AjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Espanja tutuksi vaellusreiteillä

Julkaistu: 15.04.2022

Espanjasta löytyy mielenkiintoisia ja hyvin erityyppisiä maisemia, jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Vaeltaminen on erinomainen tapa niiden kokemiseen. Tässä ehdotukset 10 upeaan reittiin eri tasoisille seikkailijoille.

Helmikuussa ilmestynyt Las mejores excursiones de España -kirja esittelee 60 vaellusreittiä eri puolilta Espanjaa. Traveler -sivusto valitsi niistä 10. Reitit ovat eri pituisia ja niiden kulkeminen kestää muutamista tunneista koko päivään.

Circ de Colomèrs (Lleida)
Kuva Flickr

Aránin laakson maisemat ovat kuin elokuvasta ja ne ovat niin hienoja, että on hyvin vaikea päättää minkä vaellusreiteistä siellä valitsisi. Ehkä voiton kuitenkin vie Circ de Colomèrsin rengasreitti, joka mukailee ympyrämäisesti seisovia suuria vuoria. Reitin varrella on myös 40 ihastuttavaa järveä. Reitin profiili on suhteellisen tasainen ja siinä ei ole suuria mäkiä. Sen kulkeminen kestää noin viisi ja puoli tuntia ja lyhyempi versio kaksi tuntia. Lyhyempi reitti kulkee kauniiden kukkaniittyjen läpi.

Picu Urriellu / Naranjo De Bulnes (Asturias)
Kuva Flickr

Sostresin kauniista kaupungista lähtee useita vaellusreittejä. Ne kulkevat kohti luonnonpuiston tunnusomaisinta kohtaa Pico Urriellu -huippua, joka tunnetaan myös nimellä Naranjo de Bulnes. Sen 2500 metriä korkealle huipulle kiipeäminen ei ole aivan mutkatonta ja juuri sen vaativuus tekee siitä yhden vuorikiipeilijöiden suosikkikohteista.

Naranjo de Bulnesin jyrkkä seinämä näyttää suurelta savupiipulta. Vaikka sen huipulle on mahdotonta kiivetä ilman ammattilaistaustaa, voi sen juurelle kävellä ja ottaa siellä upeita valokuvia. Tämä vaellusreitti tähtääkin nimenomaan taukopaikalle vuoren juurella. Matka sinne Sostresin kylästä kestää noin kolme ja puoli tuntia ja saman verran aikaa tulee varata paluuseen. Reitin varrella voi hyvällä onnella kohdata gemssejä, muuttohaukkoja ja hanhikorppikotkia.

Lireksestä Capo Fisterraan (A Coruñan kaupunki)
Kuva Flickr

Costa da Morten -rannikkoalue on legendaarisen kaunis kyline ja kallioisine rantoineen, merinäköalapaikkoineen ja kalasatamoineen.

Vuonna 2012 pieni ryhmä seikkailijoita halusi kulkea reitin, joka yhdistäisi Malpican majakan ja Fisterran majakan. He nimesivät 200 km rannikkoa pitkin kulkevan reitin O Camiño dos Farokseksi. Reitti ei ole helpoimmasta päästä ja siinä on omat vaikeutensa, koska maasto on epätasaista nousuineen ja laskuineen. Sen yksi osio on juuri vaellusreitti Lireksestä Capo Fisterraan ja se kestää noin kuusi ja puoli tuntia suuntaansa.

Ses Barques näköalapaikalta Sa Calobraan (Mallorca)
Kuva Flickr

Yksi Luoteis-Mallorcan suosituimmista lomakohteista on hienoista hotelleista ja viehättävistä ravintoloista tunnettu Puerto de Sóller. Luontoa rakastavat suuntaavat kuitenkin Ses Barquesin näköalapaikalta eri suuntaan, Sa Calobran rannalle. Sa Calobran turkoosivetinen ranta sijaitsee 200 metrin korkeuteen kohoavien kallioiden ja vuorten välisessä lahdessa.

Tämä keskivaikea, noin kuuden tunnin mittainen vaellusreitti kulkee oliivitarhojen, kallioiden ja merinäköalojen kautta. Jos paluun haluaa tehdä muutoin kuin jalan, kannattaa varmistaa laivojen kulkuaikataulut, koska julkinen liikenne ei kulje näillä seuduilla. Barcos Azulen laivat kulkevat useamman kerran päivässä huhtikuusta lokakuuhun sekä helmikuussa, maaliskuussa ja marraskuussa muutaman kerran viikossa.

El Morezón (Ávilan maakunta)
Kuva Wikimedia Commons

Tämä 12 km reitti alkaa Plataforma de Gredos -tasangolta, josta se kulkee kiehtovalle Circo de Gredos -jäätikölle ja siitä edelleen Morezón-vuoren (2,389 m) huipulle. Jäätikkö on kauneimmillaan talviaikaan, jolloin se on lumen peitossa. Reitin alkupäässä San Juan de Gredos – Navacepeda de Tormesissa pysäköintialue. Pysäköintialue on viikonloppuisin hyvin täynnä, parhaiten paikan saa viikolla aikaisin aamulla. Reitin lähtöpaikalle pääsee myös bussilla.

