Gran Canarian Arucas on rommistaan kuuluisa kaupunki saaren pohjoisrannikolla

Julkaistu: 28.01.2024
Alue-esittelytAnne-Mari Lu Gran CanariallaEläminen ja lomailu

Arucas sijaitsee Gran Canarian pohjoisrannikolla, 12 kilometrin päässä Las Palmasista. Kaupungin vanhaa keskustaa hallitsee mahtava, laavakivestä rakennettu kirkko, jonka tummuus luo voimakkaan kontrastin sitä ympäröiville vaaleille ja värikkäille taloille. Katedraalin lisäksi Arucas tunnetaan perinteikkäästä Arehucas-nimisestä rommitislaamostaan.

Arucasissa on ollut asutusta ainakin 1400-luvulta lähtien. Paikkakunnan historian merkkitapahtumiin kuuluu vuonna 1478 sattunut tulipalo, joka tuhosi kaupungin täysin.

Kaupunki kasvoi 1800-luvulla sokeriruo’on viljelyn ja jalostamisen, sekä banaaninviljelyn ansiosta. Tärkeä kauppatavara oli myös karmiininpunainen väriaine, jota saatiin viikunaopuntia-kasvin kirvoista. Nykyisin 37 000 asukkaan Arucasissa tärkein työlllistäjä on turismi.

Montaña de Arucas -kukkulalta on hyvät näköalat.

San Juan Bautista

San Juan Bautistaa kutsutaan rakennustyylinsä takia Arucasin katedraaliksi, vaikka sillä ei ole virallista asemaa katolisen kirkon katedraalina. Tyyliltään uusgoottilaisen Arucasin kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1909, ja se valmistui noin 70 vuotta myöhemmin.

Manuel Vega Marchin suunnittelemaa Arucasin katedraalia pidetään yhtenä arkkitehtuuriltaan merkittävimmistä rakennuksista Kanariansaarilla.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla kirkkorakennuksella on kaupungille suuri symboliarvo. Katedraali on paikallisten kiviseppien taidonnäyte ja sen materiaali on paikkakunnan omaa kiveä. Katedraalin korkeus ja suuri koko erottavat sen muista rakennuksista, ja se näkyy kauas kaupungin ulkopuolelle. San Juan Bautista on avoinna vierailijoille joka päivä kello 9.30–12.30. Iltaisin kirkossa on messu kello 18.30.

Kirkon lasimaalaukset ovat ranskalaista käsityötä.

Kanarianrommin kotipaikka

Katedraalin lisäksi Arucas tunnetaan Arehucas-nimisestä rommitislaamostaan. Arehucas on yli 120 vuotta vanha perheyritys, joka on pitkän historiansa aikana valmistanut sekä sokeria että rommia paikkakunnalla kasvatetusta sokeriruo’osta. Tätä ennen saarella valmistettiin rommia munkkiluostareissa.

Kanariansaarilla suosittu ja perinteikäs hunajarommi on monelle tuttu ravintoloista, joissa sitä usein tarjotaan maksutta asiakkaille aterian päätteeksi. Hunajarommi tarjotaan viileänä pienistä laseista.

Tislaamon edessä kasvaa sokeriruokoa.

Tutustuminen tislaamoon

Arehucasiin tutustutaan espanjan- tai englanninkielisellä opastuskierroksella. Varausta ei tarvitse tehdä etukäteen. Pääsylipun hinta on seitsemän euroa, ja siihen sisältyy osallistuminen rommin maisteluun. Kaupungin keskustassa sijaitseva tislaamo on avoinna maanantaista torstaihin kello 9.30–14.00 ja perjantaisin 9.30–18.00.

Rommi säilytetään amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Vanhimmat ja arvokkaimmat rommit ovat kaltereiden takana.
Kestävään kehitykseen sitoutuneen Arehucasin tuotteet ovat voittaneet useita eri palkintoja korkean laatunsa ansiosta.

Esittelykierroksella tutustutaan tislaamon tiloihin, ja opas esittelee romminvalmistusprosessin.  Vieras pääsee näkemään yli neljäntuhannen tammitynnyrin varaston, fermentointisäiliöt, sekä pullotus- ja pakkauslinjat.

Suurin osa Arehucasin tuottamasta rommista myydään Kanariansaarilla, vientiin jää noin 20 % tuotannosta. Maistelun jälkeen vierailijoilla on mahdollisuus tehdä ostoksia tislaamon omassa kaupassa.

Myymälästä löytyy iso valikoima eri rommilaatuja.
Rommin maistelussa saa kokeilla useita eri laatuja.

Kaupungin puisto

Arucasin kaupunginpuisto Parque Municipal de Arucas on viehättävä ja rauhallinen levähdyspaikka. Korkeat ja tuuheat puut antavat varjoa ja viilentävät kuumina päivinä. Kolibrikukat kukkivat upeasti, ja pikkulinut visertelevät puiden latvustoissa. Puiston vieressä on pienille lapsille sopiva leikkipuisto.

Kolibrikukka on kotoisin Etelä-Afrikasta mutta viihtyy myös Gran Canarialla.
Kolibrikukka on näyttävä kasvi joka kukkii aikaisintaan kolmen vuoden iässä mutta sen kukinnot säilyvät pitkään.
Arucasin puisto on monien eri kukka-ja puulajien koti.

Suosittu päiväretkikohde

Arucasiin pääsee bussilla Las Palmasista San Telmon asemalta noin puolessa tunnissa. Matka maksaa kaksi euroa. Kaupunki on suosittu retkikohde ja esimerkiksi ravintolat saattavat olla ruuhkaisia turistisesongin huippuaikoina. Nähtävyyksien aukioloajoissa on juhlapyhinä poikkeuksia.

Vanhan keskustan värejä.

Lue lisää Kanariansaarista:
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Hissin asentamiskustannukset ovat kiistanaihe espanjalaisissa taloyhteisöissä

Espanja.Com järjestää Terveys- ja hyvinvointimessut maaliskuussa Fuengirolassa