Eläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Costa Blancan suolainen joki – mikä ihmeen Rambla Salada?

Julkaistu: 22.02.2024

Costa Blanca on tunnettu suolajärvistään. Etenkin Torreviejan suolalaguunit ovat tuttuja tuhansille suomalaisillekin. Mutta oletko kuullut suolaisesta joesta? Sellainen löytyy Albaterasta, 40 kilometrin päässä Torreviejasta.

Rambla Salada on ainutlaatuinen geologinen muodostuma, joka leikkaa Crevillenten vuorijonoa pohjoisesta etelään. Vuoret muodostuvat jurakauden kalkkikivestä, johon on sitoutunut runsaasti savea ja kipsiä.

Kalkkikiven halkeamien läpi suodattuva vesi muodostaa maanalaisia ​​virtauksia, jotka liuottavat suolaa näistä savi- ja kipsikerroksista. Veden haihtuessa suola saostuu ja muodostaa alueelle tyypillisiä näkyviä suolakasoja.

Rambla salada halkoo Crevillenten vuoristoa ainutlaatuisena valkoisena suolajokena.

Vaikkei karusta maisemasta heti uskoisi, alue on ympäristön kannalta arvokas. Se on nimetty Natura 2000 -verkostoon lintujen erityissuojelualueeksi (Zona de Especial Protección para las Aves = ZEPA). Lintuharrastajat saattavat bongata täältä esimerkiksi maakotkan, vuorikotkan, haukan tai huuhkajan.

Lähde tutustumaan Rambla Saladaan

Rambla Salada on käymisen arvoinen retkikohde. Wikiloc-sovelluksesta löytyy useita eripituisia ja -tasoisia reittejä, joista esimerkkinä linkin takaa löytyvä 6 km pituinen helpohko reitti. Matkaa Torreviejasta reitin alkuun on noin 40 kilometriä ja ajoaika on 50 minuuttia. Auton voi jättää tien varteen tänne. Hyvät nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat suositeltavat, koska reitti on ajoittain kivikkoista.

Reitti alkaa helppokulkuisena hiekkatietä pitkin, kunnes se poikkeaa seuraamaan vanhoja jo hylättyjä akvedukteja sekä pienien rotkojen yli kulkevia siltoja. Akveduktit rakennettiin aikoinaan estämään makean sadeveden sekoittumisen suolaveteen, jolloin vettä voitiin hyödyntää maatalouskäytössä.

Vanhojen akveduktien päällä kävely on mukavaa maisemia ihaillen.

Suolajoelle asti eniten kuljettu pääreitti on hyvin merkitty punavalkoisilla nauhoilla. Nauhoja voi seurata aina suolajoelle asti tai laskeutua jo aikaisemmin merkitsemätöntä polkua pitkin alas ja seurata joenvartta pidemmän matkaa.

Jossain kohdissa polku on kapea ja kulkee vuoren seinämällä, joten vahvasti korkean paikan kammoisilla voi jalat hieman tutista. Mitään vaaraa ei reitillä kuitenkaan ole. Muutama jyrkkä kipuaminen ja kivilohkareiden välistä pujottelu kuuluu asiaan.

Suolajoen luona maasto on kivikkoista ja vaatii jonkin verran patikointikokemusta.

Suolaiselle väylälle saapumisen jälkeen seuraa reitin hankalin osa. Tämä vaatii hieman varovaisuutta, koska suuret kivilohkareet on joko kierrettävä tai ylitettävä. Kivikkoinen osuus on kuitenkin lyhyt ja loppumatka on jälleen helppokulkuista. Loppumatkan voi tehdä useita eri reittejä pitkin. Kannattaa valita itselleen sopivan pituinen reitti.

Vuoren sisäisen virtauksen yksi ulostuloreitti näkyy selkeästi vuoren seinämässä.
Suolaa kasautuu runsaasti kivien ympärille.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Santa Bárbaran ja San Fernandon linnoitukset – Alicanten ylpeys ja mieliharmi
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Suosittu Relleun padon kävelysiltareitti sai päätähuimaavan jatko-osan
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähteet
grupokordino.com
linkalicante.com
apatita.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla!

Fuengirolan Gran Parque de La Loma -puisto avattiin