AsuminenEläminen ja lomailu

Onko Espanja turvallinen maa asua ja matkailla?

Julkaistu: 12.04.2024

Yksi tärkeä kriteeri ulkomaan matkakohteen valinnassa on turvallisuus. Erityisen tärkeäksi tekijäksi turvallisuus nousee silloin, kun suunnitteilla on pidempi oleskelu tai jopa pysyvä asuminen kohteessa.

Erittäin suosittu Mondly on kieltenoppimissovellus, jonka avulla kielen oppiminen on hauskaa, nopeaa ja helppoa. Superhauskat ja tehokkaat kielikurssit, joita maailmanluokan kielitieteilijät ovat suunnitelleet sinua varten.

Turvallisuus yhteiskunnassa muodostuu useista tekijöistä, kuten vakaasta poliittisesta tilanteesta, rikollisuusasteesta, toimivista terveydenhuoltopalveluista ja infrastruktuurista, pelastuspalveluiden toimintavarmuudesta sekä riippumattomasta oikeusjärjestelmästä.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Espanja on turvallinen maa. Se sijoittui esimerkiksi Vision of Humanity -järjestön Global Peace Index -tutkimuksessa 2023, jossa listattiin 163 maata, sijalle 32 (Suomi sijalle 13).

Alueellisia eroja

Kuten lähes kaikissa maissa, myös Espanjassa on turvallisuuden suhteen alueellisia eroja sekä alueen sisäisiä eroja.

Espanjan turvallisimmat kaupungit ulkomaalaisille

Espanjan kiinteistöportaali Idealista on listannut Espanjan turvallisimpia kaupunkeja ulkomaalaisille, jotka ovat järjestyksessä:

1. Albacete (Kastilia-La Mancha)
2. San Cristóbal de la Laguna (Teneriffa, Kanariansaaret)
3. Palencia (Kastilia ja León)
4. Ourense (Galicia)
5. Pontevedra (Galicia)
6. Las Palmas de Gran Canaria (Gran Canaria, Kanariansaaret)
7. San Sebastián (Baskimaa)
8. Zaragoza (Aragonia)
9. Arona (Teneriffa, Kanariansaaret)
10. Orihuela (Valencia)

Espanjan turvattomimmat kaupungit turisteille

Brittiläisen Express-lehden mukaan turisteihin kohdistuvia rikoksia Espanjassa tehdään eniten alla olevissa kaupungeissa:

1. Bilbao (Baskimaa)
2. Barcelona (Katalonia)
3. Palma de Mallorca (Mallorca, Baleaarit)
4. Seville (Andalusia)
5. Madrid (Madrid)
6. Alicante (Valencia)
7. Valencia (Valencia)
8. Málaga (Andalusia)

Omaan turvallisuuteen vaikuttaminen

Maassa kuin maassa ja kaikissa tilanteissa, myös oma järkevä toiminta ja tarkkaavaisuus lisää turvallisuutta.

Espanjassa turistien suosimissa kaupungeissa, kuten Barcelonassa, joka on tunnettu röyhkeistä taskuvarkaista, kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Varkaat iskevät metrossa, ravintoloissa sekä paikoissa, joissa on paljon väkeä liikkeellä. Muun muassa laukkuvarkaudet ovat todella yleisiä.

Lue lisää: Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa

Niin sanotuissa “biletyskohteissa” kannattaa olla tarkkana, eikä koskaan jättää juomaa vartioimatta. Päihtyneet turistit ovat helppoja kohteita varkaille.

Muutenkin tavaroita on hyvä pitää koko ajan silmällä ja loma-asunnon tai oman asunnon ovet tulee aina lukita. Jos Espanjassa oleskellessa käyttää autoa, sinne ei kannata jättää näkyville laukkuja tai muuta arvotavaraa.

Loma-asunnon ovi kannattaa lukita huolellisesti.

Yksin liikkumista pimeällä kannattaa välttää. Varkaiden silmissä on myös hyvä herättää mahdollisimman vähän huomiota, eikä siksi pukeutua kalliisti tai käyttää esimerkiksi arvokoruja.

Espanjan infrastruktuuri

Toimiva infrastruktuuri on osa turvallista yhteiskuntaa. Muun muassa energian tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmät, tieto- ja viestintäjärjestelmät, liikenne ja logistiikka, sekä vesi- ja jätehuolto ovat osa kriittistä infrastruktuuria.

Espanjan infrastruktuuri toimii kokonaisuudessaan hyvin eikä aiheuta suurempia ongelmia päivittäisessä elämässä. Esimerkiksi sähkönjakelujärjestelmässä on suhteellisen harvoin katkoksia. Kuten kaikkialla muuallakin, poikkeukselliset sääolosuhteet saattavat vaikuttaa tilapäisesti sähkönjakeluun, ja joskus myös vedenjakeluun.

