Espanja.Comissa alkaa helmikuun lopussa espanjan kielikurssi, joka on suunnattu aloittelijoille. Kurssi kestää toukokuun 2024 loppuun asti. Mitään esitietoja espanjan kielestä ei tarvita. Kurssi on maksuton ja siihen voi ilmoittautua alla olevan linkin kautta. Kurssi ei ole aikaan eikä paikkaan sidottu, ja kurssilaiset voivat suorittaa sitä omaan tahtiinsa haluamanaan ajankohtana.
Ilmoittaudu kurssille tästä.
Kurssin tavoitteena on auttaa espanjan opinnoissa alkuun – ja toivottavasti jatkoon – perusasioiden opettelemisen kautta. Toisaalta vähintään yhtä tärkeä tavoite on yrittää oppia sitäkin, kuinka olisi hyvä opiskella ja luoda asioista itselle laajasti merkityksellisiä.
Kielikurssin tarkoituksena on tehdä espanjan oppimisesta mukavaa ja helppoa. Päämääränä on madaltaa kynnystä lähteä rohkeasti käyttämään kieltä sekä tutustumaan Espanjaan myös loma-asunnon lähiympäristöä kauemmaksi. Matkailu avartaa, ja jo alkeiden osaaminen avaa monia uusia ovia niin ympäristön, uusien tuttavuuksien kuin mahdollisten harrastustenkin muodossa.
Kurssin suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa filosofian lisensiaatti Jaska Poranen. Jaska on innokas Espanjan matkaaja, joka käyttää matkoillaan aktiivisesti espanjan kieltä. Alla Jaska kertoo, kuinka itse innostui espanjan kielen opiskelusta sekä lisää kurssin lähestymistavasta kielen opiskeluun.
Jaskan tervehdys
Kannatan ja arvostan niin sanottua narratiivista eli tarinaa hyödyntävää työskentelyä. Siksi olen tarinallistanut lähestymistäni. Tarinassani seikkailevat pariskunta Elsa ja Antti, jotka kaipaavat elämäänsä ”säpinää” – ja sitä he tulevat myös saamaan. He saavat myös hyvän syyn alkaa opiskella espanjaa…
Varsinainen tavoite tässä on tietysti se, että sinä, arvoisa opiskelija, ryhdyt itsekin tarinoimaan ja tekemään oppimisesta myös hauskaa, motivoivaa ja merkityksellistä.
Ensi alkuun tarvitset vain sopivat muistiinpanovälineet, mielellään myös värikyniä (väreillä ja piirroksilla voit havainnollistaa esimerkiksi maskuliini-/feminiinisukuisia asioita). Halutessasi myös esimerkiksi legopalikoista voi olla apua. Älypuhelin ja tietokone ovat luonnollisesti nekin hyödyllisiä, samoin sanakirja. Mutta… Parasta olisi rauhallinen, iloinen, ahkera ja valpas asenne!
Espanjan kielen rakenteiden hahmottamisessa olen hyödyntänyt muun muassa Real Academia Españolan (”Espanjan kielitoimiston”, RAE) kielioppia Nueva gramática BÁSICA de la lengua española (2016) sekä suomenkielistä Espanjan peruskielioppia (Santiago de la Torre Moral & Päivi Sihvonen, Gummerus 2015). Muilta osin olen laatinut materiaalin pääosin itse. Toki annan linkkejä eräille sivustoille, jotka voivat auttaa opiskelussa.
Aloitin espanjan kielen opinnot syksyllä 2016. Ensin hieman vastahakoisesti, täytyy myöntää – Anita-puolisoni patistamana. Hän haaveili jo tuolloin asumisesta talvisin Espanjassa. Tämä haave, josta on kyllä tullut jo yhteinen, ei ole vieläkään ihan toteutunut, mutta aika lähellä se saattaa jo olla.
Innostuin silti opiskelusta aika nopeasti, ja sittemmin espanjasta on tullut minulle jokapäiväinen kumppani. Luen espanjankielistä kirjallisuutta, seuraan El Páis -lehden digiversiota, kuuntelen Radio Nacional de Españaa ja niin edelleen. Tietysti myös opiskelen kieltä edelleen perinteisillä tavoilla.
Opintoja aloittaessani olin vielä työelämässä (tuolloin yliopistossa; koulumaailmassa olin ollut edelliset 20 vuotta). Juuri tuona syksynä työssä ei tuntunut oikein mikään onnistuvan kunnolla. Harkitsin kovasti jo väistymistä eläkkeelle, alakuloisissa tunnelmissa.
