Virikkeitä mielelle ja keholle – Sofia-opiston syyskausi pyörähti käyntiin

Julkaistu: 01.10.2023
AjankohtaistaAjanvieteEläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Fuengirolassa toimivan Sofia-opiston toiminta on startannut syyskauden 2023–2024 osalta. Sofia-opisto on vuonna 2005 toimintansa aloittanut kaikenikäisiä suomalaisia palveleva oppilaitos. Se onkin tuttu paikka monelle Aurinkorannikon pitkä- ja lyhyempiaikaiselle asukkaalle.

Nyt Sofia-opisto toivottaa kaikki vanhat ja uudet opiskelijat tervetulleeksi mukaan iloiseen ja energiseen joukkoon oppimaan uutta ja tutustumaan samalla uusiin ihmisiin. 

– Sofia-opistolla pyörähti käyntiin opetus syyskuun alussa. Juuri tällä hetkellä meidän toimitiloissamme on vielä hiljaista kuin huopatossutehtaalla, koska kaikki suomalaiset eivät ole vielä tulleet. Heitä tulee tässä koko ajan ripotellen syksyn edetessä. Lokakuun ensimmäisellä viikolla pyörähtää taas enemmän kursseja käyntiin. Nyt kannattaa käydä tutustumassa Sofia-opiston tämän syksyn kurssitarjontaan ja ilmoittautua kursseille. Tervetuloa mukaan meidän toimintaan, toivottaa Sofia-opiston toiminnanjohtaja Sari Savolainen.

Sofia-opiston toiminnanjohtaja Sari Savolainen.

Kurssitarjonta laajentuu 

Sari Savolainen on toiminut Sofia-opiston toiminnanjohtajana kohta vuoden verran. Tänä aikana opiston toiminta on laajentunut, ja Fuengirolan Los Bolichesissa sijaitsevat toimitilat ovat saaneet uutta ilmettä ja tekniikka. Uudistuneiden toimitilojen avajaisia vietettiin tammikuussa.

Myös tänä syksynä on tulossa uutta, sillä Sofia-opisto on laajentanut opintotarjontaansa. Syyskuun alusta alkaen opiston kautta on voinut suorittaa avoimen yliopiston opintoja Fuengirolasta käsin. Tänä syksynä Sofia-opistossa opiskellaan psykologian perusopintoja. Myös liiketalouden opintoja oli tarjolla, mutta tähän ei ollut vielä tarpeeksi osallistujia.

– Tällä hetkellä on meillä viisi opiskelijaa opiskelemassa psykologiaa. Me aloitettiin pienryhmässä opiskelu, ja siitä saadaan kokemusta, miten sellainen toimii täältä käsin. Opiskelu toteutetaan opiskelijoiden tarpeiden ja mielenkiinnon mukaan. Nyt olemme tutustuneet kehityspsykologiaan. Kokoonnumme kaksi kertaa viikossa ja kolme tuntia kerrallaan, kertoo pienryhmän opettajana toimiva Sari Savolainen.

Tiskin takana tutut kasvot 

Sofia-opiston henkilöstöön kuuluu Sari Savolaisen lisäksi Miguel Pradas Linden, jonka ystävälliset kasvot ovatkin tulleet tutuksi monelle opiston opiskelijalle. 29-vuotias Miguel on työskennellyt opistolla jo kuusi vuotta.  

– Olin täällä ensin iltavahtimestarina, ja sitten toimin sihteerinä viisi vuotta. Viime syksynä aloitin toimistopäällikkönä. Sofia-opistolla on ollut tosi mukava työskennellä. Harvassa työpaikassa on näin hyvää ilmapiiriä, kertoo Miguel. 

Miguelin löytääkin Sofia-opiston tiloista päivittäin, ja häneen voi myös olla yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Espanjalaisen isän ja suomalaisen äidin poika puhuu sekä suomea että espanjaa. Miguel on kuitenkin asunut suurimman osan 29-vuotisesta elämästään Espanjassa, ja tällä hetkellä hän asuu Mijasin Calahondassa.