Reitin päätepisteestä, Morezón-vuoren huipulta on upeat panoraamanäkymät joka suuntaan. Pohjoisen suunnassa näkyvät Hoyos del Espinon ja Navarredonda de Gredoksen kunnat. Etelässä ovat Candeledan kaupunki ja Ávilan maakunnan aluetta, joka yhdistyy Cáceresin ja Toledon maakuntiin. Idässä maisemina on La Miran vuorenhuippu ja lännessä Almanzorin huippu.

Costa Bravan Palamósesta Beguriin (Gironan maakunta)
Kuva Flickr

Upeiden vuorien ja laavamaisemien lisäksi Gironassa on myös taianomaisen kaunis rannikko. Sen kallioilla kasvaa mäntymetsää, rantaviivaa kaunistavat useat pienet hiekkarannat ja lahdet ovat kalliomaaperää. Alueella on myös viehättäviä kalastajakyliä ja merivesi on kauniin turkoosia.

Lue myös Taina Liekarin tunnelmista vaelluksella Gironan rannikolla:
Jalkapatikalla Espanjasta Suomeen – Espanjan etappi takana.

Nämä upeat maisemat voi kokea patikoimalla GR-92 -vaellusreittiä, jota menneinä aikoina kulkivat niin kalastajat kuin salakuljettajia kiinniottavat partiotkin. Koko reitin mitta on noin 170 km, mutta siitä voi myös vaeltaa lyhyempiä pätkiä, kuten 33 km matkan Palamóksesta Begurin pikkukaupunkiin. Tämän reitin pystyy kulkemaan läpi kahden päivän aikana, siten, että patikoi 11-12 tuntia molempina päivinä. GR-92 -reitti on useilta osin yhteneväinen samalla alueella kulkevan Camí de Ronda -reitin kanssa.

Cañón de Ordesa Por la Faja De Pelay (Huescan maakunta)
Kuva Flickr

Ordesaa kutsutaan Euroopan Grand Canyoniksi, eikä turhaan. Se on muotoutunut tuhansia vuosia sitten, kun suuret jäätiköt muokkasivat Monte Perdidon rinteitä. Tämän reitin majesteettisuus ja värimaailma saavat kulkijansa sanattomaksi. Upean siniset vesiputoukset laakson pohjassa ja siellä kasvava pyökkimetsä ovat mieleenpainuva näky.

Alueella kulkee miellyttävä perusreitti, mutta on olemassa toisenkinlainen vaihtoehto. Voi kulkea Pelayn kaistaletta pitkin, joka on melkein pystysuora 600 m² kallionkieleke. Se kulkee kanjonin seinää myötäillen ja lopuksi laskeutuu Soason aukiolle. Reitti on pitkä ja raskas, vaikkakaan ei teknisesti vaikea. Se on 20 km pitkä ja kestoltaan kuusi ja puoli tuntia. Halutessaan voi myös yöpyä Refugio de Góriz -retkeilymajassa ja patikoida reitin kahdessa osassa.

Río Borosa (Cazorla, Jaénin maakunta)
Kuva Flickr

Andalusian alue mielletään kuivaksi ja kellertäväksi, mutta Río Borosa Cazorla ei ole lainkaan sellainen. Maisemat ovat vaihtelevat ja matkalla koet solan, vesiputoukset, kaksi tunnelia ja vuoristojärven. Reitti alkaa ja päättyy joen rannalla olevaan pysäköintialueeseen. Sen patikoiminen kestää kuusi tuntia ja vaikeusasteeltaan se on keskinkertainen.

Ruta del Cares (Asturian maakunta)
Kuva Wikimedia Commons

Tämä saattaa olla Espanjan suosituin vaellusreitti. Eikä näihin maisemiin pety koskaan. Ne etenevät sinistä vettä virtaavan vuorenhuippuja reunustavan solan läpi.

Keskivaikea vaellus alkaa ja päättyy Ponceboseen ja pituutta sillä on 23 km. Se kannattaa ajoittaa kesäaikaan aamuihin tai kokonaan kesäajan ulkopuolelle, jolloin turisteja ei ole niin paljon ja sää on viileämpi.

Acequias del Poqueira (Granadan maakunta)
Kuva Wikimedia Commons

La Alpujarra on ihmeitä täynnä oleva luonnoparatiisi. Tämän huomaa kunnolla vasta kun on sen metsäisissä ja jokisissa maisemissa. Tämän kokemiseen suositellaan PR-A-23 -reittiä. Se lähtee Capileiran kaupungista, laskeutuu Poquieran rotkoon ja palaa takaisin polkua kahden kanavan välissä, josta on huikeat näkymät Sierra Nevadan korkeimmille huipuille.

Kokonaisuudessaan reitin mitta on 17 km ja se on vaativa. On myös mahdollista vaeltaa vain osa reitistä siten, että jatkaa La Cebadilla sillalta alas laakson länsipuolta ja ylittää joen Hush-sillan kautta.

Lue täältä lisää artikkeleita Espanjan vaellusreiteistä!

Lähde traveler.es

Jaa:

Ensimmäinen kv-katulätkäturnaus suomalaisvoimin Andalusian vuoristossa

Barcelona kieltää tupakoinnin rannoilla