Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Miksi Espanjassa käytetään ”väärää” aikaa? 

Julkaistu: 19.06.2019

Espanjassa olisi pitänyt olla käytössä sama aikavyöhyke kuin Lontoossa. Todellisuudessa maa elää Keski-Euroopan vyöhykkeen mukaisesti, eli Espanjassa kello on yhtä paljon kuin Saksassa. Mistä tämä johtuu?

16 maaliskuuta 1940 kello 23 kenraali Francon määräyksestä kellojen viisarit siirrettiin tunnilla eteenpäin. Maan hallitus ilmoitti, että asiasta tehdään virallinen ennakkoilmoitus silloin, kun viisarit siirretään takaisin. Syksy tuli, mutta kelloja ei siirretty oman aikavyöhykkeen mukaiseksi. Lisäksi keväästä 1942 alkaen Espanja alkoi säännöllisesti siirtyä vuorotellen kesä- ja talviaikaan ja näin ollen se on jäänyt kokonaan pois omasta aikavyöhykkeestä ja ruvennut elämään toisen vyöhykkeen mukaisesti. Toisin sanoen talvisin Espanja elää keskimäärin tuntia aurinkoaikaa edellä ja kesäisin jopa kaksi tuntia. Aikavyöhykkeen muutos näkyy erityisesti sellaisissa paikoissa kuten Galicia, jossa auringonlasku kesäisin tapahtuu aikaisintaan klo 22.00 ja talvisin sarastusta ei kannata odottaa ennen klo 9:00.

Francon päätös kellojen siirrosta oli aikoinaan perusteltu halulla elää saman aikavyöhykkeen mukaisesti kuten muutkin Euroopan maat. Jotkut historioitsijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että se oli ”niiaus” Hitlerin suuntaan. Täytyy sanoa, että Espanja ei ollut ainoa maa, joka siirsi viisarit Berliinin suuntaan. Näin teki myös Ranska ja Iso-Britannia. Tosin toisen maailman sodan jälkeen nämä maat palasivat omaan aikavyöhykkeeseensä, toisin kuin Espanja.

Espanjalaiset ovat jo kauan käyneet keskustelua siitä, että pitäisikö palata oikeaan aikaan. Toiset ovat sitä mieltä, että täytyy ehdottomasti siirtyä omaan alkuperäiseen aikavyöhykkeeseen, jotta ihmisillä olisi enemmän valoisaa aikaa omaa elämää ja perhettä varten. Lisäksi ihmisen biorytmi vastaisi luonnollista päivänvaloa siirron myötä. Toiset taas ilmoittavat, että vuorokauden pituus ja ihmisten käytössä oleva aika eivät riipu siitä mihin aikaan aurinko nousee.

Lähde: BBC News

Kuva: Flickr

Jaa:

Uutiskirje Kesä 02/19

Luomutuotanto jyrää Andalusiassa