– Olen asunut vain viisi vuotta Suomessa. Nyt töissä olen päässyt käyttämään suomea, ja suomen kielen taitoni on parantunut, mikä on hyvä asia. Nyt kun uusi kausi alkaa, niin kannattaa tulla reippaasti mukaan meidän toimintaan, kannustaa Miguel.

Miguel Pradas Linden on tuttu kasvo opiston tiskin takana.
Kuva Miguel Pradas Linden.

Tuttuja opettajia

Tällä kaudella Sofia-opistolla on noin kymmenkunta opettajaa, jotka kaikki ovat tuttuja jo viime kaudelta. Erityisen suosittuja Sofia-opistolla ovat erilaiset espanjan kurssit. Moni tuleekin opistolle opiskelemaan espanjaa ja samalla tutustumaan muihin alueella asuviin ihmisiin. Sofia-opisto onkin tärkeä paikka monelle täällä asuvalle suomalaiselle ja varsinkin täällä eläkepäiviään viettäville.

– Espanjan alkeiskurssit ovat meidän suosituimpia kurssejamme. 60–70 prosenttia opiskelijoista opiskelee meillä espanjaa. Viime vuosista lähtien on tullut enemmän nuorempia opiskelijoita, mutta suurin ikäryhmä on aina ollut 60–70 ikävuoden välillä, kertoo Miguel.

Viime vuonna opistolla aloitti uusi liikunnanohjaaja Marjo Hirvensalo, joka on saanut houkuteltua opiston toimintaan mukaan nuorempia. Sofia-opiston liikuntatarjonta onkin monipuolista. Syksyllä on liikuntaryhmiä myös 11–17-vuotiaille, jotka kokoontuvat Fuengirolan rannalla. Myös espanjan kielen kursseilla on nuorempia opiskelijoita, mutta koska moni kurssi on päivällä, ei ajankohta ole paras työssäkäyville tai opiskelijoille. 

– Sofia-opistolla on espanjan kursseja myös illemmalla sekä aloittelijoille että edistyneemmille, jotta päivätöissä olevat voivat myös osallistua. Meillä on myös iltakursseja liikuntaan. Netistä löytyy tulevan syksyn kurssitarjonta, ja sinne voi tulla myös myöhemminkin vielä uusia kursseja, kertoo Miguel.

Sofia-opiston iloisia espanjan kielen opiskelijoita viime lukuvuodelta.

Syksyn toiminta

Sofia-opistolla voi siis tänä syksynä opiskella muun muassa espanjaa ja tietotekniikkaa, osallistua vaikkapa joogaan ja vesijumppaan tai suppailla yhdessä. Tämän lisäksi on tulossa myös monenlaisia luentosarjoja esimerkiksi Espanjan historiasta. Sofia-opiston tarjontaa kehitetäänkin jatkuvasti opiskelijoiden tarpeita vastaavaksi, ja uusia kursseja on suunnitteilla.

– Meillä on ajatuksia, että jatkossa olisi uusia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin keskittyviä kursseja. Opiston tulevaisuuden suunnitteleminen on erilaista kuin Suomessa. Suomessa ihmiset sitoutuvat pidemmäksi aikaa, mutta tänne tullaan lyhyemmäksi aikaa, ja ihmisten suunnitelmat saattaa muuttua. Täällä on myös niin paljon muita virikkeitä tarjolla. Ihmisen aivot tarvitsevat kuitenkin mielen kehittämisen kohteita, ja niitä me Sofia-opistolla tarjoilemme, kertoo toiminnanjohtaja Sari Savolainen.

Sofia-opisto sijaitsee Fuengirolassa.

Lue lisää Sofia-opistosta:
Sofia-opiston toiminnanjohtaja tuo Aurinkorannikolle väyläopinnot yliopistoon
Sofia-opiston raikastetut tilat esittelyssä
Sofia-opiston uusi toiminnanjohtaja tähtää hyvähenkiseen yhteistyöhön

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Valencian kaupunki korvausvelvollinen meluhaittoja aiheuttaneen baarin vuoksi

Ruokamatkalla Madridissa – pääkaupungin parhaat ravintola-alueet