Kaj Kunnaksen Almuñecar Costa Tropicalilla on pieni rauhallinen espanjalainen kaupunki, joka sopii lomakohteeksi rauhallista aitoa elämää kaipaavalle, omatoimiselle matkailijalle tai pysähdyspaikaksi matkalla Granadaan tai rannikkoa pitkin.
Uusi elämä auringossa
YLEn suosittu urheilutoimittaja Kaj Kunnas ja vaimonsa Marianne Kummel-Kunnas jakavat elämänsä nykyään Espanjan ja Suomen kesken.
Almuñecar tuli tutuksi Mariannen vanhempien kautta, jotka kävivät siellä suomalaisen matkatoimisto INGSVAn seuramatkalla ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Usean matkan jälkeen he vuokrasivat asunnon talveksi ja me olemme nyt perineet heiltä tämän vuokra-asunnon, kertoo Kaj. Asunto on meillä aina puolet vuodesta ja granadalainen vuokraisäntä on itse siellä aina kesäisin, jotta pääsee pois kuumasta Granadasta. Järjestely toimii loistavasti!
Aluetuntemusta
Olemme oppineet näiden vuosien aikana tuntemaan seutua ja saaneet hyviä kontakteja, kertoo Kaj. Hyödynnämmekin näitä järjestämällä retkiä ja viemällä ihmisiä erilaisiin tapahtumiin.
INGSVAn tänne järjestämien matkojen suosio on kasvanut niin, että osanottajien määrä on jo kolminkertaistunut. He järjestävät tänne kahden-neljän viikon pituisia matkoja ja me viemme näitä lomalaisia mm. lähikyliin retkille, katsomaan flamencoesityksiä ja viinitiloille maistiaisiin, kertoo Kaj.
Trooppinen ilmasto
Costa Tropical eli trooppinen rannikko on saanut nimensä sen leudon ilmaston vuoksi ja täällä viihtyvätkin trooppiset kasvit. Almuñecarin alue on kuuluisa sokeriruo’on viljelystä ja se on chirimoya -hedelmän suurin tuottaja maailmassa.
Suosituin vaellus onkin Mariannen melkein joka lauantainen retki paikalliselle ekologiselle hedelmätarhalle. Siellä viljellään mm. mangoa, avokadoa, papayaa, chirimoyaa ja lichiä. Tarhalle mennään ensin paikallisbussilla ja sitten vaeltaen tasaista Rio Secoa eli kuivaa jokea pitkin 1.5 km. Tämä sopii vanhemmallekin väelle, vaikka itse viljelmät sitten ovatkin kyllä pienessä rinteessä, toteaa Kaj. Tilan tuotteita saa myös maistaa ja ostaa mukaan, jos vaan jaksaa kantaa saman reitin takaisin!
Kulttuurikaupunki
Almuñecarin kulttuuritarjonta on aivan huikea ja Casa de la Culturassa eli kulttuuritalolla on hieno ohjelmatarjonta. Kaj kertoo, että jopa Dragsvikin perinnemusiikkisoittokunta solisteinaan Emma Salokoski ja Mikael Konttinen ovat esiintyneet siellä -Eli me olemme hieman tehneet Suomea täällä tunnetuksi.
Espanjalainen tunnelma
”Kiinakaupat” eivät ole vielä vallanneet liiketiloja, vaan vanhassa kaupungissa on pieniä liikkeitä, joissa myydään paikallisia tuotteita.
Vajaan 30 000 asukkaan kaupunki elääkin vielä espanjalaista aikaa, joka näkyy muun muassa sunnuntaisin, kun perheet täyttävät baarit ja ravintolat lounasaikaan. Siinä on helppo tuntea olevansa Espanjassa. Kesällä kaupunki täyttyy ja väkeä on aina 100 000 asti. Tuo väkimäärä näkyy jo arkielämässä.
Omatoimista tekemistä
Lähistössä on myös lukuisia pieniä vuoristokyliä, jonne kannattaa ajella. Kaj suosittelee tutustumaan ainakin Pampaneiran, Capileiran, Bubionin vuoristokyliin. Näissä muutaman sadan asukkaan kylissä tunnelma on kokemisen arvoinen.
Liikuntaa ja tekemistä löytyy monipuolisesti omatoimisille ihmisille. Kaj suosittelee tutustumaan roomalaiseen akveduktiin, joka on kävelymatkan päässä keskustasta.
Vaellamme ryhmien kanssa monesti viereiseen La Herraduraan, kertoo Kaj. Matkaa kertyy noin 10 km suuntaansa. Siinä kävellen näkee paljon mielenkiintoista tavallisesta espanjalaisesta elämästä. Sekä Almuñecarin että La Herraduran poukamissa näkee usein delfiinejä uiskentelemassa.
Merelle pääsee vuokrakanootilla ja alue on tunnettu hyvistä sukellusvesistä, sillä siellä on eniten nähtävää ja vuodenajasta riippuen kirkkaimmat vedet.
Almuñecarin suomalaiset
Tämä turvallinen, rauhallinen ja hyvin hoidettu kaupunki on houkutellut myös jonkin verran suomalaisia. Facebookissa on jo kaksikielinen ryhmä Almuñecarin suomalaiset ja se järjestää mm. itsenäisyyspäivän juhlat joulukuussa.
Perille autolla tai bussilla
Rantareittiä ajaen Almuñecar osuu hyvin matkan varrelle. Kaupunki sijaitsee entisen valtatien N-340 varrella ja lyhyen ajon päässä uudelta A7 moottoritieltä. Matka sinne onnistuu kätevästi autolla moottoritietä pitkin, mutta perille pääsee myös julkisilla liikennevälineillä. Alsa -yhtiön bussit liikennöivät sekä Granadasta että Málagasta useilla vuoroilla päivässä. Molemmista kaupungeista matka-aika bussilla on nopeimmillaan hieman yli tunnin.
Almuñecarista on helppo suunnata Granadaan kaupunkilomalle ja kulttuurivierailulle Unescon maailmanperintökohteeseen Alhambran palatsiin. Luminen Sierra Nevada on 1.5 tunnin ajomatkan päässä.
Lue lisää Almuñecarista tästä artikkelista: Almuñecar – tunnelmallinen rantakohde
Valokuvat: Kaj Kunnas ja Barbara Stadler