Vertaa asuntoja

Aurinkoaddiktio – totta vai tarua?

Aurinkoaddiktio – totta vai tarua?

  • 17/05/2019

Halu näyttää ruskettuneelta kesät-talvet on monille varsinainen addiktio. Ilmiöllä on jopa oma termi – tanoreksia, joka tarkoittaa addiktiota auringonotolle ja ultraviolettisäteille. “Aurinkonarkomaanilla” on täysin vääristynyt kuva itsestään, samoin kuin ihmisillä, jotka käyvät liikaa kuntosalilla ajatellen, että vartalon ei ole vielä tarpeeksi lihaksikas tai rasvaton tai anoreksiaan sairastuneet, jotka pitävät itseään lihavina, vaikka peilistä heijastuu laiha vartalo.

Vaikka joka vuosi saadaan entistä enemmän näyttöä siitä, että altistuminen auringolle ilman mitään suojaa on vaarallista, erityisesti päivällä kello 12-17, länsimainen ihanne rusketuksesta on niin voimakas, että moni on riippuvainen auringonotosta. Vielä muutama vuosi sitten kuusi kymmenestä espanjalaisesta on ottanut aurinkoa ilman dermatologin konsultaatiota omasta ihotyypistään ja sopivimmasta ihosuoja -tuotteesta ja -menetelmästä.

Usealla ihmisellä on mielikuva siitä, että kesällä täytyy saada tumma, jopa lähes musta rusketus. On olemassa kuitenkin heitä, jotka haluavat ylläpitää rusketusta koko vuoden, vaikka he tietävät, että he altistuvat ihotauteihin. Espanjalaisten tutkimusten mukaan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana melanoomaan sairastuneiden määrä on kasvanut dramaattisesti. Tämä fakta ei estä ihmisiä käymään rannalla vaarallisimpaan aikaan – ja vieläpä ilman aurinkovoidetta.

Lisäksi kuusi kymmenestä ei tiedä, mikä ihotyyppi heillä on. He eivät käytä asianmukaista aurinkorasvaa sen jälkeen kun alkurusketus on saatu, sillä he ajattelevat ettei iho enää altistu auringon säteille. Vaikka naiset ovat tietoisempia  auringon vaaroista kuin miehet, viettävät hekin paljon aikaa auringossa ilman suojaa.

Asiantuntijat korostavat, että ihotautien diagnostiikka ja havaitseminen on viime aikoina parantunut huomattavasti, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa havaittujen ihotautien yleistymiseen.

Espanja.com muistuttaa: Aurinkoa voi ottaa, mutta muista kohtuus ja aurinkosuoja!

Kuva :  Flickr

Liity keskusteluun