Vuosi 2022 oli Espanjan kiinteistömarkkinoiden paras 15 vuoteen

Julkaistu: 06.03.2023
AjankohtaistaAsuminen

Espanjan kiinteistöalan yritykset ovat nauttineet poikkeuksellisen hyvästä myyntituloksesta vuonna 2022 Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan. Kasvu kiinteistömarkkinoilla oli vahvimmillaan viiteen vuoteen ja myyntien määrä suurin 15 vuoteen, vaikka joulukuussa tapahtunut asuntokaupan hidastuminen vaikuttikin vuoden kokonaismyyntilukuihin.

Viime vuonna Espanjassa myytiin yhteensä 649 494 kotia, mikä oli suurin määrä sitten vuoden 2007, jolloin edellinen suuri kiinteistöbuumi alkoi. Kysyntä tippui huomattavasti joulukuussa, jolloin myynti väheni 21,3 prosenttia marraskuuhun nähden.

Joulukuu ei tyypillisesti ole kiinteistömyynnin vuoden aktiivisimpia kuukausia, koska monien ajatukset ovat suuntautuneet tulevien pyhien viettoon. Tämän lisäksi lainan korkojen jyrkkä nousu, joka oli suurin lähes vuosikymmeneen, ja sen seurauksena tapahtuneet lainaerien nousut, vaikuttivat osto- ja myyntilukuihin.

Vuosi 2022 suhteessa kahteen aiempaan vuoteen

Vuonna 2020 tapahtunut suuri hidastuminen asuntomarkkinoilla oli väistämätön, koska pandemia toi kuukausien rajoituksia myyntiin ja täyden kiellon asuntonäyttöihin maaliskuusta toukokuuhun. Sen seurauksena myynti tippui 16,9 % verrattuna vuoteen 2019.

Muun kuin välttämättömän kaupan avaaminen ja covidiin liittyvien sääntöjen asteittainen purkaminen, aiheutti asunnonmyyntiin 34,8 % nousun vuonna 2021. Vuonna 2022 patoutunut kysyntä vapautui lopulta kokonaan. Myynti ei kuitenkaan pysähtynyt täysin vuonna 2020, sillä silloin noin 420 000 kiinteistöä vaihtoi omistajaa.

Asuntoja ostettiin vuonna 2022 ahkerimmin 15 vuoteen. Kuva Espanja.Com.

INE:n tilastojen mukaan vuoden 2022 kokonaisasuntomyynti, ylitettiin viimeksi 15 vuotta sitten vuonna 2007. Vuoden 2007 loppuun mennessä kiinteistöjen arvo oli keskimäärin lähes kaksinkertaistunut alle kahdessa vuodessa ja kiinteistöjä myytiin 775 000.

Vuoden 2022 asuntobuumiin vaikuttaneet tekijät

Vuoden 2022 merkittävään asuntomyynnin kasvuun vaikuttivat pandemian aikana ollut pitkä ulkonaliikkumiskielto ja sen aikana kasvanut patoutunut kysyntä, jotka saivat asunnon omistajat harkitsemaan tulevaisuuden asuinpaikkaansa. Suurin syy asuntojen myyntimäärän jyrkkään nousuun olikin käytettyjen asuntojen runsas myynti.

Myös uudiskohteet olivat suosituimpia kuin pitkään aikaan. Niitä myytiin 117 035, eniten vuoden 2014 jälkeen.

Heikko joulukuu

Joulukuussa 2022 asuntomyynti hidastui merkittävästi. Asuntoja myytiin vain 43 370, mikä oli vähiten huhtikuun 2021 jälkeen. On odotettavissa, että vauhdikkaampi asunnonostokausi alkaa jo helmi-maaliskuussa ja jatkuu ainakin elokuulle asti.

Ketkä ovat ostajia, ja millaisia asuntoja ostetaan?

Espanjan valtakunnallisen kiinteistövälitysyritysten liiton (FAI) mukaan tällä hetkellä tavallisin ensiasunnon ostaja Espanjassa on yli 40-vuotias ja usein perheellinen. Pohjois-Euroopassa ensiasunnon ostaja on huomattavasti nuorempi.

Tämä ei liity niinkään siihen, että kotia ei olisi varaa ostaa nuoremmalla iällä vaan siihen, että ensiasunto nähdään usein loppuelämän asuntona. FAI:n mukaan tyypillinen ostaja vuonna 2022 oli iältään 40–50-vuotias, tavallisimmin pariskunta. Ostettavien asuntojen keskihinta oli noin 168 500 euroa.

Se millaisen asunnon kyseisellä rahasummalla saa, riippuu siitä mistä päin Espanjaa asunnon hankkii. Eniten asuntoja 100 000 asukasta kohti hankittiin itärannikolta Valencian itsehallintoalueelta (2442), pohjoiselta La Riojan alueelta (2014) ja eteläiseltä Andalusian alueelta (2010).

Vuonna 2022 Andalusian alueelta hankittiin 2010 asuntoa / 100 000 asukasta kohti. Kuva Espanja.Com.

Myynti nousi kaikilla alueilla, paitsi pohjoisella Navarran sisämaa-alueella, jossa se laski 0.5 %.

Millä alueilla on kasvua?

Valencian itsehallintoalueen kolmessa provinssissa, Alicantessa, Valenciassa ja Castellónissa asunnonostoluku oli suurin asukasta kohden. Siitä huolimatta sen vuosittainen kasvu jäi kolmanneksi suurimmaksi (23,9 %). Eniten asuntoja ostettiin prosentuaalisesti Kanariansaarilla (31,6 %) ja Baleaareilla (25,6 %).

Eteläinen Teneriffa, jossa asuntoja myytiin suuri määrä vuonna 2022. Kuva Espanja.Com.

Manner-Espanjassa Valencian itsehallintoalueen jälkeen seuraavaksi eniten asuntoja myytiin prosentuaalisesti Asturian itsehallintoalueella (20,6 %). Asturian alue sijaitsee Pohjois-Espanjassa, jossa seutu on maaseutumaista ja vehreää sekä ilmasto viileämpää.

Vähiten kasvua oli Madridissa, vain 2,7 % verrattuna vuoteen 2021. Madridin heikko tulos saattaa johtua pääkaupungin asuntojen hintojen noususta ja pandemian myötä lisääntyneestä etätyöstä, jonka vuoksi ei ole välttämättä tarvetta asua lähellä työpaikkaa. Nyt asunnon ostoa suunnittelevilla on enemmän vaihtoehtoja asuinpaikan valitsemisen suhteen.

Osallistu Asunnot Espanja.Comin kilpailuun ja voita majoitus asunnonetsintämatkalle!

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Harkitsetko uudiskohteen ostoa Aurinkorannikolta?
Aurinkopaneeleilla helposti energiaa ja rahansäästöä Espanjassa
Espanjan asuntomarkkinoiden edullisimmat kunnat
Torremolinos on tulevaisuuden kaupunki?
Espanjassa asuntolainan saaminen edellyttää virallista hinta-arviota
Asuntolainan hakeminen Espanjasta
Viisi käytännön vinkkiä loma-asunnon edulliseen ylläpitoon Espanjassa
Ulkomaalaisten kiinteistön ostotrendit Espanjassa vuonna 2022

Lähde
thinkspain.es

Pääkuva Espanja.Com
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Helsinki-Vantaan lentoasema palkittiin Euroopan parhaaksi lentokentäksi omassa kokoluokassaan

Danny villitsi yleisön Fuengirolassa