Espanjan kielen opiskelu antoi kuitenkin uutta henkistä virtaa – ja siinä sivussa ripauksen kekseliäisyyttä. Uskalsin kehittää uusia, luovia, iloisia oppimisen tapoja (paljon liikkumista sisällä ja ulkona, musiikkina sambaa, salsaa jne.). Näillä keinoilla sain esimerkiksi eräät opiskelijaryhmät täysin muuttamaan perinteiset ja nuivat asenteet geometriaa kohtaan ja kiinnostumaan siitä oikeasti.
Voi sitä riemua esimerkiksi silloin, kun opiskelijat matkivat (asianmukaisesti pukeutuneina tietysti) mehiläisen merkillistä tanssia, kun se viestitti kumppaneilleen löytämästään hyvästä kukinnasta, kun yleisemmin piti perehtyä geometrisiin paikan ja suunnan käsitteisiin! Nämä ovat isoja teemoja myös vieraan kielen opiskelussa.
Loppuvuodet työelämässä sujuivat hyvin. Yliopistossa työskentelin matemaatikkona sekä myös didaktikkona, jolloin piti perehtyä tietysti myös erilaisiin oppimisen teorioihin. Työelämäni viimeisinä vuosina vaikutuin eniten narratiivisesta eli kertomuksellisesta oppimisesta. Se pitää sisällään useimmat perinteiset ja itse kullekin tutut tavat oppia, mutta muutakin. Oppijan pitäisi myös kokea asiat niin läheisiksi ja merkityksellisiksi, että hän voi niitä kehitellä ja harrastaa myös itseohjautuvasti, tehdä omia merkityskertomuksia ja tulkintoja.
Tässä kyse ei ole mistään korkealentoisesta puhe- tai kirjoitustaitoon liittyvästä, vaan ensimmäiset merkityskertomukset voivat olla jopa pelkkiä liikkeitä (kuten: ir-verbi/mennä; venir-verbi/tulla, jne.), ilmeitä (sonrisa/hymy, jne.) tai käden liikkeitä, joiden kautta esimerkiksi demonstratiivipronominit (este/tämä tässä, minun vieressäni; ese/se siinä, sinun lähelläsi; aquel/tuo tuolla, jne.) saadaan tuotua itse kunkin elämismaailmaan ja omien merkityksien piiriin käytännön kautta.
Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan espanjaa tarinallisesti!
Jaska Poranen, FL
Kurssin aikataulu
Kurssissa on 12 osaa, jotka sijoittuvat seuraaville päivämäärille:
- oppitunti 29.2.
- oppitunti 7.3.
- oppitunti 14.3.
- oppitunti 21.3.
- oppitunti 4.4.
- oppitunti 11.4.
- oppitunti 18.4.
- oppitunti 25.4.
- oppitunti 2.5.
- oppitunti 16.5.
- oppitunti 23.5.
- oppitunti 30.5.
Kurssien oppitunnit julkaistaan artikkelimuodossa Espanja.Comin verkkosivuilla jokaisen kurssipäivän aamupäivän aikana. Artikkeli nostetaan päivän aikana myös Facebook-sivuillemme.
Lue lisää kurssista:
¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla! -tarina alkaa
Opiskele espanjaa tarinallisesti!
Teksti Jaska Poranen ja Espanja.Com
Kuvitus Espanja.Com
jaska@espanja.com
toimitus@espanja.com
Jaska innostui espanjan kielen opiskelusta muutamia vuosia ennen eläköitymistä syksyllä 2016, kun hän vielä työskenteli yliopistossa matemaatikkona ja didaktikkona.
Aluksi hän suhtautui kielen opiskeluun hieman vastahakoisesti ja lähti espanjan kurssille Anita-puolisonsa patistamana. Anita haaveili jo tuolloin asumisesta talvisin Espanjassa. Tämä haave, josta on nyt tullut jo yhteinen, ei ole vieläkään ihan toteutunut, mutta aika lähellä se saattaa jo olla.
Sittemmin espanjasta on tullut Jaskalle jokapäiväinen kumppani. Hän lukee paljon espanjankielistä kirjallisuutta, seuraa El Páis -lehden digiversiota, kuuntele Radio Nacional de Españaa jne. Tietysti hän myös opiskelee kieltä edelleen perinteisillä tavoilla.
Jaskalle voi lähettää kysymyksiä ja palautetta sähköpostitse osoitteeseen jaska@espanja.com