Mallorcan saarella on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin Palman kaupunki. Serra de Tramuntanan vuoristo halkoo saaren pohjoispuolta. Sen rinteille ja laaksoihin kätkeytyy lukuisia viehättäviä kyliä. Mutkaisilla teillä ajelu kauniita maisemia ihaillen on päiväretken väärti.
Serra de Tramuntana
Jyrkkärinteinen Tramuntana-vuoristo on saanut nimensä samannimisestä kylmästä ja myrskyisästä koillis- tai pohjoistuulesta. Se saa alkunsa Ranskan keskusvuoristosta ja puskee tiensä Pyreneiden läpi Espanjaan. Tramuntana puhaltaa pääasiassa Baleaarien saaristossa ja Katalonian koillisosassa.
Tramuntana-vuoristo ja sen alueella sijaitsevat 19 vuoristokylää nimettiin 2011 Unescon maailmanperintökohteeksi. Korkein huippu Puig Major kohoaa 1445 metriä merenpinnasta ja on koko Baleaarien saariston korkein kohta.
Alueella vallitsee raikas vuoristoilmasto, ja talvella voi myös sataa lunta. Teimme noin sadan kilometrin pituisen automatkan pysähdelleen muutamissa kohteissa matkan varrella. Kierros vei aikaa noin kahdeksan tuntia.
Valldemossa
Ensimmäinen pysähdyspaikka on 500 metrin korkeudessa sijaitseva Valldemossan historiallinen kylä. Matkaa Palmasta tulee vajaat 20 kilometriä. Viehättävä kylä on päässyt aivan syystä Espanjan sadan kauneimman kylän listalle.
Valldemossassa vierähtää helposti pari tuntia. Talot ovat toinen toistaan pittoreskimpia. Ravintoloitakin löytyy kivasti, jos jano tai nälkä yllättää. Kylän tunnetuin nähtävyys on 1300-luvun alusta peräisin oleva kartusiaaniluostari Cartoixa de Valldemossa. Palman katedraalin ohella se on Mallorcan saaren suosituimpia nähtävyyksiä.
Kuningas Martin I Humaani lahjoitti vuona 1399 entisen kuninkaanpalatsin kartusiaanimunkeille, jotka muuttivat rakennuksen luostariksi ja asuivat siellä vuoteen 1835 asti. Luostarin alueella on 1700-luvulta peräisin oleva uusklassinen kirkko, entinen apteekki, torni, kappeli ja kirjasto sekä makuusaleja eli sellejä.
Chopinin muisto elää Valldemossassa
Luostarin vetovoimaisin paikka on selli nro 4, joka tunnetaan myös Frédéric Chopinin sellinä ja Chopin-museona. Maailmankuulu säveltäjä vietti täällä talven 1838–1839 naisystävänsä, ranskalaisen kirjailijan Amantine Dupinin kanssa toivoen parantuvansa tuberkuloosistaan. Dupin tunnetaan paremmin kirjailijanimellään George Sand. Museossa on esillä muun muassa säveltäjän Ranskasta tuottama piano.
Vaikka pariskunta vietti Valldemossassa vain kolme kuukautta, aika oli tuottoisaa. Chopin sävelsi täällä opuksen 28 preludit, ja Sand kirjoitti matkakertomuksen nimeltä Talvi Mallorcalla (alkuperänimeltään Un hiver à Majorque). Kirjan voi ostaa luostarista tai kylän kaupoista, ja se löytyy useilla eri kielillä.
Mallorcan sateinen talvi sekä kylmä, kostea ja lämmittämätön luostari tuhosivat lopullisesti Chopinin terveyden ja hän kuoli 1849. Luostarissa on järjestetty vuodesta 1930 lähtien elokuussa Chopin-festivaali.
Luostarin sisäänpääsy peruslipulla maksaa 12 euroa. Lipun hintaan kuuluu vierailun lisäksi myös lyhyt Chopin-aiheinen pianokonsertti. Erikoishintoja on useita. Lue lisää luostarin omilta sivuilta. Chopin-museoon on erillinen 5 euron sisäänpääsymaksu, joka maksetaan paikan päällä.
Valldemossaan pääsee Palmasta myös julkisilla
Jos autoa ei ole käytössä, Valldemossaan pääsee Palmasta kätevästi bussilla Estació Intermodal -asemalta. Matka kestää puolisen tuntia. Lue lisää aikatauluista Palman liikennelaitoksen sivuilta.
Port de Valldemossa
Harvalle tulee mieleen, että vuoristossa sijaitseva Valldemossa on vain muutaman kilometrin päässä merenrannasta ja että kylän alueella on pieni viehättävä satama. Mutkainen tie 500 metriä alas rantaan on seitsemisen kilometriä pitkä. Sen varrelta avautuu kauniita näkymiä merelle ja alas satamaan.
