Eläminen ja lomailu

Lennolla Málagasta Helsinkiin – lentoliikenne Espanjaan jatkuu vilkkaana

Julkaistu: 31.05.2024

Suomen ja Espanjan väliset lentoreitit ovat vilkkaasti liikennöityjä väyliä. Finavian tietojen mukaan Suomen ja Espanjan lentoasemien välillä operoitiin vuonna 2023 noin 6800 reittilentoa, eli keskimäärin päivässä lähtee tai saapuu 18 lentoa. Reittilentoja Suomesta Espanjaan lennetään Helsinki-Vantaalta kymmenelle lentoasemalle ja Tampereelta yhdelle.

Sinivalkoiset siivet ovat lennättäneet suomalaisia Espanjaan 1960-luvulta alkaen. Kuva Anne-Mari Lu.

Erityisesti Helsinki-Málaga-Helsinki on suosittu reitti, jota monet Espanjaan matkustavat suomalaiset käyttävät säännöllisesti. Málaga sijaitsee suomalaisten kannalta keskeisellä alueella, ja lisäksi sieltä on hyvät jatkoyhteydet moniin sellaisiin kohteisiin Espanjassa, joihin ei ole Suomesta ympärivuotisia suoria lentoja. Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Málagaan ja airBaltic Riikan kautta.

Kesällä-24 airBaltic lentää suoria lentoja Tampereelta Málagaan ja Mallorcalle. Kuva airBaltic.

Finavialta kerrotaan, että vuonna 2023 Málagan lennoilla oli yhteensä 371 000 matkustajaa. Kasvua vuodesta 2022 oli 26 %. Huippuvuonna 2019 Málagan reiteillä oli 420 000 matkustajaa.

Helsinki-Vantaan moderni terminaali on tuonut uutta mukavuutta ja sujuvuutta matkustamiseen. Kuva Anne-Mari Lu.

Finnair ja airBaltic satsaavat yhä Espanjaan

Haastattelimme Finnairin Mia Elorantaa ja airBalticin Jan Nyholmia Espanjan lentoja koskevista ajankohtaisista asioista. Lisäksi kyselimme matkakokemuksia Norwegianin Málaga–Helsinki -lennolla olleelta suomalaiselta.

1. Mitkä ovat reittinne Espanjaan kesällä -24, syksyllä -24 ja talvella -25?

airBaltic:
– Tällä hetkellä airBaltic lentää Riikasta Alicanteen, Barcelonaan, Gran Canarialle, Madridiin, Málagaan, Palma de Mallorcalle, Teneriffalle ja Valenciaan. Kaikki nämä kohteet ovat suomalaisille helposti saavutettavissa, koska Helsingistä Riikaan lennetään parhaimmillaan neljä kertaa päivässä. Kesällä -24 airBaltic lentää lisäksi suoria lentoja Tampereelta Málagaan ja Mallorcalle. Talvella -25 tulemme tarjoamaan suoria lentoja Tampereelta Gran Canarialle.

Finnair:
– Lennämme vuosien -24 ja -25 kesinä Alicanteen, Barcelonaan, Málagaan, Madridiin ja Mallorcalle. Talvella -24 kohteet ovat Alicante, Barcelona, Málaga, Madrid, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote ja Teneriffa.

Helsinki-Vantaan lentoasema valmistui vuonna 1952. Kuva Anne-Mari Lu.

2. Onko tulossa uusia reittejä tai muutoksia nykyisiin?

airBaltic:
– Kun valmistaudumme uuteen kauteen seuraamme kysyntää ja markkinatilannetta tarkasti. Muutoksia aikatauluissa ja tarjonnassa on odotettavissa, mutta tärkeimpien kohteiden osalta olemme sitoutuneet tarjoamaan hyviä yhteyksiä jatkossakin.

Finnair:
– Arvioimme jatkuvasti verkostoamme ja seuraamme asiakaskysynnän kehittymistä. Talvikaudella aloitamme taas ympärivuotiset lennot Alicanteen. Lisäksi aloitamme reittilennot Fuerteventuralle, jonne olemme aiemmin operoineet tilauslentoja. Uutta tulee olemaan myös Las Palmasiin lentäminen isommilla laajarunkokoneillamme tulevalla talvikaudella. Laajarunkokone tarjoaa erinomaisen matkustusmukavuuden ja on vastaus vahvaan kysyntään. Mallorcan matkustuskautta on pidennetty siten, että sinne lennetään tänä vuonna marraskuuhun asti.

3. Miten arvioisitte tulevaisuuden hintakehitystä?

airBaltic:
– Lentojen hintojen muodostumiseen vaikuttavat monet, nopeasti muuttuvat eri tekijät eikä kehitystä ole siksi mahdollista arvioida.

Finnair:
– Lentolippujen hinnat määräytyvät markkinoiden perusteella. Haluamme tarjota kilpailukykyisiä hintoja, mutta samalla on huolehdittava toiminnan kannattavuudesta.

Helsinki-Vantaan avaraa ja valoisaa lähtöaulaa. Kuva Anne-Mari Lu.

4. Milloin on edullisin ja milloin kallein aika lentää Espanjaan?

airBaltic:
– Parhaat hinnat Espanjaan ovat perinteisesti löytyneet huippusesongin, eli kesäkauden, ulkopuolelta.

