Feliz Navidad – jouluterveisiä Gran Canarialta

Julkaistu: 19.12.2023
Alue-esittelytAnne-Mari Lu Gran CanariallaEläminen ja lomailu

Aurinkoisella Gran Canarialla joulua juhlitaan espanjalaiseen tapaan iloisesti ja rennosti. Kun muualla Euroopassa on meneillään vuoden pimein ja kylmin kausi, Gran Canarialla riittää valoa, lämpöä ja elämää. Yksi vuoden vilkkaimmista matkailusesongeista ajoittuukin jouluun ja vuodenvaihteeseen.

Rantalomalainen voi virittäytyä joulutunnelmaan Gran Canarialla vaikka tutustumalla hiekkaseimiin, osallistumalla joulukonserttiin ja tietysti syömällä hyvää jouluruokaa. Kun joulu on ohi, voi mennä katsomaan loppiaiskulkuetta, joka on espanjalaista juhlaperinnettä aidoimmillaan.

Las Canterasin hiekkaseimet

Yksi suosituimpia joulutapahtumia Las Palmasissa on Belén de Arena -hiekkaseiminäyttely Playa de las Canterasin rannalla. Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat muovaavat rantahiekasta isokokoisia veistoksia, jotka kuvaavat kristilliseen jouluperinteeseen liittyviä asioita. Tyypillisiä aiheita ovat Marian, Joosefin ja Jeesus-lapsen lisäksi Itämaan tietäjät, enkelit, paimenet, sekä erilaiset ihmis- ja eläinhahmot.

Tämä veistos kuvaa kalastajia verkkoineen. Kalan ( esp. ”pez”). sijaan he tavoittelevat rauhaa. ( esp. ”paz”).

Seimiasetelmat ovat olleet osa espanjalaista jouluperinnettä 1200-luvulta alkaen. Eri puolilla Espanjaa seimillä on omat erityispiirteensä, ja niitä pystytetään koteihin, kirkkoihin, kauppojen näyteikkunoihin sekä erilaisiin julkisiin tiloihin.

Kuvassa Seimiasetelma kirkossa Agaetessa.

Belén de Arena -tapahtuma on aloitettu virallisesti vuonna 2006, mutta perinne sai alkunsa jo 1980-luvun alussa kun kanarialainen taiteilija Etual Ojeda teki rannalle hiekasta seimen. Hän toisti saman joka joulukuussa vuodesta toiseen, ja kerta kerralta asetelmaan kuului enemmän hahmoja.  Vähitellen myös muita taiteilijoita alkoi liittyä mukaan tekemään rannalle jouluseimiä.

Etual Ojeda on yhä mukana tekemässä hiekkaveistoksia. Tällä teoksellaan hän on halunnut kuvata iloa vapahtajan syntymästä.
Hiekkaveistosten tekemiseen kuluu hiekan lisäksi vettä sekä paljon työtunteja.

Viime vuonna Belén de Arena -hiekkaveistoksia ihaili jo noin 150 000 vierailijaa. Viikonloput ja joulunaluspäivät ovat yleensä  ruuhkaisinta aikaa.

Tänä vuonna näyttely pidetään 5.12.2023–7.1.2024, ja se on avoinna päivittäin kello 10–22, lukuunottamatta jouluaattoa, uudenvuodenaattoa, ja loppiaista, joka on 5.1.

Itämaan tietäjien ja kamelien lepohetki.

Näyttelyyn ei ole pääsymaksua, mutta tapahtumassa kerätään rahaa paikallisen ruoka-aputoiminnan tueksi. Veistoksiin voi tutustua myös virtuaalikierroksella, joka löytyy osoitteesta belendearena.es.

Kuvassa Pyhä perhe loppiaisena 2023.

Joulukonsertti vanhassa kaupungissa

Joulun aikaan Las Palmasissa on useita eri musiikkitapahtumia. Aatonaattoiltana kello 21 Santa Anan aukiolla pidettävässä Los Gofiones -kuoron konsertissa esitetään lähinnä perinteistä espanjalaista joulumusiikkia. Konsertti televisioidaan ja sinne on vapaa sisäänpääsy, mutta paikkoja on rajoitetusti.

