EU ehdottaa turistivuokra-asuntojen tarkempaa valvontaa

Julkaistu: 08.12.2022
AsuminenOstaminen ja vuokraaminen

Euroopan komissio esitteli marraskuun 7. päivä ehdotuksen turistivuokra-asuntojen läpinäkyvämmästä valvonnasta. Brysselistä ehdotetaan Airbnb:n kaltaisten sivustojen vaatimusten kiristämistä, jotta laittomia majoituksia saataisiin vähennettyä. Tätä varten suunnitellaan erityistä omistajien ja asuntojen rekisteriä.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ajaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden viranomaisten ylläpitämien rekisterien luomista. Niihn tulisi listata turistiasuntojen omistajat ja vuokrattavien asuntojen määrät sekä niiden sijainnit. Näin jokaisella turistivuokraustoimintaa harjoittavalla olisi oma tunnistenumero, joka olisi julkisesti esillä.

Vuokraussivustot toimittaisivat tiedot rekisteriin

Turistiasuntojen vuokrausrekisterien ylläpitäjien tulisi tehdä satunnaisia tarkistuksia tunnistenumeroiden perusteella. Jos vaatimukset eivät täyty, viranomaiset voisivat vaatia kyseisen tunnistenumeron tilin poistamista. Vuokraussivustojen ylläpitäjien pitäisi myös jakaa majoitusmääriä ja vieraita koskeva data automaattisesti kerran kuukaudessa viranomaisille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva Flickr.

Noin neljännes Euroopan turisteista majoittuu yksityisissä asunnoissa. Turistiasuntotrendi kasvoi selkeästi pandemian aikana, ja kesien 2020 ja 2021 aikana vuokrauksia oli huomattavasti enemmän kuin kesällä 2018. 

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kasvua rekisteröitiin 138 %. Euroopan komission Digital Agen varapääjohtaja Margrethe Vestager kertoo, että sektorin läpinäkyvyys ei ole kehittynyt riittävästi, mikä on nyt tehdyn ehdotuksen taustalla.

Margrethe Vestagerin mukaan ehdotus takaisi sen, että paikallisilla viranomaisilla olisi tiedot, jotka he tarvitsevat tukeakseen lyhytaikaista vuokraussektoria. Uudistuksen avulla taistellaan myös laittomia vuokrauskohteita vastaan.

Hotellit ja Airbnb tyytyväisiä ehdotukseen

Espanjan hotellisektori ja hotellien yhdistys Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) on ottanut Euroopan komission ehdotuksen vastaan hyvin myönteisesti. Hotellit ovat tyytyväisiä, että niitä on viimein kuultu ja että lakiesitys tukee tasapuolisia liiketoimintaolosuhteita erityyppisten majoitusvaihtoehtojen kesken.

Myös Airbnb on ottanut ehdotuksen myönteisesti vastaan. Airbnb:n EU-säännösten johtajan Georgina Browesin mukaan se tekisi eurooppalaisten kotien jakamisen helpommaksi sääntöjen mukaisesti. Kun käyttöön otettaisiin yhdenmukaisempi säännöstö, sekä majoitusala että hallitukset pystyvät työskentelemään paremmin yhdessä. Tietojen  saatavuus helpottuisi ja läpinäkyvyys paranisi.

Euroopan komission ehdotus pitää käsitellä vielä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa ennen sen käyttöönottoa. Mikäli se astuu voimaan, se otetaan käyttöön jäsenvaltioissa kahden vuoden siirtymäajalla, jonka aikana niiden on luotava tarvittavat järjestelmät. Jäsenmaat säätävät myös itse, miten rikkomuksista rangaistaan.

Lue lisää aiheesta:
Espanjasta hankitun loma-asunnon vuokraus – kumpi maa verottaa?

Lähde
20minutos.es

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Espanjan parhaat joulutorit

Nautinnollinen seitsemän maaseutukylän viikonloppureitti Córdobassa