Espanjassa on lapsille ja nuorille monenlaisia eri kouluvaihtoehtoja lähes ilmaisista julkisista kouluista kalliisiin kansainvälisiin kouluihin. Kouluvalintaan vaikuttaa varmasti eniten kieli eli se, haluaako lapsensa oppivan espanjaa tai muita kieliä vai tuntuuko tärkeämmältä säilyttää suomen kielen taito. Koulun valinnalla sitoutuu myös suoritettavaan opintosuunnitelmaan.
Koulut voi Espanjassa jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan: julkisiin kouluihin, puoliksi yksityisiin kouluihin sekä täysin yksityisiin kouluihin. Suurin osa kouluista on joko kaksikielisiä (useimmiten englanti ja espanja), mutta halutessaan voi opiskella vaikkapa saksaksi tai ruotsiksi. Suomeksi voi käydä koulua Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa Fuengirolassa tai Torreviejassa Costa Blancan skandinaavisessa koulussa. Lyhyempiä aikoja Espanjassa viettäville on tarjolla suomenkielisiä kotikouluvaihtoehtoja.
Julkinen koulu Espanjassa
Espanjassa koulupakko alkaa kuusivuotiaana. Suurin osa lapsista aloittaa koulutaipaleensa jo kuitenkin kolmevuotiaana esikoulussa. Alakoulua (educacion primaria) käydään kuusi vuotta aivan kuten Suomessa. Kunnat tarjoavat jokaiselle lapselle koulupaikan kodin lähialueella. Kun suomalainen lapsi rekisteröityy espanjalaiseen kouluun, hänellä tulee olla passi ja kunnantalolle tehty asukasrekisteriote (empadronamiento), joka osoittaa hänen asuvan kyseisessä kunnassa.
Alakoulun jälkeen on vuorossa nelivuotinen yläkoulu (graduado en educación segundaria obligatoria eli ESO), kansankielellä instituto. Tämän jälkeen voi Suomen tavoin valita joko lukion (bachillerato) tai ammattikoulun (formación profesional). Lukio tai ammattikoulu kestävät tällä asteella kaksi vuotta. Oppivelvollisuus päättyy Espanjassa 16-vuotiaana eli yläkoulun loppuun.
Lue tästä artikkeli lasten kokemuksista koulunkäynnistä espanjalaisessa koulussa.
Koulujärjestelmää hallinnoi Espanjassa Suomen tapaan opetusministeriö (Ministerio de Educación y Formación Profesional), tosin jokaisella autonomisella alueella on paljon vapauksia opetussuunnitelman toteuttamisessa, rahoituksessa ja koulutustason valvonnassa. Siksi eri alueiden ja kuntien koulujen välillä voi olla suuriakin eroja. Koulu alkaa syyskuun puolivälissä ja loppuu juhannuksen tienoilla. Lukuvuosi jakautuu kolmeen eri jaksoon.
Vaikka julkinen koulujärjestelmä on Espanjassa periaatteessa ilmainen, perheet saattavat joutua hankkimaan itse koulutarvikkeita tai kirjoja, yläkoulussa perheet maksavat kirjat itse. Kouluista kannattaa myös ottaa etukäteen selvää, sillä niiden taso saattaa vaihdella jopa lähialueilla. Useimmat lapset käyvät lähikoulua, mutta koulun voi valita, jos halutussa koulussa on tilaa.
Julkisissa kouluissa ydinoppiaineita ovat luonnontieteet, yhteiskuntaoppi, espanjan kieli ja kirjallisuus, matematiikka ja ensimmäinen vieras kieli. Näiden aineiden opetukseen käytetään vähintään puolet kouluajasta.
Espanjan koulujärjestelmä sijoittuu alakoulun osalta OECD:n vertailussa hieman keskitason yläpuolelle, sijalle 491 (keskiarvo 486). Yläkoulu ei saa aivan yhtä korkeita pisteitä, mutta on parantanut sijoitustaan viime vuosina.
Yksityiskouluissa on eri painotuksia
Julkisen koulun lisäksi Espanjassa on monenlaisia puoliksi yksityisiä ja kouluja. Niissä opiskelee n. 30 % Espanjassa asuvista lapsista. Näissä kouluissa voi olla erilaisia painotuksia niin opetussuunnitelmassa kuin kielitarjonnassa. Puoliksi yksityiset koulut (colegios concertados) saavat osan rahoituksesta valtiolta. Yksityiskoulut puolestaan rahoittavat toimintansa koulumaksujen avulla, jotka saattavat vaihdella 300 eurosta 30 000 euroon.
Osa yksityiskouluista tarjoaa kieliopintoja, osa on esimerkiksi Montessori- tai Waldorf-Steiner-kouluja tai uskonnollista ideologiaa toteuttavia, kuten kristillisiä kouluja. Suuri osa yksityiskouluista on kansainvälisiä kouluja, joita Espanjassa on yli 250. Kansainvälisiä kouluja on miltei kolmessakymmenessä eri Espanjan kaupungissa, eniten Madridin alueella. Suurin osa näistä on englanninkielisiä ja osa niistä on sisäoppilaitoksia.
Jos lapsen laittaa kansainväliseen kouluun, kannattaa ottaa huomioon, että ne noudattavat eri opetussuunnitelmaa kuin Suomessa. Useat englanninkieliset koulut noudattavat brittiläistä opetussuunnitelmaa tai International Baccalaureate (IB) -ohjelmaa, joten jos perhe muuttaa takaisin Suomeen, saattaa opintosuoritusten kirjaamisessa olla aluksi mutkia matkassa.
