Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä

Julkaistu: 02.12.2023
Alue-esittelytAnne-Mari Lu Gran CanariallaEläminen ja lomailu

Las Palmas on Gran Canarian pohjoisrannikolla sijaitseva värikäs, kuvauksellinen ja aito espanjalainen kaupunki, jossa historia ja nykyaika kohtaavat. Rennosta ja ystävällisestä ilmapiiristä sekä ympäri vuoden tasaisena pysyvästä lämpötilasta nauttii vuosittain ainakin puoli miljoonaa vierailijaa.

Las Palmasilla, Palmujen kaupungilla, on pitkä historia turistikohteena, eikä sen suosiolle näy loppua. Kaupungissa voi viettää yhdistettyä kaupunki- ja rantalomaa, mutta se sopii hyvin myös päiväretkikohteeksi.

Kuuluisan Playa de las Canterasin sanotaan olevan maailman parhaita kaupunkirantoja.

Las Palmas on väkiluvultaan Kanariansaarten suurin kaupunki ja se on levittäytynyt laajalle alueelle. Monet kiinnostavimmista kohteista sijaitsevat kuitenkin melko lähellä toisiaan, ja lyhyelläkin käynnillä ehtii näkemään paljon.

Värikäs vanhakaupunki

Vuonna 1478 perustetun Las Palmasin mielenkiintoisimpiin alueisiin kuuluu vanhakaupunki, Vegueta, jonka rauhallisilla, kapeilla mukulakivikaduilla voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa. Toinen toistaan värikkäämmät rakennukset ovat vieri vieressä ja muodostavat kauniita kokoinaisuuksia.

Monet historiallisesti tärkeät rakennukset, kuten Santa Anan katedraali ja Casa del Colón, sijaitsevat Veguetassa.

Vanhankaupungin värejä.
Veguetan kapeilla kaduilla on mukavaa kuljeskella koska liikennettä on vain vähän.

Kolumbuksen talo

Vuonna 1492 Las Palmasin ensimmäinen kuvernööri sai taloonsa vieraaksi löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen. La Pinta -laivaa jouduttiin korjaamaan ennen Atlantin poikki purjehtimista, ja Kolumbus joutui siksi majoittumaan Las Palmasissa. 1950-luvulta alkaen kuvernöörin talossa on toiminut Kolumbuksen löytöretkiä esittelevä museo, Casa de Colón.

Kolumbuksen talossa on 13 näyttelysalia, tutkimuskeskus sekä kirjasto.

Museorakennus sisäpihoineen on kaunis kokonaisuus. Julkisivua hallitsee koristeellinen oviaukko.

Museoon on rakennettu kopio Kolumbuksen omasta hytistä La Niña -laivassa, ja esillä on hänelle kuulunutta esineistöä. Interaktiivisen karttojen avulla voi tutustua kaikkien löytöretkien reitteihin ja vaiheisiin.

Kuvassa rekonstruktio Kolumbuksen hytistä.

Löytöretkien lisäksi museo esittelee Kanariansaarten historiaa ja suhteiden kehittymistä uuden mantereen kanssa. Sisäpihan puutarhassa asustelevat papukaijat ovat kiva lisä tähän koko perheelle sopivaan museoon. Pääsylippu museoon maksaa neljä euroa.

Ara-papukaijat ovat kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta.

Monipuolinen Mercado de Vegueta

Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös kauppahalli, Mercado de Vegueta. Vaaleanpunaisessa, isossa rakennuksessa on 1700-luvun lopulta alkaen kaupiteltu hedelmiä, kasviksia, lihaa ja kalaa. Etenkin hedelmäkojuja on paljon, ja ne ovat väriloistonsa ja laajan valikoimansa ansiosta näkemisen arvoisia.

Maistuisiko mango, lohikäärmehedelmä, papaija, hunajameloni tai kiwano?

