AjankohtaistaEläminen ja lomailu

Vaaralliseksi luokitellun koiran omistajalle lupa Espanjassa

Julkaistu: 14.07.2020

Tarhalta adoptoitu kuuro Harpo viihtyy nyt pitkillä luontoretkillä. Ennen koiran adoptointia Elina Kärki hankki ”vaarallisena pidetyn koiran” -luvan, joka on pakollinen Espanjassa. Lain tarkka sisältö vaihtelee maakunnittain.

Espanjassa on säädetty laki, joka koskee vaaralliseksi pidettyjen koirien omistajia.  Ley de PPP (perros potencialmente peligrosos) määrittää kuka saa hankkia koiran, millainen lisenssi pitää omistaa ja kuinka iso vastuuvakuutus pitää omistajalla olla.

Rakkautta ensi syleilyllä

Halusin adoptoida koiran, jonka olisi muuten ollut vaikea löytää kotia, kertoo Barcelonassa asunut Elina Kärki. Harpo on pitbullin ja dogo argentinon sekoitus ja syntymäkuuro. -Näin Harpon kuvan ensin netissä ja kävin sitten katsomassa koiraa tarhalla. Kun menimme ensimmäistä kertaa ulkoilemaan, niin Harpo aivan hyppäsi syliini ja nuoli kasvoni, niin että korvikset lensivät, nauraa Elina. Se oli sillä selvä. Tiesin jo ilmoituksen perusteella, että Harpo on kuuro, eikä se ole aiheuttanut ongelmia. Harpo osasi jo muutaman perusviittomamerkin, mutta ei-sanan jouduimme opettelemaan ihan alusta, naurahtaa Elina.

Harpo hylättiin jo pentuna ja sen jälkeen koira kasvoi koiratarhalla kuusi vuotta.  Nopeasti se tottui kotioloihin, vaikka tietysti alussa oli paljon uusia asioita, muistelee Elina. Tätä nykyä Harpon lempipaikka kotona onkin sänky.Barcelonan suurkaupunkielämä on vaihtunut nyt kesän ajaksi Suomen luontoretkiin ja Harpo nauttiikin pitkistä metsäkävelyistä ja uintireissuista Espoossa. Syksyllä matka jatkuu Portugaliin.

Suomen vilpoinen kesä on mukavampi kuin Espanjan helle!

Kuonokoppa vai koulutus?

Eläinlääkärit määrittävät koiran rodun ja he kiertävät toisinaan näitä säädöksiä merkitsemällä koiran sekarotuiseksi, jos ne silmämääräisesti eivät täytä listan tuntomerkkejä. Näin koiralla ei ole kuonokopan käyttöpakkoa.

Elinan mielestä yhdenkään koiran ei pitäisi joutua käyttämään kuonokoppaa, vaan omistajan pitäisi kyetä kontrolloimaan koiransa. -Tähän auttaisi koulutus. On tietysti eri asia, mikäli omistaja kokee koiransa kohdalla kuonokopan käytön tarpeelliseksi, jotta vaaratilanteita ei syntyisi. Mielestäni kuonokopan käytön tulisi olla vapaaehtoista ja omistajan harkittavissa oleva asia.

Harpo ensimmäisellä pitkällä matkalla Suomeen Euroopan halki mallia näytti tottunut reissaaja Mona.

-Täällä Suomessa ei onneksi tarvitse sitä käyttää, huokaa Elina. Itse asiassa olen sitä mieltä, että tarvittaisiin koulutus kaikille, jotka hankkivat koiran. – Itävallassa tämä oli kaikille pakollinen, ihan sama minkä rotuinen koira on tai onko se jo kolmas koirasi. Eläinlääkäri valvoo asiaa silloin kun koira rekisteröidään omistajan nimiin.

Alueellinen laki

Eläinlääkäri Ruben Gonzalez UVI eläinsairaalasta Fuengirolasta kertoo, että laki Andalusiassa on hyvin samanlainen kuin Kataloniassa. Rubenin espanjalaisilla asiakkailla on suurimmalla osalla lisenssi. -Suomalaiset asiakkaani harvemmin hankkivat tämän rotuisia koiria, Ruben kertoo.

Kukaan ei valvo lisenssin hankkimista. Ainoastaan, jos poliisi pysäyttää ja lisenssiä ei löydy, niin sakko napsahtaa. -Iso sakko, painottaa Ruben.

PPP laki Kataloniassa

Tässä PPP laki tiivistettynä Katalonian osalta, tarkista oman alueesi yksityiskohdat kaupungintalolta. Sieltä voit myös hakea koiranpitolupaa. Laki koskee sekä adoptoitavia että ostettavia koiria.

Lista vaarallisiksi katsotuista koiraroduista ja niiden risteytyksistä

  1.  Pit Bull Terrier
  2.  Staffordshire Bull Terrier
  3.  American Staffordshire Terrier
  4.  Rottweiler
  5.  Dogo Argentino
  6.  Fila Brasileiro
  7.  Tosa Inu
  8.  Akita Inu

Myös aggressiivista käytöstä osoittaneet koirat kuuluvat tämän lain piiriin, vaikka noita rotuominaisuuksia ei heissä olisikaan.

Barcelonastakin löytyi luontoa, bonuksena upeat maisemat.

Katalonian lupavaatimukset

  • Omistajan tulee olla täysikäinen
  • Hänellä ei saa olla rikostaustaa
  • Hänen pitää olla fyysisesti tarpeeksi vahva käsittelemään koiraa
  • Vastuuvahinkovakuutuksen minimikorvausmäärä vaihtelee maakunnittain, summa on suurinpiirtein yli 150 000e. Tarkista ottamasi vakuutuksen summa, sillä se ei saa hiukkaakaan alittaa alueesi määräämää minimirajaa.

Elina kertoo, että lääkärissä testattiin mm. näkö ja kuulo ja testissä koitetaan myös rajata ulos mielenterveys- ja käytösongelmat sekä selvittää ongelmanratkaisukyky.

Lupa on voimassa viisi vuotta ja voidaan uusia aina uudeksi viideksi vuodeksi, jos kaikki em. pitävät vielä paikkansa ja koiran kanssa kaikki on sujunut hyvin.

Testejä suorittavat samat paikat, joissa testataan ajokorttitestit tai niitä tekevät myös lääkäriasemat. Testin tulos on voimassa vuoden, jona aikana pitää hakea lupaa

Koiran kanssa liikkuessa mukana pitää olla aina lupa ja todistus vakuutuksesta. Espanjan lain mukaan pitää myös oma henkilöllisyys aina pystyä todistamaan. Koiralla pitää olla kuonokoppa ja lyhyt kiinteä hihna. Hihnan pituus määritellään maakunnittain. Yhdellä omistajalla ei voi olla kahta vaaralliseksi luokiteltua koiraa.

Kun koira katoaa tai menehtyy, niin tästä on tehtävä ilmoitus rekisteriin kahden vuorokauden kuluessa tapahtuneesta.

Kun haet lupaa, niin ota mukaan: kuitti maksusta, passikuva, kaavake, kuitti vakuutuksesta

Kuvat: haastateltava
Lähteet:

expertoanimal.com
Junta de Andalucia
BOE

Jaa:

Andalusian hengitysuojapakon tarkemmat määräykset

Esiintyjän asiaton käytös perui konsertin Fuengirolassa