Perillä on pysähtynyt tunnelma, kuin olisit tullut aivan toiselle aikakaudelle. Port de Valldemossa ei ole turistikohde, vaan lähinnä paikallisten tuntema salainen helmi. Tänne kannattaa kuitenkin poiketa kauniiden maisemien vuoksi tai juomaan virkistävät lasilliset.
Port de Valldemossasta matka jatkuu merenrannan suuntaisesti Port de Sólleriin. Matkalla joutuu pysähtymään useasti ihailemaan maisemia ja sinistä Välimerta.
Port de Sóller
Port de Sóller on pieni luonnonsatama ja lomakeskus noin viiden kilometrin päässä Sóllerin kaupungista. Sinne pääsee Sóllerista myös hauskalla antiikkisella raitiovaunulla, joka on etenkin turistien suosima. Raitiovaunulinja otettiin käyttöön jo 1913 ja jäljellä on vielä muutama alkuperäinen vaunu.
Port de Sóllerista löytyy ravintoloita, putiikkeja, venesatama ja uimaranta. Tämä on hyvä pysähdyspaikka lounaalle.
Fornalutx
Port de Sóllerista jatkamme Fornalutxin kylään. Tämä pikkuinen, syvällä Tramuntanan vuoristossa sijaitseva kylä kutsuu itseään Espanjan kauneimmaksi kyläksi. Väitteeseen on vaikea ottaa kantaa suuntaan tai toiseen, mutta kieltämättä Fornalutxissa on jotain maagista. Se on yksi Tramuntana-vuoriston kylistä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteeseen.
Mallorcan matkailun edistämiskeskus myönsi Fornalutxille vuonna 1983 tunnustuksen erinomaisesta vanhaa kunnioittavasta kunnossapidosta. Vain noin 700 asukkaan kylä oli alun perin pieni arabiaikainen maatila. Turismin myötä väkiluku on kasvanut, kun etenkin ulkomaalaiset ovat löytäneet kauniin kylän ja asettuneet sinne asumaan.
Alueella on useita suosittuja kävely- ja pyöräilyreittejä, ja kylä onkin retkeilijöiden ja pyöräilijöiden tukikohta. Kahviloita ja terasseja löytyy lukuisia kauniilla näkymillä ympäröiville vuorille sekä oliivi- ja appelsiiniviljelmille.
Sóller
Fornalutxista ajamme vielä matkan viimeiseen kohteeseen Sóllerin kaupunkiin. Sóllerin laaksossa on viljelty appelsiineja ja sitruunoita jo 1200-luvulta asti. Alue oli vielä 1800-luvulla vuorten eristämä muusta saaresta, joten hedelmät vietiin Ranskaan Port de Sóllerin satamasta. Monet paikalliset myös lähtivät töihin Ranskaan. Palatessaan – jotkut rikastuneina – he rakensivat muutamia komeita modernistisia rakennuksia, jotka koristavat kaupunkikuvaa edelleen.
Rautatie saaren pääkaupunkiin Palmaan rakennettiin 1911. Kaupungin keskipiste on kahviloiden, lehtipuiden ja suihkulähteen ympäröimä vilkas Plaça Constitució. Port de Sóllerin raitiovaunu kulkee aukion läpi matkalla päärautatieasemalle ja sieltä pois. Aukiota hallitsee 1700-luvulla rakennettu barokkityylinen Sant Bartomeu -kirkko. Jos et vielä ole nauttinut iltapäiväkahvia, nyt on sen aika!
Sólleriin pääsee Palmasta myös junalla tai bussilla
Sólleriin kulkee edelleen viehättävä antiikkijuna. Matka kestää noin tunnin. Vaunut 1-3 ovat alkuperäisiä
1900-luvun alusta, mutta linjalle on myöhemmin tuotu myös uudempia vaunuja.
Bussimatka (linja 204) Palmasta kestää noin 35 minuuttia. Juna ja bussit lähtevät Palman keskustasta Estació Intermodal -asemalta.
Sóllerista palaamme takaisin Palmaan mukavan päivän jälkeen.
Lue lisää:
Päivä Palmassa, Baleaarien pittoreskissa pääkaupungissa
Cami de Cavallsin vaellus alkaa – osa 1
Poukamasta toiseen Cami de Cavallsin vaelluksella – osa 2
Metsiköitä ja maaseutua Cami de Cavallsin vaelluksen päätösetapilla – osa 3
Lähteet
wikipedia.org
wikipedia.org
barcelo.com
ajfornalutx.net
Kuvat ja teksti Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com
Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.