Espanjan 21 luontokohdetta, jotka kannattaa nähdä edes kerran elämässä osa 1

Julkaistu: 04.08.2023
AjankohtaistaAlue-esittelytEläminen ja lomailu

Espanjassa on maailman neljänneksi eniten Unescon maailmanperintökohteita. Sillä on myös eniten luonnonalueita, jotka on julistettu biosfäärialueiksi sekä sinisen lipun rantoja. Espanjassa riittää siis matkakohteita lähes loputtomiin, joten sinne kannattaa ehdottomasti tehdä useampi matka.

Espanjan Geologien virallinen toimikunta (Ilustre Colegio Oficial de Geólogos, ICOG) on koonnut listan Espanjan luonnonihmeistä. Listassa on yhteensä 21 luontokohdetta, joissa kannattaa vierailla ja nauttia niiden erilaisista maisemista. Kaikki nimetyt kohteet ovat rauhallisia, ja niihin pystyy tutustumaan omaan tahtiin ilman tungoksia. Artikkelisarjan osassa 1 esitellään kohteista seitsemän.

Extremadura

1. Playa de Cancho del Fresno (Cañamero, Cáceres)

Playa de Cancho del Fresno -ranta tunnetaan Cañameron sinisenä rantana, sillä sen vesi on kristallista. Se on myös Extremaduran alueen kymmenes sinisen lipun ranta ja samalla Cáceresin ensimmäinen.

Cancho del Fresno ei ole luonnonranta vaan tekoallas, joka sijaitsee Sierra de Villuercas -vuoriston alueella ja, sitä ympäröi UNESCO Global Geoparkeihin kuuluva Villuercas – Ibores – Jara -puisto, jossa on uskomattoman kauniit metsät. Alueella voi harrastaa esimerkiksi patikointia, pyöräilyä ja ratsastusta.

Cancho del Fresnoa ympäröi Villuercas – Ibores – Jara -puisto, jossa on uskomattoman kauniit metsät. Kuva Wikimedia.
2. Playa Costa Dulce (Orellana la Vieja, Badajoz)

Playa Costa Dulce -ranta on ensimmäinen sisämaan ranta Espanjassa, jolle on myönnetty sininen lippu sen veden laadun vuoksi. Rannalla voi harrastaa useita vesiurheilulajeja, kuten purjelautailua, purjehtimista tai melontaa. Playa Costa Dulce tai Orellana-ranta on myös yksi parhaita paikkoja kalastamiseen. Siellä on lisäksi piknik-alueita, joissa voi viettää mukavan päivän.

Playa Costa Dulce -ranta on ensimmäinen sisämaan ranta Espanjassa, jolle on myönnetty sininen lippu. Kuva Wikimedia.

Galicia

3. Cascada del Xallas (Ézaro, La Coruña)

Cascada del Xallas -vesiputous on yksi Galician hienoimmista maisemista, ja sitä pidetään satumaisen kauniina. Se sijaitsee Dumbrían kunnassa, galicialaisen Santa Uxía o Ézaro -seurakunnan laitamilla. Kauneuden lisäksi se erottuu myös olemalla Euroopan ainoa vesiputous, joka virtaa suoraan mereen. Vesiputouksen korkeus on 40 metriä.

Cascada del Xallas -vesiputouksen korkeus on 40 m. Kuva Wikimedia.
4. Reserva de la Biosfera Transfronteriza Gerês Xurés (Ourense)

Reserva de la Biosfera Transfronteriza Gerês Xurés -biosfäärialue sijaitsee Ourensen Xurésin alueella, Pohjois-Portugalin Gerêsin alueen rajalla. Alueella, jonka korkeuserot vaihtelevat, on useita mikroilmastoja, joiden myötä on muodostunut erilaisia ja ainutlaatuisia ekosysteemejä. Ympäristöä hallitsevat graniittikalliot, ja se on koti noin 150 eläinlajille ja lukuisille kasveille.

Reserva de la Biosfera Transfronteriza Gerês Xurésin ympäristöä hallitsevat graniittikalliot. Kuva Wikimedia.

Aragón

5. Grutas de Cristal (Molinos, Teruel)

Grutas de Cristal -luolat on julistettu luonnonmonumenteiksi, ja ne sijaitsevat Teruelin sydämessä. Luolien sisällä on tippukiviä, tippukivipylväitä ja tolppia sekä vesiputouksia. Luolat löydettiin vuonna 1961, jolloin myös löydettiin Aragónin vanhin hominidi (ihmisapina), joka tunnetaan nimellä Hombre de Molinos.

Grutas de Cristal -luolien sisällä on tippukiviä. Kuva Wikimedia.
6. Pitón volcánico de Anayet (Huesca)

Erikoinen Pitón volcánico de Anayet -tulivuori sijaitsee Ranskan rajalla Pyrenneiden vuoristossa Aragónissa. Tulivuori on haljennut kahtia, ja siitä on jäljellä vain purkautumisaukko. Tulivuoren huipulle kulkee patikointi- ja kiipeilyreitti.

Pitón volcánico de Anayet -tulivuori sijaitsee Ranskan rajalla Pyrenneiden vuoristossa. Kuva Wikimedia.
7. Galacho de Juslibol (Zaragoza)

Galacho de Juslibol on luonnonalue Zaragosassa. Se on laajuudeltaan 100 hehtaaria, ja sitä pidetään ainutlaatuisena erillisalueena, sillä siellä yhdistyvät hyvin erilaiset ekosysteemit, kuten Ebro-joki, laguunit ja hedelmäpuutarhat.

Alueella on vierailukeskus, jota ylläpitävät ympäristöalan koulutuksen ammattilaiset, ja jossa on esitelty ja havainnoitu aluetta erilaisten materiaalien avulla. Keskuksessa voi osallistua opastetulle kierrokselle, työpajoihin ja muihin aktiviteetteihin.

Galacho de Juslibol -luonnonalue on laajuudeltaan 100 hehtaaria. Kuva Wikimedia.

Lue lisää luontomatkakohteista:
Viisi erilaista luonnonpuistoa Espanjassa
Espanja tutuksi vaellusreiteillä
Antequeran el Torcal on vaikuttava päiväretkikohde
Suomalaiset matkailutoimittajat valitsivat espanjalaisen saaren maailman parhaaksi matkakohteeksi
Asturiassa on vanhoja paimensuojia, joihin pääsee vain jalan
Aktiivimatkailu kasvattaa suosiotaan
Espanjan virkistävät luonnon uima-altaat

Lähde
20minutos.es

Pääkuva Wikimedia
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Benalmádena Pueblon perinteiset feriat alkavat pian pidennetyillä aukioloajoilla

Vueling lentää talvella jälleen Helsinki-Vantaalta Barcelonaan – avaa myös uuden reitin Rovaniemen lentoasemalle