Tietoliikenneyhteydet ovat kaupunkialueella Suomea vastaavat, mutta maaseutualueilla saattaa olla laajojakin katvealueita. Paikoitellen myös vuoristoisuus saattaa vaikeuttaa tietoliikenneverkon toimivuutta.

Jätehuoltoa on viime vuosina kehitetty merkittävästi muun muassa maanalaisilla jäteastioilla. Kaupunkiympäristössä on siistiä, sillä jäteastioita tyhjennetään jatkuvasti. Ongelmana voi olla paikoitellen jätteistä lähtevä ikävä tuoksu lämpötilan kohotessa hellelukemiin.

Liikenneyhteydet ovat Espanjassa yksi maailman parhaista sekä turvallisimmista, ja Espanja sijoittuu kyseisellä osa-alueella World Economic Forumin Globaalin kilpailuraportin (The Global Competitiveness Report) mukaan kymmenen parhaan joukkoon.

Henkilö- ja tavaraliikennettä palvelee noin 50 lentokenttää, joista useimmista on kansainvälisiä yhteyksiä, sekä yli 17 000 km moottoritieverkkoa. Luotijunakiskoja on rakennettu lähes 4000 km ja satamia on 46, joista neljä kuuluu Euroopan suurimpiin.

Espanja onkin yksi maailman tärkeistä logistisista hubeista, jonka kautta kulkee huomattava määrä tavarakuljetuksia ja henkilömatkustajia.

Tieturvallisuudesta kannattaa huomioida sen verran, että Espanjassa ajotyyli on huolettomampi ja liikenteen tempo nopeampaa kuin Suomessa. Myöskään poikkeustilanteet teillä, kuten tietyöt, eivät ole yhtä selkeästi merkitty varoittavin opastein, kuten Suomessa. Teiden päällä kannattaa siis noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta.

Liikenne on Espanjassa nopeatempoisempaa kuin Suomessa. Erityisesti liikenneympyröissä kannattaa olla tarkkana.

Viime vuosina Espanjan viranomaiset ovat sitkeästi panostaneet liikennekäyttäytymiseen erilaisilla kampanjoilla, mikä on nostanut tieturvallisuutta.

Toisaalta Espanjassa liikenne on usein joustavampaa kuin Suomessa. Esimerkiksi kaistanvaihtoon annetaan usein paremmin tilaa, ja autot pysähtyvät lähes poikkeuksetta suojatien eteen jalankulkijan lähtiessä ylittämään ajoväylää.

Terveydenhuolto

Terveys on yksi tärkeimmistä asioista elämässä. Siksi matkakohteen tai pidemmän oleskelupaikan valinnassa terveydenhuollon saatavuudella ja tasolla on suuri merkitys.

Espanjan julkisella terveydenhuollolla on hyvä maine, ja vaikka yksityinen terveydenhuolto olisikin mahdollinen vaihtoehto, suuri osa Espanjassa asuvista on hyvin tyytyväisiä julkisiin terveydenhuoltopalveluihin.

Monet ulkomaalaiset arvostavat Espanjan julkista terveydenhoitoa.

Suomen Kelan piirissä olevat voivat hakeutua hoitoon Espanjassa esimerkiksi loman aikana sinisellä eurooppalaisella sairausvakuutuskortilla. Eurooppalaisella sairausvakuutuskortilla saa oikeuden ensiapupalveluihin, mutta ei esimerkiksi omaan lääkäriin terveysasemalla, eikä sillä voi saada paikallista sairausvakuutuskorttia. Toinen vaihtoehto on ottaa matkavakuutus maassa oleskelun ajalle.

Jos Espanjaan aikoo asettua asumaan, kannattaa hakea paikallista sairausvakuutuskorttia. Kun on saanut espanjalaisen sairausvakuutuskortin, kannattaa hakea myös Espanjan kautta eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jota saattaa tarvita esimerkiksi lomamatkalla Suomessa tai muussa EU-maassa.

Lue lisää: Milloin ja miten hankkia espanjalainen sairausvakuutuskortti?

Pelastuspalvelut

Espanjan pelastusviranomaiset ovat oman alansa koulutettuja ammattilaisia. Keskivertohenkilö joutuu näistä ehkä todennäköisimmin tekemisiin poliisin kanssa.

Espanjassa toimii useita eri poliisivoimia, joissa työskentelee yhteensä yli 140 000 poliisia ja kansalliskaartilaista. Eri toimielimillä – joista tunnetuimmat ovat Policía Local, Policía Nacional ja Guardia Civil – on omat vastuualueensa.

Fuengirolan Policía Localin asema sijaitsee kaupungin keskustassa Plaza de España -aukion vieressä.

Lue lisää: Espanjan poliisivoimat: kuka vastaa mistäkin?