Joulutunnelmaa Artenarassa.

Paikallista joulunviettoa

Gran Canarialla joulun juhlinta painottuu aattoiltaan. Silloin kokoonnutaan yhteen suvun ja ystävien kanssa nauttimaan jouluateria. Paahdettu sianpotka, kala ja äyriäiset ovat perinteistä kanarialaista  jouluruokaa. Jälkiruuaksi syödään makeita mantelileivonnaisia.

Mogánista, Gran Canarian etelärannikolta kotoisin oleva Miguel Hernandez Medina kertoo, että jouluna hänelle tärkeintä on olla yhdessä sukulaisten kanssa, tanssia ja juoda hyvää viiniä ja shamppanjaa. Miguelin perheessä jouluna syödään sianpotkan lisäksi kalakeittoa ja perunamunakasta.

Gran Canarian Arguineguínissa noin viisi vuotta asunut hollantilainen Yvonne de Jonge kertoo myös joulunvietostaan saarella. Hänelle on tärkeintä viettää aikaa rakkaiden ihmisten seurassa. Perheen ohella myös ystävät ovat tärkeitä jouluvieraita, ja joka joulu Yvonne kutsuu kotiinsa sellaisen sukulaisen tai ystävän, jolla ei ole ketään, kenen kanssa viettää juhlapyhiä.

Aattona de Jongin perheessä syödään yleensä kanarialaisen tavan mukaisesti kalaa ja joulupäivänä lihaa. Joskus noudatetaan hollantilaista jouluperinnettä, jota kutsutaan nimellä ”gourmetten”: jokainen valmistaa itse oman annoksensa ja paistaa sen keskelle pöytää sijoitetussa sähkögrilliä muistuttavassa laitteessa. Tarjolla on suuri määrä erilaisia pieneksi leikattuja lihoja ja kasviksia kastikkeineen.

Lahjoja saavat kaikki, ja ne annetaan aattoillallisen jälkeen. Suurimmaksi eroksi kotimaansa joulunviettoon Yvonne mainitsee ilmaston. Hollannissa joulunpyhät vietetään sisätiloissa, kun taas Gran Canarialla ollaan ulkona lähes koko ajan. Jouluateriankin voi syödä terassilla.

Joulun palvelutarjontaa

Monilla Gran Canarian ravintoloilla on juhlava joulu- ja uuden vuoden menu, joten hinnat saattavat olla tavallista korkeammat. Jouluaattona osa ravintoloista on suljettu, joten mahdollinen pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa. Myös uudenvuodenaattona monien ravintoloiden pöydät ovat jo ennakkoon varattuja.

Kauppojen, ravintoloiden ja muiden palveluiden aukiolot jouluna ja uutena vuotena vaihtelevat paljon. Vilkkaimmmilla turistialueilla monet yritykset palvelevat lähes normaalisti.

Loppiainen

Espanjassa lahjojen antaminen painottuu joulun sijaan loppiaiseen, ja niitä annetaan ennen kaikkea lapsille. Loppiaista kutsutaan nimellä ”Día de los Reyes Magos”, kuninkaiden päivä. Kuninkaita eli Itämaan tietäjiä juhlitaan näyttävästi joka kylässä ja kaupungissa keskustan läpi kulkevalla paraatilla.

Hyvissä ajoin ennen kuninkaiden saapumista katujen varsille alkaa kerääntyä ihmisiä. Kolmea kuningasta kuljetetaan läpi kaupungin, ja mukana seuraa joukko erilaisiin karnevaaliasuihin pukeutuneita ihmisiä. Musiikki soi, ja kuninkaat heittelevät karkkia lapsille. Joillakin paikkakunnilla kuninkaat tulevat paikalle veneellä ja paraati alkaa rannalta.

Loppiaisparaatin karnevaalitunnelmaa.

Lue lisää Gran Canariasta:
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla

Lähteet
belendearena.es
abcnews.go.com
lpavisit.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Barcelonan ’Joulupukin’ todellinen alkuperä ja historia ovat tarkkaan varjeltuja salaisuuksia

Moottoripyöräilevät joulupukit levittävät jouluiloa