Käyttäjän kokemuksia aurinkopaneeleista Espanjassa

Julkaistu: 18.03.2023
AjankohtaistaAsuminenRemontointi ja rakentaminenUusimmat

Aurinkopaneelien käyttö pienentää sähkölaskua, mutta auttaa myös ymmärtämään omia käyttäytymistapoja. Leena ja Isto Molarius asennuttivat Benalmádenan kiinteistöönsä paneelipaketin akkuineen, ja se sekä muutti arkista toimintaa että tuottaa hyvää mieltä.

Aurinkorannikolla sijaitsevan villan sähkölasku tippui vuoden takaisesta roimasti aurinkopaneelien ansiosta. Isto Molarius näyttää sähkölaskuja. – On helppo verrata joulukuuta 2021 ja 2022. Nyt viime joulukuussa 2022 meillä oli paneelit ja akut käytössä, ja se näkyi suoraan laskussa. Kulutus oli samaa luokkaa, mutta lasku oli 70 % pienempi. Nyt kuukauden lasku oli noin 60 euroa, ja ilman paneeleita se olisi ollut noin 300 euroa.

Tuumasta toimeen

Molariukset kertovat, että nykyään tietenkin puhutaan paljon energiansäästöstä, joten asiaa on tullut mietittyä. – Kun sähkölaskussa hinta oli 0,45 euroa kW, niin se alkoi olla viimeinen pisara.

Ja nyt alkoi olemaan ratkaisuja tarjolla. – Kun kuulin, että aurinkopaneelien käytön verotus poistui Espanjassa, niin aloin toden teolla miettimään asiaa, toteaa Isto.

– Laskimme konetehoja ja tutkimme edellisiä sähkölaskuja.  Aluksi arvioimme akkukapasiteetin liian pieneksi. Kuukauden käytön jälkeen jouduimme tuplaamaan akkujen määrän. Onneksi asentajat olivat kaukonäköisesti jättäneet tilaa lisäakuille. Ja vieläkin siellä on paikka yhdelle, naurahtaa Isto.

Iston mielestä ei ole mitään järkeä asentaa paneeleita ilman akkuja. – Nyt voimme käyttää aurinkoenergiaa myös pilvisenä tai sateisena päivänä sekä illalla ja öisin. Suuri osa hyödystä jäisi käyttämättä, jos akkuja ei olisi.

Paneeleiden asennuspaikaksi mietittiin ensin kattoa, mutta sitten keksittiin kätevämpi ratkaisu. Pihassa on kaksi puurakenteista pergolaa ja niiden katos oli luonteva paikka paneeleille. Näin kiinnityskin kävi kätevästi. Sieltä paneelit on myös helppo puhdistaa ja sen muistaa tehdä, kun ne ovat näkyvissä.

Paneeleilla saatiin pergolalle katto.
Ehdottomasti hyvä päätös!

Isto kertoo jääneensä koukkuun sovelluksen käytössä. – On todella mielenkiintoista seurata energian kerääntymistä, sekä miten ja mihin sitä kuluu. 

Sovellus on muuttanut perheen arkista käyttäytymistä. – Nyt tulee vilkaistua sovelluksesta, että milloin kannattaa laittaa pyykkikone tai astianpesukone päälle, mainitsee Leena. Myös saunominen on siirtynyt niihin hetkiin, kun akuissa on tarpeeksi virtaa.

Paneeleista riittää virtaa myös hybridiauton lataukseen. Pariskunta ajelee aurinkosähkön voimalla päivittäiset lähimatkat kokonaan.

– Ihan omavaraisiksi emme pääse tämän kokoisen kiinteistön kulutuksessa, sillä koneellinen ilmanvaihto on koko ajan päällä. Remontoidessamme taloa kuusi vuotta sitten asennutimme tehokkaan ilmanvaihdon, kertoo Isto. Se pitää talon kuivana ja tasalämpöisenä myös talon ollessa tyhjänä, ja ilma on aina raikasta.

Moni haaveilee lämmitetystä uima-altaasta. – Kyllähän uima-altaan vesi näin talvikuukausina on vilpoista, toteaa Leena Molarius. Vielä marraskuussa uimme ja maaliskuussa auringonpaiste taas lämmittää veden sopivaksi. Mutta näiden kolmen talvikuukauden vuoksi veden lämmittäminen tulisi liian kalliiksi. Uima-altaan pumppu kyllä toimii aurinkoenergialla.

Laitteet ovat tyylikkäät ja sopisivat myös vaikka eteiseen.
Paneelit olivat hyvä sijoitus

Tämän kokoisen kiinteistön paneelien asennus maksaa noin 15 000 euroa. Isto on laskenut, että noin viitisen vuotta menee takaisin maksuun. – Hinnat ovat jo kallistuneet, sillä kysyntä on niin kovaa.

Tällä hetkellä akkujen ylituotto menee ilmaiseksi yleiseen verkkoon, mutta suunnitelmissa on myydä ylimääräiset. – Nykyäänhän se on Espanjassa mahdollista, kertoo Isto. Pitää vain saada myyntisopimukset ja muut dokumentit kuntoon.

Kiinteistöjen kohdalla on paikallaan myös aina miettiä sijoituksen ja arvon nousua. Isto toteaakin, että vaikka aurinkopaneelit eivät kiinteistön hintaa nostaisi, niin aivan varmasti ne lyhentävät myyntiaikaa ja helpottavat myyntiä.

– Vaikka emme miettisi taloudellista hyötyä, niin tuntuu tosi hyvältä, toteavat Leena ja Isto. Tuntuu ihan huimalta, että kulutamme omaa sähköä. Ja se tulee taivaalta, luonnollisesta lähteestä.

Osallistu Asunnot Espanja.Comin kilpailuun ja voita majoitus asunnonetsintämatkalle!

Lue ja katso lisää:
Aurinkopaneeleilla helposti energiaa ja rahansäästöä Espanjassa
Kotini Espanjassa: Modernisoitu villa Benalmádenassa
Aurinkopaneelien asennus Espanjassa osa 1. Aurinkopaneelien hyödyt ja kustannukset
Aurinkopaneelien asennus Espanjassa osa 2. Invertteri
Aurinkopaneelien asennus Espanjassa osa 3. Paneelien kiinnitys katolle
Aurinkopaneelien asennus Espanjassa osa 4. Aurinkopaneelien puhdistus
Aurinkopaneelien asennus Espanjassa osa 5. Uima-allas

Teksti ja kuvat Jaana Monto
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Valencia, rosoisen kaunis suurkaupunki

Kanariansaarten viisi kaunista kylää