Espanja viehättää sekä suomalaisia että muunmaalaisia, ja monella on voinut käydä mielessä aurinkoiseen maahan muutto jossakin vaiheessa. Espanja on kuitenkin muutakin kuin pelkkää aurinkoa, hiekkaa, palmuja ja sangriaa. Tässä asioita, joita tulisi ottaa huomioon ennen muuton lukkoon lyömistä.
Viimeisimpien lukujen mukaan Espanjan ulkomaalaisyhteisöön kuuluu noin 5,6 miljoonaa ulkomaalaista asukasta. Espanjan rento elämäntyyli sekä lämmin ilmasto saavat helposti ulkomaalaiset pohtimaan maahan muuttoa, joten lukujen oletetaan nousevan vielä koronapandemian laannuttua. Muutamia asioita kuitenkin kannattaa selvittää ennen muuttoa.
Opettele espanjaa
Uuteen maahan muutto tarkoittaa uuteen kulttuuriin syventymistä ja samalla myös uutta kieltä. Vaikka suunnittelisit muuttoa alueelle, jossa jo asustaa paljon oman maasi väkeä, on silti hyvä opetella uuden maan kieltä. Englanninkielentaito on yleistynyt viime vuosina Espanjassa, mutta monet paikalliset eivät vielä kieltä kunnolla osaa, joten monissa paikoissa paikallinen kieli on itsellesi eduksi.
Raporttien mukaan ulkomaalaiset, jotka opettelevat espanjankieltä ovat tyytyväisempiä elämäänsä Espanjassa, ja kielenosaaminen voi auttaa myös työn saamisessa sekä asunnon etsimisessä, vuokraamisessa tai ostamisessa, virallisten asioiden hoitamisesta puhumattakaan.
Valmistaudu byrokratiaan
Paperitöiden saralla kannattaa valmistautua Espanjan tunnettuun byrokratiaan. Mikäli haluat muuttaa maahan pitkäaikaisesti, ulkomaalaisena sinun tulee hakea muun muassa NIE-numeroa, joka on espanjalainen henkilötunnuksesi ja kirjautua empadronamientoon eli kunnan asukasrekisteriin. Myöhemmin voit myös hakea muita olennaisia lupia kuten residensiaa eli oleskelulupaa.
Hakemusten prosessi voi välillä olla pitkäkestoista tai muuten hankalaa, ja virkamiesten ammattitaito sekä tietämys voivat vaihdella alueittain, kuten myös hakemusten käsittelyajat, joten tässä suhteessa kannattaa vain olla kärsivällinen. Jo ennen muuttoa kannattaa tarkistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat paperit, alkuperäiset asiakirjat ja useita niistä valokuvakopioita. Kannattaa myös kerätä valmiiksi kaikki mahdolliset asiakirjat vaikka et tiedäkään, että tuletko välttämättä tarvitsemaan niitä. Suuri määrä paperityötä vaaditaan myös, jos aiot ostaa kiinteistön Espanjassa. Espanjankieliset lauseet, jotka olet jo oppinut ennen muuttoa ovat myös hyödyllisiä tässä asiassa!
Lue lisää NIE-numerosta ja residenciasta tästä, sekä empadronamientosta tästä.
Mitään ei tapahdu elokuussa
On hyvä ottaa huomioon myös Espanjan rennon elämäntyylin tuoma toinen seikka: elokuussa ei kannata yrittää tehdä mitään yllä mainituista asioista. Tietysti poikkeuksia löytyy, mutta usein esimerkiksi asuntojen ostaminen, vuokraaminen, remontoiminen, sekä hakemusten tekeminen voi osoittautua hankalaksi kesäkuukausina, varsinkin elokuussa ja varsinkin sisämaan kaupungeissa. Useat Espanjan suurkaupungit kärsivät tähän aikaan suurista massamuutoista rannikkoalueille, ja monet kaupat, kahvilat ja palvelut ovat avoinna vain aamuisin, puhumattakaan valtion virastoista.
Espanjalainen aikataulu
On hyvä olettaa, että suurin osa asioista Espanjassa tapahtuu ”myöhemmin” eli se kuuluista ”mañana”. Esimerkiksi työajat ja ruokailuajat venyvät yleensä pidemmälle iltapäivään tai iltaan. Normaalisti espanjalaiset syövät tapasta puolenpäivän aikaan, ison lounaan noin kahden ja neljän välillä iltapäivällä, mahdollisesti jotain makeaa kahvin kanssa kuuden aikaan ja illallinen syödään vasta kello yhdeksän jälkeen. Eli jos haluat mennä syömään illallista kuuden aikaan, monet paikat eivät välttämättä ole vielä auki tuohon aikaan. Turistialueilta ruokaa saa koko päivän.
