Suomelan syksy on aktiivinen

Julkaistu: 20.10.2023
AjankohtaistaAjanvieteAsuminenEläminen ja lomailu

Vuodesta 1989 Fuengirolassa toiminut Aurinkorannikon suomalaisten jäsenyhdistys Suomela järjestää jäsenilleen monipuolista toimintaa. Yhdistys onkin tärkeä osa Aurinkorannikon suomalaisyhteisöä.

Tänä syksynä Suomelassa pyörii yli 30 harrastepiiriä, muun muassa asahia, petankkia, teatteria ja keramiikkaa ja mosaiikkitöitä. Lisäksi yhdistys järjestää ajankohtaisia luentoja, tansseja, taidenäyttelyitä ja myyjäisiä sekä julkaisee kuukausittain Suomelan Sanomia.

Toimitilat Los Pacosissa

Espanja.Com piipahti Suomelan toimitiloissa Los Pacosissa. Samalla pääsimme herkuttelemaan Suomelan keittiön loihtimalla lounaalla, jota tarjoillaan keskiviikkoisin kello 13.30–15.00.

Tällä kertaa tarjolla oli erilaisten salaattien lisäksi suomalaista lohilaatikkoa, itse leivottuja sämpylöitä ja, totta kai, kahvia. Suomelan sali oli täynnä ruokailijoita, eikä ihme, sillä ruoka oli mainiota. 

Suomelan salissa oli täyttä lounasaikaan.

– Teemme täällä perinteistä suomalaista kotiruokaa ravintola-twistillä. Täällä käytetään voita, kermaa ja tuoreita raaka-aineita. Aamuni alkoi tänään sämpylätaikinan teolla, kertoo Suomelan ravintolan kokki Jone Viitanen.

Suomelan keittiössä Oku Jaatinen, Jone Viitanen ja Tuula Kaunisto.

Iloisia eläkepäiviä auringon alla

Tutustuimme Suomelan energiseen varapuheenjohtajaan Oku Jaatiseen. Elokuussa virallisesti eläkkeelle päässyt Oku asuu puolet vuodesta Suomessa ja puolet Mijasissa vaimonsa ja koiransa kanssa.  

– Olemme lomailleet täällä vuosittain vuodesta 1992. Nyt minulla alkoivat iloiset eläkeläispäivät. Nautimme elämästä! Olemme talvet täällä ja kesät Suomessa mökillä. Nyt voi satsata itseensä ja tehdä sitä, mikä on kivaa, iloitsee Oku.

Oku Jaatinen on ollut Suomelan toiminnassa mukana nelisen vuotta, ja yhdistyksen varapuheenjohtajana hän aloitti tänä syksynä. Suomela pyörii vapaaehtoisvoimin, ja jäseniä on yli 1700. Uusia ihmisiä tulee koko ajan mukaan toimintaan, ja jäseneksi voi liittyä maksamalla jäsenmaksun. Vuosijäsenyys maksaa 35 euroa, ja jäsenet voivat osallistua valtaosaan toimintaa ilman lisämaksua.

– Tulin mukaan Suomelan toimintaan, koska täällä on kivoja harrastuksia, ja täällä tutustuu uusiin ihmisiin. Tämä on hirveän kiva paikka, kun täällä on niin paljon, mikä kiinnostaa. Moni asia sisältyy jäsenmaksuun, kertoo Oku.

Oku Jaatinen vaimonsa Anne Koskimaa-Jaatisen kanssa, joka toimii Suomelan sihteerinä.

Kuva: Oku Jaatinen

Suomelassa liikutaan yhdessä

Erityisen suosittuja Suomelassa ovat erilaiset liikuntaryhmät, kuten padel ja golf. Padeltunneille ilmoittaudutaan erikseen netissä, ja kun ilmoittautuminen alkaa, ne täyttyvät minuutissa. Suomelassa järjestetään myös joogaa, keppijumppaa ja suosittuja Mijas-kävelyitä. Myös Oku osallistuu aktiivisesti Suomelan liikuntatoimintaan.

– On tärkeää pitää itsensä kunnossa. Ekaksi naureskelin, että mikä ihme jooga ja keppijumppa. Mutta kun kävin kuukauden joogassa, pääkin alkoi jo kääntymään. Ei niille kannata naureskella. Oli nieltävä ylpeys ja sanottava, että olin väärässä, naurahtaa Oku. 

Suomelassa myös lauletaan

Keskiviikkoisin Suomelan tiloissa raikaa myös laulu, kun siellä harjoittelee Suomelan iloisen energinen laulushowryhmä Fugesingers. Lauluryhmän voi nähdä esiintymässä  2.11. Nuriasolissa ja 15.11. Las Palmerasissa. Heidän uusi shownsa kantaa nimeä Laulusta kuplien!

