Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Latinorytmien pyörteissä – tanssillinen matka Oulusta Fuengirolaan

Julkaistu: 18.05.2024

Oulussa on jo vuosikymmenien ajan harrastettu ahkerasti tanssia ja siellä on myös mahdollisuus kouluttautua tanssinopettajaksi. Tämä pohjoinen kaupunki tarjoaakin harrastemahdollisuuden monenlaisten tanssityylien harjoitteluun. Tanssi kiinnostaa kaiken ikäisiä, ja aktiivisimmat harrastajat saattavat matkustaa tanssitunneille Espanjaan asti. Näin teki oululainen kymmenen naisen senioriryhmä, joka matkasi tanssimaan Fuengirolaan.

Oululainen noin 60–80-vuotiaista naisista koostuva tanssiryhmä treenaa tanssikuvioita 4–12 tuntia viikossa. Pääosin he harjoittelevat latinalaistansseja, kuten sambaa, rumbaa, cha cha:ta, paso doblea ja salsaa. Osa naisista on harrastanut tanssia koko ikänsä, mutta tavoitteellisempi latinotanssien harrastusaika on ryhmäläisillä 5–16-vuotta.

Tanssiminen tapahtuu enimmäkseen soolona, mutta jonkin verran myös paritanssina. Osa naisista harrastaa myös hiukan merengeä ja bachataa. Myös vakiotanssit, kuten hidas valssi, wienervalssi, tango, foxtrot ja quickstep, ovat osalle tuttuja.

Oulussa naisia tanssittaa eniten huippuopettaja Jouni Uosukainen, jolla on lukuisia kilpatanssin Suomen mestaruuksia, sekä vakio- että latinotansseissa, mutta myös hyvä sijoitus showtanssin maailmanmestaruuskisoissa ja useita esiintymisiä muun muassa teatterissa.

Lattarirytmejä Fuengirolassa

Naiset eivät suinkaan olleet ensimmäistä kertaa Espanjassa tanssin merkeissä, sillä idea ensimmäiseen tanssimatkaan tuli jo vuonna 2016 syksyllä, jolloin yksi tanssiryhmän jäsenistä, Marja Siltari ehdotti yhteistä matkaa Espanjaan, mikä sai innostuneen vastaanoton.

Ajatuksena oli löytää paikallinen tanssinopettaja. Yhden tanssirouvan, Marjatta Herajärven, ystävän kautta löytyi Fuengirolassa toimivan Hius ja Kauneus Norris -kauneushoitolan yrittäjä Sari Hiltunen, joka harrastaa tanssia aktiivisesti Aurinkorannikolla. Opettajaksi tuli vahvan tanssitaustan omaava alun perin Argentiinasta kotoisin oleva Sergio Bailes.

Matka oli onnistunut, ja myös seuraavina kahtena vuotena tanssirouvat matkasivat huhtikuun lopulla nauttimaan Fuengirolan lämmöstä ja Hiltusen järjestämistä tanssitunneista. Opettajaksi tuli Sergion lisäksi Anna Sainila, entinen menestynyt kilpatanssija ja suomalaisille tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Lisäksi oli muita espanjalaisia opettajia.

Koronapandemia sai aikaan tauon tanssimatkoihin, ja naiset joutuivat perumaan seuraavan jo valmiiksi varatun ja suunnitellun matkan. Tällä matkalla tanssinopettajina toimivat Anna palaa! -tanssikoulun Anna Sainila sekä espanjalainen Sara Fernández.

-Matkamme tanssiosuus kesti seitsemän päivää, ja tanssitunteja oli joka päivä noin kaksi. Harjoitukset pidettiin Gimnasio Coliseo -kuntosalilla ja Sofia-opistolla. Tanssin harrastamisen aloittaminen on suhteellisen helppoa, sillä se vaatii varusteiksi ainoastaan mukavat vaatteet ja tanssikengät oman mieltymyksen mukaan. Nesteytys on tuntien aikana tärkeää, kertoo Koivusaari.

Tanssiryhmä lähdössä hyvinansaitulle yhteiselle illalliselle tanssituntien jälkeen. Kuva Terttu Oja.

Ja sitten annettiin palaa Annan kanssa!

Espanja.Com sai kutsun tulla seuraamaan tanssiryhmän harjoituksia Fuengirolan Gimnasio Coliseoon aivan huoneistohotelli Nuriasolin nurkille. Coliseon salilla odotti joukko energisiä naisia, jotka olivat treenanneet tanssinopettaja Annan kanssa jo tunnin ajan.

Ryhmä oli harjoitellut kahta Annan suunnittelemaa koreografiaa, joista toisessa tanssittiin jiveä ja cha cha:ta Chisun Kolmas pyörä -kappaleen tahtiin ja toisessa rumbaa ja sambaa Rosalían Malamente-kappaleen tahtiin.

