Paella on nyt virallisesti Valenciasta

Julkaistu: 30.12.2021
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Paella​sta on tullut Espanjan tunnetuin ruoka ja nyt​​ se ​on tarkennettu​ osaksi Valencian kulttuuriperintöä.​ Asema koskee itse ruokalajin lisäksi myös sen valmistusta. ​

Uudessa asetuksessa paellaa kuvataan ”yhdessä olemisen ja jakamisen taiteena”. Julistuksen mukaan paella on Valencian gastronomisen perinteen yksi kulmakivistä, ja siitä on myös tullut yksi koko Espanjan tunnetuimmista ja arvostetuimmista globaaleista brändeistä.

Paellasta on erilaisia versioita, mutta valencialaista paellaa kutsutaan kaikista autenttisimmaksi.

Asetus hyväksyttiin 29. lokakuuta Valencian kaupunginvaltuuston pyynnöstä. ​​Ruoka sai ”kulttuurillisen voimavaran” (esp. BIC, Bien de Interés Cultural) statuksen, joka tarjoaa sille erityisen oikeudellisen ja suojellun aseman. Sen lisäksi, että paella on julistettu kulttuuriin liittyväksi hyödykkeeksi, se on nyt suojattu useilla lisätoimenpiteillä, mukaan lukien lisätutkimukset sekä dokumentointi, jotta tieto tulisi siirtymään myös tuleville sukupolville.

Asetuksessa ei kerrota paellan tarkkaa reseptiä, koska sillä on monta versiota ja valmistustyyliä, mutta siinä annetaan joitain ehdotuksia sen valmistukseen. Se esimerkiksi korostaa riisin lisäämistä liemeen muodostamalla ”ristin” niin, että määrä jakautuu tasaisesti paellassa. Toisessa vinkissä kerrotaan, että riisiä ei ole suositeltavaa sekoittaa sen kypsennyksen aikana.

Valenciassa panostetaan toden teolla paella-kulttuuriin.

Ruokalajin valmistamiseen liittyvä rituaali tekee siitä erityisen valencialaisen sosiaalisen ikonin. Käytännössä kaikissa Valencian alueella järjestettävissä suurissa tapahtumissa on mukana tämä herkku, sillä se on osoitus juhlallisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta. Tapa ottaa myös ruokailijat mukaan sen valmisteluun tekee siitä Valencian kansan symbolin.

Pitkät perinteet ruokkia nälkäisiä

Osana uutta statusta, paellan alkuperä on virallisesti vahvistettu tulevan La Albuferasta, jossa ruoka​a​ valmistettiin alueen talonpoikien ja maanviljelijöiden elättämiseksi. 1800-luvun lopulla paellaa vietiin maalaistaloista Malvarrosan rannikolle, Castellónin Graon kaupunginosaan ja Alicanten Albuferetan kaupunginosaan.

Suurin osa Valencian riisistä kasvatetaan La Albuferan makean veden laguunissa.

Ruokalajin alkuperä juontaa juurensa vuoteen 330 eKr., jolloin Aleksanteri Suuri toi riisin Eurooppaan. Uudessa asetuksessa kuitenkin todetaan, että riisiä ei kuitenkaan kasvatettu suuria määriä Valenciassa ennen arabien saapumista, jotka sitten paransivat viljelytekniikoita ja kastelujärjestelmiä Espanjan itärannikolla.

1500-luvulla näytelmäkirjailija Francisco de Paula Martí kirjoitti pienessä tutkielmassa, että ”Valencialaisilla on perusteltua ylimielisyyttä uskoa, että kukaan ei ole oppinut maustamaan riisiä paremmin kuin he. Ei ole outoa, että valencialaiset ovat saavuttaneet tässä suhteessa täydellisyyttä, jota muissa provinsseissa ei tunneta, koska he elävät lähes yksinomaan tällä ruoalla. Varsinkin ne, joilla ei ole suuria varoja. He ovat osanneet tutkia miten tehdä tästä ruokalajista mahdollisimman miellyttävän.”

.

Videolla ohjeet perinteisen valencialaisen paellan valmistamiseen

1700-luvulla ensimmäinen viittaus paellaan tai ”valencialaiseen riisiin” ilmestyi reseptikäsikirjoituksissa, joissa selitettiin sen valmistustekniikka, mukaan lukien huomautus, että riisin on oltava kuivaa. Vuonna 1896 ranskalainen kuvaaja Eugène Lixse kuvasi paellan valmistuksen ensimmäistä kertaa.

1900-luvulla tämä perinteinen ruokalaji alkoi levitä suurkaupunkeihin ja saavutti huippunsa 1960-luvun turistibuumin myötä, kun ulkomaalaiset turistit tulvivat maahan viettämään lomaansa rannikolla.

Lisää mielenkiitoisia artikkeleita:
Tutustu lisää Valenciaan tästä.
Andalusiassakin valmistetaan paellaa, lue ihana tarina perheravintolasta.
Näin tilaat päivän menuun Espanjassa!

Lähteet: El Pais, InSpainNews, kuvat: Pixabay

Jaa:

Perriturismo: Espanjan lomalle koiran kanssa

Miten toimia Espanjassa, jos epäilet saaneesi koronatartunnan

add one