Samettisen lämpimänä kesäpäivänä suuntasimme Teneriffalta La Palman naapurisaarelle, jota kutsutaan nimellä La Isla Bonita, kaunis saari.
Otimme La Palman kierrokselle oman automme mukaan, joten astuimme laivaan Teneriffan Los Cristianosissa. Teneriffalta kulkee La Palman saarelle kaksi alusta, Naviera Armas ja Fred. Olsen Express. Lentokoneellakin sinne pääsee, joten vaihtoehtoja on mukavasti.
Merenkäyntiä matkalla
Armas ei ollut meille aallon tie sillä kertaa. Laiva keinui kuin lastu lainehilla tuulen mylviessä ja hellästi hyväillessä alusta. Hetken kuvittelin olevani vuoristoradassa, kunnes aalto löi alukseen sivusuunnassa.
Monilla oli matkapahoinvointia, samoin meillä. Henkilökunta jakoi oksennuspusseja ja tuli kyselemään, onko meillä kaikki kunnossa. Laivamatkasta jäi hieman ikävä tunne, vaikka henkilökunta oli aivan suurenmoinen ja yritti parantaa matkustajien oloa parhaansa mukaan.
Samanlaisia ja kuitenkin niin erilaisia
“Alku aina hankalaa, mutta lopussa kiitos seisoo.” Niin kävi meillekin. Seuraavat päivät olivatkin sitten aivan fantastisia. Espanjalainen käyttäisi superlatiivia, perfecto!

Meille oli kerrottu, että Kanariansaaret ovat kaikki samanlaisia ja kuitenkin niin erilaisia. Nyt tiedämme, mitä se oikeasti tarkoittaa.
Isot raamit ovat samat. Näitä saaria hallitsee sykähdyttävän majesteettiset vuoret ja täynnä elämän ihmeellisyyksiä oleva valtameri. Kuitenkin yksityiskohdiltaan saaret ovat hämmästyttävän erilaiset. Vakuutan, että ainakin kerran elämässä tämä kannattaa kokea.
Roque de los Muchachos
Heti seuraavana aamuna, kun aurinko armas kippuravarvas huikkasi meille huomenet, suuntasimme kulkumme Roque de los Muchachosiin. Se sijaitsee 2426 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoristoalueella on ainutlaatuinen kansallispuisto.

Kävellessämme vuoristossa ihailimme erämaan helposti särkyvää kauneutta ja samalla sen mahtipontista voimaa, jonka edessä ihminen tuntee olevansa pieni. Luonto on ihmeellinen.
Opimme, että Palmalla on endeemisiä kasveja, joita ei ole muilla Kanariansaarilla. Näimme esimerkiksi suloisen violetinpunaisen Palman orvokin.

Samana iltana, kun laskeuduimme toista puolta vuoristosta alaspäin, näimme mustat jähmettyneet laavavirrat. Ne ovat seurausta 19. syyskuuta 2021 alkaneesta Cumpre Viajan tulivuorenpurkauksesta, joka kesti kolme kuukautta. Saarta oli muodostunut mereen hiukan lisääkin.

Vuorelta näki taloja, jotka olivat tuhkan ja laavan saartamina. Siellä oli paikkoja, jotka olivat liian kuumia ihmiselle. Siis maan pinta oli jäähtynyt, mutta jos maata hiukan kuopaissut maata, se olisi ollut tappavan kuumaa. Iso tie oli poikki ja poissa käytöstä tämän luonnononnettomuuden takia.
Flor de Sal -suolakentät
Sitten tuli se päivä, että koimme tarvitsevamme elämän suolaa. Ihme ja kumma, siihenkin oli ratkaisu tarjolla tällä pienellä La Palman saarella. Käänsimme auton nokan kohti saaren eteläosaa, jossa sijaitsevat Fuencalienten Flor de Sal -suolakentät. Ne on julistettu tieteellisesti kiinnostavaksi kohteeksi, sillä monet muuttolinnut ja kahlaajat pysähtyvät alueella.
Maaperä, ilma ja vesi ovat yhdessä muodostaneet Fuencalienten suolakentät. Ne ovat äärimmäisen hieno kulttuurimaisema, jossa valkoinen suola, sininen meri ja musta tuliperäinen maaperä muodostavat häkellyttävän kontrastin. Luontoäidin värimaailma muodostaa suolakentistä huikean näkymän.

Merivesi jää kivien ja saven muodostamaan labyrinttiin, jossa aurinko haihduttaa nesteen ja jäljelle jää vain suola. Prosessin aikana värimaailma vaihtelee keltaisesta siniseen ja vaaleanpunaisen eri sävyissä.
Pienet, kimaltelevat kristallit kerätään käsin ja niistä muodostetaan pieniä pyramideja, jotka ilma kuivattaa. Tätä arvokasta valkoista kultaa oli pakattu kauniisiin pakkauksiin kotiin ja ystäville vietäväksi.
Lue lisää Kanariansaarista:
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla
Taganana on aito espanjalainen kylä Teneriffalla
Kanariansaarten viisi kaunista kylää
Suomalaiset matkailutoimittajat valitsivat espanjalaisen saaren maailman parhaaksi matkakohteeksi
Teksti ja kuvat Orvokki Kosunen
orvokki@espanja.com
toimitus@espanja.com

Orvokki Kosunen on puutarhuri, jonka intohimona on tuoda kirjoittamalla ilon pieni pilleri tähän hetkeen.
Hän on asunut Espanjassa noin 10 vuotta ja Teneriffalle hän muutti vuonna 2016.
Orvokki haluaa tuoda Teneriffasta esille luonnonkauneuden, haavoittuvuuden ja sen voiman.
Hän kirjoittaa enimmäkseen Teneriffan kasveista ja luonnosta sekä välillä myös muista Kanariansaarista.
Orvokille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen orvokki@espanja.com.