Ajankohtaista

600 miljoonan euron tekoallasprojektilla lisää vettä Costa del Solille

Julkaistu: 04.07.2024

Kuivuudessa kärsivässä Málagan maakunnassa on meneillään tai äskettäin saatettu päätökseen noin 40 vesihanketta, joiden yhteisarvo on yli 400 miljoonaa euroa. Hankkeet liittyvät suolanpoistoon, pohjavesien hallintaan ja veden kierrätykseen. Pitkäaikaisten ratkaisujen kannalta välttämättömiä ovat kuitenkin infrastruktuuriin liittyvät hankkeet, kuten uudet tekoaltaat.

Yksi tällainen hanke on Gibralmedinan tekoallas, joka rakennetaan Málagan ja Cádizin maakuntien rajalle. Aluehallitus on laatinut rakennussuunnitelmat ja aikoo esitellä ne paikallisille kaupunginjohtajille ja valtuustoille ennen kuin se hakee valtion hyväksyntää rahoitukselle ja työn valvonnalle.

Tavoitteena on säädellä Guadiaro-jokea Campo de Gibraltarin tekoaltaalla ja johtaa osa vedestä Málagan maakuntaan.

Kaksi hanketta: patoallas ja putkistot

Ensimmäisen hankkeen, itse tekoaltaan, kustannusarvio on 400 miljoonaa euroa. Toinen, joka sisältää putkilinjat Cádizista Costa del Soliin, on arvoltaan 200 miljoonaa euroa. Tarkempia yksityiskohtia paljastetaan hankkeen esittelyn aikana.

Kehitys alkuperäisten suunnitelmien jälkeen

Projekti on pitkä, sitä on suunniteltu 30 vuotta, mutta nyt otettu askel on merkittävä. Tutkimustulosten myötä uusi tekoallas voisi syöttää raakavettä Costa del Solille jopa 15 hm3. Hankkeen myötä alkuperäiset vedensyöttösuunnitelmat lähes kaksinkertaistuisivat, sillä Costa del Solille voitaisiin syöttää raakavettä eri lähteistä yhteensä noin 100 hm3, mikä vastaisi alueen vuosikulutusta.

Suunnitteilla oleva tekoallas rakennettaisiin Gibralmedina-joelle, joka on Guadiaro-joen sivujoki. Hanke täydentäisi jo olemassa olevia Guadarranquen ja Charco Redondon tekoaltaita, jotka hyödyntävät Palmones-joen vettä.

Uuden tekoaltaan ensisijainen tarkoitus on toimittaa vettä kaupunkien ja teollisuuden tarpeisiin 500 000 asukkaan Campo de Gibraltarin alueelle sekä maatalousmaan kasteluun.

Maatalous- ja kaupunkikäyttöön

Uuden tekoaltaan on alkuperäisistä suunnitelmista poiketen tarkoitus toimittaa vettä tasapuolisesti maatalouskäyttöön, Cádizin itäosaan ja nyt myös Málagaan. Laajentunut kattavuusalue on vaatinut uusia putkistolaskelmia, geologisia tutkimuksia, testejä, patomallin uudelleensuunnittelua ja ympäristöturvallisuuden varmistamista.

Padon muuri nousee 80 metrin korkeuteen, ja sen pituus on 1400 metriä. Nämä mitat ja rakennusmaaston ominaisuudet vaativat merkittäviä muutoksia perustuksiin. Erityisesti perustustyöt ja kallioon kohdistuvat vaatimukset asettavat suurimmat haasteet hankkeelle.

Muutokset nostavat projektin kustannuksia 19,2 %, mikä nostaa hankkeen kokonaiskustannukset 437 miljoonaan euroon.

Lue lisää:
Costa del Solin ranta- ja jalkasuihkut ovat tämän kesän suljettuna vesipulan takia
Costa del Solilla saa täyttää yksityisiä ja yhteisiä uima-altaita 1. kesäkuuta alkaen
Pääsiäisviikon sateet todennäköisesti säästävät Málagan maakunnan ja Costa del Solin lisävesirajoituksilta
Marbellan vedenkäsittelylaitoksen parannukset takaavat kahden miljoonan henkilön vedenkulutuksen Aurinkorannikolla
Onko Costa del Solin uima-altaissa vettä tulevana kesänä?
Kuivuus rajoittaa vedenkäyttöä Espanjassa
Vesipula Espanjassa – näin voit itse säästää vettä

Lähde
surinenglish.com

Pääkuva Wikimedia
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Espanjan ihana aurinko – nauti siitä kohtuudella

Málaga on espanjalaisten turistien 10 parhaan lomakohteen joukossa