Lue myös aikuisopiskelusta suomeksi Espanjassa.
Aurinkorannikolla suomalaista koulunkäyntiä
Suomalaisille tutuin opinahjo on vuonna 1991 perustettu Aurinkorannikon suomalainen koulu, joka toimii Fuengirolassa. Koulu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, ja siellä on tätä nykyä lähes 400 oppilasta. Koulussa voi opiskella esikoulusta lukioon. Espanjassa voi siis kirjoittaa myös vaikka ylioppilaaksi.
Suomalaiseen kouluun ilmoittautuessa kannattaa olla aina tammikuussa nopea, sillä esimerkiksi keväällä 2022 halukkaita tulijoita olisi ollut tuplasti enemmän kuin koulupaikkoja. Peruskouluun ilmoittaudutaan puoleksi vuodeksi tai koko vuodeksi kerrallaan, lukion puolella voi myös käväistä jakso-opiskelijana.
Suomalainen koulu on yleissivistävä, Suomen opetussuunnitelmaa noudattava koulu, jossa jokainen oppilas ja opiskelija opiskelee myös espanjaa. Tavallisen koulupäivän lisäksi koulun oppilaat voivat käydä aamu- ja iltapäiväkerhossa sekä erilaisissa muissa kerhoissa. Koulussa opiskelevien tulee olla Suomen kansalaisia ja heillä tulee olla väestörekisteriotteessa kotikunta Suomessa. Koulumaksu on n. 2 000 euroa vuodessa. Koulu alkaa elokuun puolivälissä ja päättyy kesäkuun alussa kuten Suomessa.
Costa Blancan suomalainen koulutus
Aurinkorannikon lisäksi suomen kielellä voi opiskella Torreviejan Costa Blancan skandinaavisessa koulussa, joka on perustettu vuonna 2000. Koulu tarjoaa opetusta esi- ja alakoululaisille, ja siellä on noin 200 oppilasta. Yläkoululaisille tarjotaan etäopetusta. Skandinaavinen koulu noudattaa ruotsalaista opetussuunnitelmaa, mutta siinä otetaan myös huomioon suomalaiset oppilaat. Koulun kantavat teemat ovat terveys ja hyvinvointi. Koulu maksaa vuodessa 1 600–2 800 euroa riippuen siitä, onko oppilaalla kotikunta Suomessa.
Muita suomalaisia kouluvaihtoehtoja
Tarjolla on myös pienempiä kouluvaihtoehtoja. Näissä kouluissa tehdään yhteistyötä oppilaan oman, Suomessa olevan koulun kanssa. Aurinkorannikolla suurimpia toimijoita ovat Fuengirolan kotikoulu – Academia Finlandesa ja Aurinkorannikon opetus ja valmennus.
Fuengirolan kotikoulu on myös kasvanut vuosi vuodelta, ja perustaja Sami Lassilan mukaan syksy näyttää mukavan kiireiseltä. Tilaa on enää vain syys- ja joulukuussa, muina kuukausina paikkaa voi koettaa jonottaa. Koulussa voi opiskella viikon tai pitempään, ja se on suunnattu tilapäisesti Aurinkorannikolla oleskeleville suomalaisille lapsille, joilla on oma kotikoulu Suomessa, ja he ovat joko kotiopetuksessa tai pitemmällä lomalla omasta Suomen-koulustaan. Koulun tilat ovat Sofia-opistolla Fuengirolan Los Bolichesissa.
Fuengirolassa on toiminut myös vuodesta 2015 lähtien Karita Leinosen vetämä Aurinkorannikon opetus ja valmennus -niminen kotikoulu, jonka opetustilat ovat meren rannalla Fuengirolan Carvajalissa. Koulu on myös kasvanut tasaisesti vuosien saatossa kolmen lapsen kotikoulusta suuremmaksi opinahjoksi. Myös Leinonen kertoo tulevan syksyn näyttävän kiireiseltä. Koulussa on opiskelijoita eskareista lukioikäisiin, joten kaikille löytyy omanikäisiä kavereita omasta pienryhmästä. Eniten koulussa on 5–6-luokkalaisia. Monilla perheillä on asunto Aurinkorannikolla, joten koulussa käy myös vuosittain tuttuja lapsia. Sekä Fuengirolan kotikoulu että Aurinkorannikon opetus ja valmennus maksavat 300–400 euroa kuussa.
Suomi-koulut tarjoavat kieli- ja kulttuurikasvatusta
Monissa Espanjan kaupungeissa, kuten Madridissa ja Barcelonassa on myös Suomi-kouluja, jotka ovat hieman eri asia kuin suomalainen koulu. Suomi-koulut ovat kerhoja, jotka kokoontuvat kerran tai kahdesti viikossa tai vain kerran kuussa, useimmiten viikonloppuisin. Koulut järjestävät usein myös yhdessä erilaisia teemapäiviä ja juhlia. Suomi-koulujen tavoitteena on vahvistaa ulkosuomalaislasten suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin tuntemusta.
- Lue lisää kouluaiheisia artikkeleita:
- Ummikkona espanjalaiseen kouluun
- Suomalaista perusopetusta pienryhmässä Aurinkorannikolla
- Suomalaista opiskelua netin kautta
- Mitä vaihtoehtoja aikuisille suomeksi Espanjassa
LÄHTEET
expatica.com
oecdbetterlifeindex.org
international schools database