Anna Sainila sai ryhmältä lahjaksi Fazerin sinistä suklaata. Kuva Espanja.Com.

Koreografiat olivat sen verran pitkiä ja haastavia, että heikompia olisi voinut jo hirvittää, mutta lyhyellä harjoittelulla oululaisnaiset selvisivät niistä kiitettävästi. Jokaisen koreografian jälkeen Anna antoi täsmällistä palautetta kerrassaan upein ja humoristisin sanankääntein, jotka saivat kaikki hyvälle tuulelle ja loivat positiivista energiaa harjoitteluun. Muita taukoja harjoittelussa ei juuri ollut, vaan koreografioita rullattiin läpi kovalla tahdilla.

Yhteiskuva naistanssiryhmästä Annan tuntien jälkeen.
Etusrivi vas.: Kaija Niininen, Leena Järvenpää, opettaja Anna Sainila, Terttu Oja, Helena Tetri, ja Sirkka Koivusaari.
Takarivi vas.: Päivi Nieminen, Sari Hiltunen, Tuula Oinonen ja Aira Honkasalo.
Kuva Espanja.Com.

Seuraavaksi bailattiin Saran kanssa!

Seuraavana päivänä naisryhmä oli jo siirtynyt Sofia-opiston tiloihin, joissa heitä luotsasi espanjalainen tanssinopettaja Sara Fernández Baila con Sara -tanssikoulusta. Myös Espanja.Com seurasi mukana ja vastassa olikin hyvin erityyppinen tanssitunti verrattuna edelliseen päivään.

Sara Fernández opettaa naisille salsaa. Kuva Espanja.Com.

Espanjaa ja vähän englantia puhuvan Saran ohjauksella harjoiteltiin enemmän Espanjassa ja latinalaisissa maissa tanssittavia tansseja, kuten salsaa, hittitanssi kizombaa ja bachataa. Osa ryhmäläisistä osaa jonkin verran espanjaa, ja apuna oli myös ryhmän tanssinopetusta järjestänyt Sari Hiltunen, joten opettajan ohjeet menivät hyvin perille. Nämä tanssit olivat tekniikaltaan melko haastavia, ja erityisesti lantion liikuttaminen oikealla tavalla vaati paljon keskittymistä.

Saran opettamat tanssit vaativat todellista keskittymistä. Kuva Espanja.Com.
Tuntien jälkeen otettiin ryhmäkuva. Kuva Sari Hiltunen.

Lattarirytmeistä nautittiin myös Fuengirolan kansainvälisillä päivillä

Ryhmän Fuengirolassa oleskelun aikana, siellä vietettiin myös viisipäiväisiä (1.–5.5.) Kansainvälisiä päiviä (Feria Internacional de los Países). Naisten tie veikin lauantaina Fuengirolan feria-alueelle, jossa oli esillä kymmenien eri maiden kulttuuria ja musiikki raikasi alkuiltapäivästä neljään asti aamulla.

Ferioilla oli paljon kävijöitä. Kuva Espanja.Com.

Myös siellä naiset kävivät tanssahtelemassa kansainvälisten rytmien tahtiin Kreikan, Kuuban, Italian ja Jamaican casetoissa. Lisäksi he kävivät tutustumassa Ruotsin ja Suomen casetoihin.

Kotiinpaluun aika

Naisryhmän tanssillinen matka Fuengirolaan oli edellisten matkojen tapaan onnistunut. Viikon aikana päästiin monenlaisten tanssin pyörteisiin ja saatiin siten taas uusia ideoita myös kotisalille. Tanssin lisäksi jäi aikaa nauttia Fuengirolan lämmöstä, rantapaseosta sekä muun muassa Mijas Pueblon idyllistä.

Fuengirolan rantapaseon varrella on monenlaista nähtävää. Kuva Espanja.Com.

Näissä tunnelmissa on mukava odotella pohjoisen Oulun kesää, ja suunnitella seuraavaa matkaa etelän lämpöön.

Naiset Fuengirolassa ennen kotiinlähtöä.
Kuva Sirkka Koivusaari.

Lue lisää Fuengirolasta:
Fuengirolan merellinen rantapaseo Carvajalista Sohailin linnalle
Nyt juhlitaan! Kansainväliset päivät pyörähtivät käyntiin Fuengirolassa
Urbaanit seinämuraalit tuovat väriä Fuengirolan kaduille
Fuengirolan parhaat asuinalueet
Lauantain illanviettoa Fuengirolan Marenostrum-musiikkifestivaaleilla

Pääkuva, video ja teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Päivä Palmassa, Baleaarien pittoreskissa pääkaupungissa

Espanja.Comin kuukauden henkilö toukokuu 2024: Karla Kivimäki