Hätänumero Espanjassa (kuten Suomessakin) on 112. Hätänumerosta saa apua englannin kielellä.

Suomalaiset Espanjassa

Kuten monilla kansallisuuksissa Espanjassa, myös suomalaisilla on alueita, joihin oman maan väestöä on keskittynyt. Aurinkorannikolla suomalaiset ovat viihtyneet jo vuosikymmeniä Fuengirolan Los Bolichesin ja Los Pacosin alueella. Myös Torremolinos, Benalmádena sekä Mijas ovat suomalaisten suosikkialueita Aurinkorannikolla. Costa Blancalla suomalaisia on eniten Torreviejassa.

Lue lisää suomalaisista Espanjassa

Omankielinen ja kulttuuritaustainen yhteisö luo monille turvallisuuden tunnetta ja tarjoaa useita palveluja omalla äidinkielellä. Monet kokevat erityisen tärkeiksi myös omalla kielellä saatavat terveydenhuoltopalvelut.

Fuengirolassa on saatavilla terveydenhoitopalveluita suomen kielellä.

Vaikka omalla kielellä kommunikoiva yhteisö olisi käytettävissä, turvallisuuden tunnetta lisää myös paikallisen kielen osaaminen, josta on merkittävä hyöty monessa tilanteessa.

Lue lisää: Opi Espanjaa Jaskan johdolla

Kokemuksia Espanjasta

Espanja.Com haastatteli kolmea pitkään Espanjassa asunutta suomalaista ja kyseli heidän näkemyksiään sekä kokemuksiaan Espanjan turvallisuustilanteesta.

Kari Tiihonen on asunut Fuengirolassa jo 14 vuotta ja viihtynyt koko tämän ajan samassa asunnossa. Hän antaa Espanjan turvallisuudelle arvosanan 4, asteikolla 1-5. Perusteena arvosanalle on, että järkevä käyttäytyminen ja tilanteiden huomioiminen on tarpeen jokaisessa maassa, joten siksi 5 jää saavuttamatta. Mahdollisiksi turvallisuusriskiksi Espanjassa hän kokee viranomaisten mielivallan, josta voi muodostua esimerkiksi taloudellinen turvallisuusriski. Tiihonen mainitsee, että pankkitili voidaan yllättäen sulkea vaikkapa virheen vuoksi, jonka seurauksena tilinomistaja jää ilman rahaa, ja tilin uudelleen avaaminen on työlästä. Hän lisää, että lait usein taipuvat tilanteesta ja henkilöstä riippuen.

Tiihonen ei ole koko 14 vuoden aikana joutunut kertaakaan rikoksen uhriksi edes yöllä kaupungilla. Liikenneympyröissä hän kuitenkin ajaa varovammin kuin Suomessa. Espanjaan matkustavia tai asumaan tulevia suomalaisia hän neuvoo, että erilainen kulttuuri edellyttää ”hereillä oloa”. Suomessa tavalliset asiat eivät välttämättä ole Espanjassa samoin ja sama toisinpäin. Suomen medioissa paljon kirjoitetusta huumekauppaan liittyvistä ammattirikollisten välienselvittelyt eivät ole näkyneet katukuvassa ainakaan hänellä millään tavoin. Olo Fuengirolassa tuntuu turvallisemmalta kuin Helsingissä.

Ocean Home Real Estaten yrittäjä Maya Marjut Kallio on asunut Espanjassa lähes 20 vuotta. Tuona aikana hän on asunut Fuengirolassa, Benalmádenassa ja nyt Torreviejassa. Hän kokee olonsa Espanjassa erittäin turvalliseksi ja antaa sille arvosanaksi 5. Kallio ei mieti arjessa mahdollisia vaaroja, sillä joka paikassa voi tapahtua ikäviä asioita. Liikenteessä hän kuitenkin yrittää olla silmät avoinna ja muutenkin lukea tilanteita. Rikoksen uhriksi hän joutui vuonna 2015, jolloin hänen Mimobile-puhelinkauppansa ryöstettiin yöllä ja vuonna 2022, jolloin hänen skootterinsa varastettiin Torreviejassa.

Kallio kokee elämänsä Espanjassa turvallisemmaksi kuin Suomessa, sillä katukuva päiväsaikaan Helsingissä tuntuu levottomammalta kuin Espanjassa. Espanjaan lomalle tai asumaan tulevia suomalaisia hän neuvoo käyttämään ”maalaisjärkeä”, eikä jättämään puhelinta tai muita tavaroita vartioimatta.

Irina Viitala on asunut Espanjassa seitsemän vuotta. Ensiksi hän asui Fuengirolassa, sitten Benalmádenassa ja viimeiset kolme vuotta hän on viihtynyt Mijas Costalla. Viitala on yrittäjä ja hänen yrityksenä Wannado Superassistants S.L. sijaitsee Fuengirolan Los Bolichesissa. Hän kokee olonsa Espanjassa erittäin turvalliseksi ja antaa siitä arvosanan 5.