Työajoissa Espanja ei yleensä noudata perinteistä klo 8 – 16 aikataulua, vaan työt saattavat alkaa aamulla klo 9 aikaan ja venyä sitten jopa myöhään illalle asti. Välissä pidetään kuitenkin pitkä lounastauko klo 14-17 eli tähän aikaan ovat myös kaikki kivijalkakaupat kiinni. Ostoskeskukset ovat auki koko päivän ja lounasaikaan niissä on myös rauhallisinta.
Elinkustannukset Espanjassa
Eläminen ja kustannukset Espanjassa vaihtelevat radikaalisti alueittain. Turistien suosimilla alueilla voivat asunnot maksaa enemmän, kun taas vaikkapa maaseuduilla voivat kustannukset olla huomattavasti pienempiä. Jos tietää mitä hakea ja miltä alueelta, voivat elinkustannukset olla alhaisempia kuin monessa muussa Euroopan maassa. Myös muun muassa ruuan kustannukset ovat usein halvempia.
Tässä kannattaa kuitenkin ottaa myös huomioon, että vaikka eläminen Espanjassa olisi halvempaa, ovat myös palkat alhaisempia sillä 1000e kuukausipalkka on täysin normaali.
Olosuhteet asuntojen etsinnässä
Asuntoja vuokratessa ja ostaessa kannattaa ottaa huomioon uuden maan erilaiset olosuhteet. Vuokraaminen ja ostaminen ei välttämättä käy yhtä helposti tai samalla tavalla kuin kotimaassasi. On suositeltavaa tehdä taustatyötä tai kysyä neuvoa ammattilaiselta ennen tätä prosessia. Varsinkin paperitöiden kanssa ammattilaisen apu voi tulla tarpeeseen.
Olosuhteet tulee sisäistää, jotta vältyt ongelmilta tulevaisuudessa. Kiinteistöä ostaessa Espanjasta tulee myös ottaa huomioon palkkiot, verot sekä ulkomaalaisille asetetut ehdot.
Espanjalaisen pankkitilin avaaminen
Taloudellisella puolella ennen Espanjaan muuttoa kannattaa myös ottaa huomioon pankkitili, varsinkin jos aiot asua maassa pidempään. Tässäkin kannattaa ensin tehdä taustatutkimusta eri pankeista, sillä jotkut saattavat veloittaa sinulta suuria kuukausimaksuja jos et täytä tiettyjä ehtoja. Monissa pankeissa pystyt avaamaan pankkitilin ilman residensiaa, mutta mikäli aiot hakea pysyvää asukkuutta, tulee sinun hakea NIE-numeroa ennen tilin avaamista. Jos et osaa espanjaa, niin kannattaa valita isompi konttori ja suurempi pankkiketju. Tarkista myös mitä maksavat siirrot ulkomaille.
Espanjalaiset ihmiset
Espanjalaiset ovat ystävällisiä ja yleensä kiinnostuneita sinusta. Jos kuitenkin haluat täysin sopeutua uuteen kotimaahasi, on hyvä ymmärtää espanjalaisista muun muassa se, että asiat yleensä tehdään ja sanotaan suoraan. Toinen seikka on, että usein ihmiset voivat olla hyvin äänekkäitä ja espanjalainen saattaa pitää hiljaisuutta epämiellyttävänä. Baareissa ja kahviloissa saatat joutua huutamaan saadaksesi äänesi kuuluville, jos ei muuten niin suurella volyymilla olevan musiikin ja tv:n äänten yli.
Siesta-myytti
Yksi suurimmista Espanjan stereotyypeistä on siesta. Siesta on vanhanaikainen perinne, joka tulee siitä, kun maaseudun työläiset ennen vanhaan menivät päiväunille pariksi tunniksi iltapäivällä välttääkseen päivän kuumimmat tunnit. Nykyään työpaikoilla saatetaan iltapäivisin pitää jopa parin tunnin lounastaukoja, mutta harvemmin tätä aikaa käytetään nukkumiseen. Espanjalaiset kuitenkin tykkäävät pitää ”siestaa” viikonloppuisin ison lounaan jälkeen, jota on nautittu koko perheen voimin.
Kuuma kesä
Suuressa osassa maata kesä on todella kuuma. Kuumuus nousee +30 lähelle jo kesäkuussa ja kuumuutta kestää usein syyskuulle asti. Heinä- ja elokuussa mittari saattaa hätyytellä +40 asteita. Rannikon läheisyydessä on vilpoisempaa, mutta jo 10 km sisämaahan mennessä ilma on selkeästi kuumempaa.
Kuumuuteen tottumattomalle päivän helle saattaa olla tukalaa. On tärkeää muistaa juoda riittävästi ja juomaveteen kannattaa lisätä hippusia merisuolaa, niin keho pystyy käyttämään kaiken juodun nesteen. Kannattaa muistaa laittaa korkeasuojakertoimista aurinkorasvaa ja pysyä poissa auringosta keskipäivällä. Aurinkorasvaa pitää myös lisätä päivän mittaan. Hattuja myydään monessa paikassa ja sieltä kannattaakin hankkia omaan espanjalaiseen tyyliin sopiva päähine.
Lähde: Idealista