Fugesingers harjoittelee keskiviikkoisin.

Värikkään ja taitavan porukan harjoituksia oli ilo seurata. Jututimme ryhmän uutta upeaa laulajaa Ossi Karjalaista, joka liittyi Fugesingersiin viime keväänä. Ossi on kotoisin Hankasalmelta, ja hän on asunut Fuengirolassa kohta kolme vuotta. 

– En ollut aiemmin hirveästi matkustellut ja Suomen kaverit mietti, että ostavatko he minulle nelikymppislahjaksi karaokelaitteen vai keräävätkö kolehdin, jotta pääsen ulkomaille. Asuin kerrostalossa, niin he miettivät, että karaoke häiritsee, niin antoivat sitten matkarahaa. Pikkuveljeni asui silloin Marbellassa ja sanoi, että tule sinäkin tänne asumaan, täällä sinulla on parempi elämä. Siitä se idea sitten lähti. Ostin vain menolipun ja lähdin asenteella, että tekevälle löytyy aina töitä, kertoo Ossi. 

Ossi Karjalainen on Fugesingersin uusi ääni.

Ossi on laulanut ja esiintynyt pienestä pitäen, vaikka välillä onkin ollut taukoa. Tulevassa Fugesingers-showssa hän muun muassa laulaa ja räppää.

– Lapsena lauloin kaikissa äitienpäivä- ja joulujuhlissa, mutta sitten minua ryhdyttiin siitä kiusaamaan, ja laulaminen jäi moneksi vuodeksi. Kun karaoke tuli Suomeen, niin rohkaisuryypyn jälkeen rohkaisin mieleni. Aloin taas laulamaan ja kiusaamaan ihmisiä örinälläni, naurahtaa Ossi. 

Ossi on viihtynyt todella hyvin Fugesingers-lauluporukassa ja kehuu porukan positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä.

– Parasta porukassa on se, miten kaikki on hioutunut yhteen. Meillä on aidosti hauskaa. Täällä ei ole diivoja, vaan ollaan kaikki tasa-arvoisia ja kunnioitamme toisiamme. Me tehdään tätä ilolla, rakkaudesta musiikkiin. Meitä kannattaa ehdottomasti tulla kuuntelemaan konsertteihin! 

Fugesingers laululeirillä Vélez-Málagassa.

Tule tutustumaan Suomelan toimintaan!

Suomelan vanhat kerhot jatkavat tänä syksynä ja uusia perustetaan tarpeen mukaan. Syksyn uutuuksiin kuuluu muun muassa digikurssi, joka on ollut todella suosittu. Perjantai-iltaisin on luvassa erilaisia iltamenoja, kuten yhteislaulua ja tansseja. 

– Meidän toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja uusia ryhmiä perustetaan, jos vetäjä ja osallistujia löytyy. Jäseniä vartenhan me tätä tehdään. Suurin osa meidän porukasta on harmaahiuksisia, ja sen myötä täällä järjestetään enemmän heille toimintaa. Parasta on, kun saamme jäseniltä kiitosta ja ihmiset viihtyvät. Tansseissa on ihana katsoa, miten täällä oikeasti tanssitaan, kuinka ihmisillä riittää juttua, ja heillä on hauskaa, kertoo Oku. 

Suomelan tilat sijaitsevat Los Pacosissa.

Suomelan toimintaan voi tulla tutustumaan lauantaina 21.10., jolloin yhdistyksen tiloissa on avoimet ovet kello 15.00–18.00. Viime vuonna tapahtuma oli todella suosittu ja kävijöitä oli yli 700. Tänä vuonna luvassa on esimerkiksi kirppispöytiä, cava-baari sekä herkuttelua paellalla, makkaroilla ja munkeilla. Samalla voi tutustua Suomelan harrastepiirien vetäjiin ja toimintaan.  

– Suomelan henki on avoin, iloinen, yhteisöllinen ja avulias. Ilman jäsenyyttäkin voit tulla kokeilemaan maksuttomia juttuja. Tervetuloa mukaan toimintaan, toivottaa Oku.

Lue lisää Suomelan toiminnasta:
Fugesingers: Vauhti sen kun kiihtyy!
Tuntematon sotilas -näytelmällä kerättiin rahaa Ukrainaan
Teatteri Suomela Junnu Vainion laulujen pauloissa
Suomelan Avoimet ovet olivat suuri menestys
Aurinkorannikon yhdistysten yhteistyössä on voimaa

Lähde
suomela.info

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Ulkomaalaiset ostavat Espanjasta yhä kalliimpia asuntoja

Katutaiteilijoiden esiintymistä rajoitetaan Málagan Muelle Uno -satama-alueella