Espanja.Com vieraili kauppahallissa mangosesongin aikaan, ja mehukkaita maistiaisia tarjotiin monessa kojussa. Avokadot ja platanot, eli pikkubanaanit, ovat nekin paikallista lähiruokaa.

Kauppahallin tuotteet ovat hyviä ja varmasti tuoreita.

Houkutteleva Calle Triana -ostoskatu

Uudempaa ostoskulttuuria edustaa Mercado de Veguetan ja San Telmon bussiaseman väliselle alueelle sijoittuva Calle Triana. Viihtyisän ja vilkaan kävelykadun varrella on paljon ketjuliikkeitä ja sen sivukaduilla ravintoloita ja kahviloita. Calle Trianalla viihtyvät turistien lisäksi paikalliset asukkaat.

Calle Trianan koristeellisia julkisivuja.

San Juanin talot

Yksi Las Palmasin tunnetuimpia ja kuvatuimpia näkymiä on vanhan kaupungin lähistöllä sijaitseva San Juanin asuinalue, jonka värikkäiksi maalatut, rinteessä sijaitsevat talot muodostavat harmonisen ja kiehtovan kokonaisuuden.

Alueelle rakennettiin ensimmäiset talot jo 1600-luvulla. Alueen värikkyys, sokkeloisuus ja talojen epäsäännöllinen muoto selittyy historialla: San Juan oli pitkään köyhää aluetta ja asukkaat rakensivat talonsa itse taitojensa mukaan. Vanhan perinteen mukaan perheet maalasivat talonsa samalla värillä kuin kalastusveneensä, ja näin mosaiikin kaltainen kokonaisuus sai alkunsa.

San Juanin maisemaa.

Meren ihmeitä Poema del Marissa

Modernin Las Palmasin ykköskohteena mainitaan usein Poema del Mar -akvaario, joka tarjoaa kävijöilleen elämyksellisen seikkailun vedenalaiseen maailmaan. Sadat kalalajit elävät suurikokoisissa akvaarioissa.

Ciclido americano on kirjoahveniin kuuluva laji.
Keltavälskäri ja sen sininen lajitoveri ovat koralliriuttojen kaloja, kuten myös kuvassa näkyvä raidallinen vuokkokala.

Akvaariossa on kolme eri vyöhykettä: viidakko, rannat ja riutat sekä syvä meri, joissa kaikissa  esitellään kullekin ympäristölle tyypillisiä lajeja. Jotkut altaista on suunniteltu niin, että ne tarjoavat useita eri katselukulmia asukkaidensa elämään. Vedenalaisessa tunnelissa voi ihmetellä yläpuolella lipuvia jättiläisrauskuja. Suurikokoisissa syvän meren altaissa hait ja merikilpikonnat uivat aivan vierailijan edessä.

Poema del Mar-akvaariossa pääsee kävelemään kalaparvien keskelle.

Akvaariot on valaistu kauniisti, ja monin paikoin soi hiljaista, vedenalaiseen tunnelmaan sopivaa musiikkia. Lapsille on oma tunneli, jossa pääsee kaikkein värikkäimpien kalaparvien keskelle.

Monella osastolla on istumapaikkoja, ja akvaariossa on myös pieni kahvila. Poema del Mar sijaitsee kaupungin pohjoisosassa, lähellä Santa Catalinan bussiasemaa. Aikuisten lippu maksaa 27 euroa, lasten 18,50 euroa.

Lue lisää Kanariansaarista:
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
La Palman saari – La Isla Bonita
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Las Teresitas -ranta ja merivesialtaat ovat Teneriffan Santa Cruzin helmiä
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla
Taganana on aito espanjalainen kylä Teneriffalla
Suomalaiset matkailutoimittajat valitsivat espanjalaisen saaren maailman parhaaksi matkakohteeksi

Lähteet
casadecolon.com
poema-del-mar.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Cami de Cavallsin vaellus alkaa – osa 1

Fuengirola toivottaa joulun tervetulleeksi sytyttämällä jouluvalot