Finnair:
–Tyypillisesti vilkkaimman matkustuskauden ulkopuolella löytyy edullisempia hintoja. Moniin Espanjan kohteisiin kysyntä on kuitenkin tasaista ympäri vuoden. Edullisia hintoja etsivän kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, ja jos matkustuspäivissä on joustoa, nettisivujemme varauskoneesta näkee hyvin hinnat eri päiville.

Liikematkustajat valitsivat Helsinki-Vantaan vuonna 2023 Euroopan parhaaksi ja maailman 5. parhaaksi lentoasemaksi. Kuva Anne-Mari Lu.

Lennolla Málagasta Helsinkiin

Espanja.Com oli mukana Norwegianin lennolla 20.4. Málagasta Helsinkiin. Matka sujui mukavasti hyvässä säässä, ja Helsinkiin saavuttiin aikataulun mukaisesti noin neljässä ja puolessa tunnissa.

Myös Norwegian lennättää suomalaisia Espanjaan. Kuva Anne-Mari Lu.
Golfmatkalla Espanjassa

Málagan terminaalissa haastateltaviksi ehtivät aktiivisesti golfia pelaavat savonlinnalaiset Anne ja Sampsa Jakonen sekä Eija Wasenius, jotka matkustivat osana 10 hengen ryhmää. Ruotsalaisen matkanjärjestäjän golfmatka oli sujunut kaikin puolin hienosti.

– Matkasta on muodostunut jokakeväinen perinne, kertoo Anne Jakonen.

Anne, Sampsa ja Eija ovat yksimielisiä siitä, että parasta Espanjassa on aurinko ja lämpö. Aikuisporukalla matkustettaessa lentojen aikatauluilla ei ole suurta merkitystä, eikä lentoyhtiön palveluista löytynyt moitittavaa.

Anne ja Sampsa Jakonen sekä Eija Wasenius nauttivat golfista erityisesti auringon alla. Kuva Anne-Mari Lu.
Aurinkorannikkoon tutustumassa

Lappeenrannan seudulta kotoisin olevat Liisa ja Ari Sinkko sekä Liisan sisko Helena Rissanen olivat viettäneet vajaan viikon loman tutustuen Fuengirolan ja Málagan seutuun. Fuengirolan Carvajalissa majoittunut ryhmä kiittelee julkisen liikenteen toimivuutta alueella.

– Espanja on mielenkiintoinen maa, sanoo Helena, joka miettii jo seuraavaa matkaansa. Aurinko, hyvä palvelu ja hyvä ruoka saavat kiitosta koko ryhmältä.

Lappeenrannasta lähdettäessä matkaan Helsinki-Vantaalle täytyy varata kolme tuntia, joten aamulennolla lähteminen tietää todella aikaista herätystä. Helsingin ulkopuolelta tuleville lentojen aikataulut aiheuttavat joskus haasteita toteavat Liisa, Ari ja Helena.

Helena Rissanen sekä Liisa ja Ari Sinkko viihtyivät Fuengirolan Carvajalissa erinomaisesti. Kuva Anne-Mari Lu.
Opiskelijavaihdossa Fuengirolassa

Gerontologiaa opiskelevat terveydenhuollon ammattilaiset Pirkko Ylianttila ja Tarja Korvenoja olivat viettäneet viikon opiskelijavaihdossa Fuengirolassa.

Nopeasti kulunut viikko oli ollut kaikin puolin antoisa, ja työpäivien jälkeen ehdittiin myös nauttia vapaahetkistä.

–Fuengirolasta käsin on helppoa tutustua Málagaan, koluta lähiseudun pieniä kyliä, ja rannallekin ehdittiin hetkeksi, kertoo Somerolta kotoisin oleva Tarja. Ylöjärveläisen Pirkon mielestä parasta Espanjassa ovat lämpö ja rento elämäntapa. Kanariansaarilla matkustellut Tarja haaveilee Espanjassa asumisesta mutta lapsiperhearki pitää hänet toistaiseksi kotimaassa.

Tarja Korvenoja ja Pirkko Ylianttila kävivät tutustumassa vanhusten hoitoon Fuengirolassa. Kuva Anne-Mari Lu.

Espanja on yksi suomalaisten suosikkimatkakohteista, jonne lentomatkailu ei ainakaan lähitulevaisuudessa tule vähenemään. Kaikki Espanjan eri kohteisiin operoivat lentoyhtiöt tulevat todennäköisesti tarjoamaan sinne jatkossa yhä enemmän lentoyhteyksiä kasvavan kysynnän vuoksi, mikä tuo matkustajille enemmän reittivaihtoehtoja.

Lue lisää:
Latinorytmien pyörteissä – tanssillinen matka Oulusta Fuengirolaan
Voitto Helsinki-Vantaan lentoasemalle: Pohjois-Euroopan paras lentoasema
Alicante-Elchen Miguel Hernández palkittiin Euroopan parhaana esteettömänä lentoasemana
Málagan lentoaseman johtaja vakuuttaa: kapasiteetti kestää kasvavan matkustajamäärän
Vueling lentää talvella jälleen Helsinki-Vantaalta Barcelonaan – avaa myös uuden reitin Rovaniemen lentoasemalle

Pääkuva ja teksti Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Nauti Málagan välimerellisestä ilmapiiristä

¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla! osa 12