Viitala on sopeutunut Espanjaan hyvin. Hän sulautuu hyvin paikalliseen väestöön, sillä hänellä on espanjalaisille tyypillinen tumma väritys, mikä todennäköisesti omalta osalta ehkäisee juuri tyypillisiä turisteihin kohdistuvia rikoksia. Suurimmiksi turvallisuusriskeiksi Viitala kokeekin tilanteet, joissa ulkomaalainen turisti on hyvin päihtynyt yöaikaan, sillä silloin riskit tulla ryöstetyksi kasvavat huomattavasti.

Kuva Esa Siltaloppi.

Ainoa häneen kohdistunut rikos koko seitsemän vuoden aikana on ollut tilanne, jossa liikenteessä kiihtynyt espanjalainen kolaroi hänen autonsa tahallisesti. Lisäksi päihtyneet suomalaiset ovat häiriköineet kadulla ja ravintolassa muutaman kerran ja joitakin kertoja taksikuskit ovat sulkeneet mittarin ja tarjonneet ”erityispalveluita” yksin matkaavalle naiselle. Näistä tilanteista Viitala on kuitenkin selvinnyt huumorilla ja tehnyt selväksi, että häntä odotetaan ja hänen sijaintinsa on läheisten tiedossa. 

Päiväaikaan Viitala tuntee Suomessa olonsa enemmän turvattomaksi kuin Espanjassa. Hän liikkuu Espanjassa vapautuneemmin kuin esimerkiksi Helsingin keskustassa. Espanjassa katukuvaan kuuluu paljon poliiseja, eikä laitapuolen kulkijoita ole haitaksi asti. Käsilaukku on hänellä molemmissa maissa kuitenkin aina kadulla liikkuessa tiukasti olan yli etupuolella ja laukussa hän ei kuljeta tarpeettomia asiakirjoja tai kortteja mukana. 

Viitala kertoo, että Espanja on avulias ja turvallinen maa. Pulaan joutunutta autetaan ja normaalia tarkkaavaisuutta lukuunottamatta erityisvalmisteluita ei juurikaan tarvitse tehdä. Hän vinkkaa, että yöllä kannattaa kuitenkin olla varuillaan kulkiessa yksin kadulla tai matkatessa syrjemmälle yksin taksilla. Oma sijainti on hyvä jakaa läheisten kanssa. Viitala harrastaa myös AirTageja, joita hän ripottelee autoonsa ja eri laukkuihin. Joskus jos hukkaa parkkihalliin autonsa, niin sellaisesta on valtavasti apua silloinkin. Lopuksi hän vielä muistuttaa, että päihtyneen lompakot, laukut ja korut on helppo viedä, ja että yökerhoalueilla ei kannata juhlia yksin.


Kahvila-ravintola Kardemumman vetäjä Rami Varjonen on asunut kohta jo kymmenen vuotta Fuengirolassa. Hän kokee olonsa Espanjassa hyvin turvalliseksi ja palkitsee sen arvosanalla 5. Turvallisuusriskeiksi hän näkee kulkemisen yöaikaan niin sanotuilla huonommilla alueilla sekä vahvassa humalassa ”toikkaroinnin”. Lisäksi hän muistuttaa, että taskuvarkaat liikkuvat suurissa ihmisjoukoissa.

Varjonen neuvoo Espanjaan lomalle tai asumaan tulevia suomalaisia pitämään vain alle 50 euroa käteistä rahaa mukanaan ja säilyttämään varapankkikorttia turvallisessa paikassa. Lisäksi asunnon tai asuintalon ulko-ovi tulee pitää lukittuna, muuten sisään voi päästä jopa pankkikortilla. Samoin parvekkeen ovet ja ikkunat tulee lukita varsinkin, jos ei ole kotona. Myöskään vieraisiin kadulla kulkijoihin ei kannata luottaa. Lopuksi Varjonen vielä toteaa, että Fuengirolassa on normaalisti ihan turvallista elää, kunhan muistaa, että täällä ovat niin sanotut suuren maailman rikollisjengit. Niitä ei kuitenkaan tavallisesti näe, vaan arkielämä on turvallista ja aurinkoista.

Lue lisää:
Mitä maksaa eläminen Aurinkorannikolla?
Espanja.Comin ostoskorivertailu Espanja vs. Suomi
Ekspatit äänestivät Espanjan maailman parhaaksi maaksi asua

Lähteet
visionofhumanity.org
idealista.com
express.co.uk
investinspain.org

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Fuengirolan merellinen rantapaseo Carvajalista Sohailin linnalle

Vain muutama päivä jäljellä! Ota 96 %:n alennus Mondlyn espanjan kielen kurssista