Vertaa asuntoja

Aurinkoaddiktio – totta vai tarua?

Aurinkoaddiktio – totta vai tarua?

  • 17/05/2019

Viime aikoina halusta näyttää ruskettuneelta kesät-talvet on monille tullut varsinainen addiktio. Tutkijat ovat keksineet ilmiölle jopa oman termin – tanoreksia, joka tarkoittaa addiktiota aurinko-otolle ja ultraviolettisäteille. Aivan samalla tavalla kuten ihmiset, jotka käyvät liikaa kuntosalilla ajatelleen, että heidän vartalonsa ei ole vielä tarpeeksi lihaksikas tai rasvaton tai ihmiset, jotka sairastuvat anoreksiaan ja pitävät itseään lihavina, vaikka peilistä heijastuu laiha ja usein luurangon näköinen vartalo, “aurinkonarkomaanillakin” on täysin vääristynyt kuva itsestään.

Vaikka joka vuosi saadaan entistä enemmän näyttöä siitä, että altistuminen auringolle ilman mitään suojaa on vaarallista, erityisesti päivällä kello 12-17, länsimainen ihanne rusketuksesta on niin voimakas, että monesta tuleekin riippuvainen auringonotosta. Niinpä vielä muutama vuosi sitten kuusi kymmenestä espanjalaisesta on ottanut aurinkoa ilman dermatologin konsultaatiota omasta ihotyypistään ja sopivimmasta ihosuoja -tuotteesta ja -menetelmästä.

Usealla ihmisellä on mielikuva siitä, että kesällä täytyy saada tumma tai lähes musta rusketus. On olemassa kuitenkin sellaisiakin ihmisiä, jotka haluavat ylläpitää rusketusta koko vuoden, vaikka he tietävät, että he saattavat sairastua ihotauteihin. Espanjalaisten tutkimuksien mukaan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana melanomaan sairastuneiden ihmisten määrä on kasvanut dramaattisesti. Tämä fakta ei estä ihmisiä käymään rannalla vaarallisimpanakaan aikana ja vieläpä ilman aurinkovoidetta. Lisäksi kuusi kymmenestä ihmisestä ei tiedä, mikä ihotyyppi heillä on, eikä käytä asianmukaista aurinkorasvaa sen jälkeen kun alkurusketus on jo saatu, koska ajatellaan, että iho ei enää altistu aurinkosäteille vaarallisella tavalla. Vaikka naiset ovat miehiä paremmin tietoisia auringon vaaroista, hekin viettävät paljon aikaa auringossa ilman suojaa.

Asiantuntijat kuitenkin korostavat, että ihotautien diagnostiikka ja havaitseminen on viime aikoina parantunut huomattavasti, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa havaittujen ihotautien yleistymiseen. Espanja.com muistuttaa -Aurinkoa voi ottaa, mutta muista kohtuus ja aurinkosuoja!

Kuva :  Flickr

Liity keskusteluun

Close