AjankohtaistaAlue-esittelytEläminen ja lomailu

Antequeran el Torcal on vaikuttava päiväretkikohde

Julkaistu: 07.04.2023

El Torcalin kivinen luonnonpuisto eli Paraje Natural Torcal de Antequera, sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Costa del Solin rannoilta. Muinainen merenpohja kuvastaa miljoonien vuosien takaista historiaa, ja yli 1300 metrin korkeudessa sijaitsevat kalliot tekevät maisemasta karuudellaan taianomaisen kauniin.

Erikoisen muotoiset kivimuodostelmat ovat muovautuneet satojen miljoonien vuosien aikana merenpohjaan kertyneistä simpukoiden ja merieläinten jäänteistä. Tuhansien metrien paksuinen merenpohja kohosi mannerlaattojen painautuessa lähemmäs toisiaan, ja miljoonien vuosien prosessi nosti kalkkikivisen merenpohjan yli tuhannen metrin korkeuteen. Tuulen, veden ja jään aiheuttama eroosio on muovannut kivipaasien juovat ja kuluttanut kivestä taideteoksia.

El Torcalin kivipaasit ovat kuin taideteoksia.

El Torcalin maisemissa on mystisyyttä. Aika saa uudet mittasuhteet, kun ei mietitä kuukausia tai vuosia tai edes vuosikymmeniä. Sukupolvenkaan aikana ei kivipaasi juuri muuta muotoaan, vaikka eroosioprosessi jatkuu edelleen.

Suosittu päiväretkikohde viikonloppuisin

El Torcalin luonnonpuisto on erityislaatuisuutensa vuoksi vierailijoiden suosiossa. Viikonloppuisin voi varautua jonoihin ja täyteen parkkipaikkaan. Jos vierailun tekee viikolla, saa kivistä luonnontaidetta ihailla rauhallisimmissa merkeissä, hetkittäin jopa pelkkien eläinten rentouttavassa seurassa.

Lämpötila on yli tuhannen metrin korkeudessa huomattavasti viileämpi kuin rannikkoalueilla. Mukaan kannattaakin varata enemmän vaatetta, ja tuulisella ilmalla kunnon takki ja pitkät housut. Valluskierrokselle kannattaa laittaa kunnon kengät, jotka tukevat epätasaisessa maastossa. Myös vaellussauvalla saa kävelyyn lisää tukea.

Reittien vaeltamiseen kannattaa varata epätasaisen maaston takia tukevat kengät.
Vaellusreitit

Vaellusreittien lähtöpaikalle pääsee ajamaan autolla. Torcal Alton parkkipaikan reunasta lähtee kaksi hyvin merkittyä vaellusreittiä. Vihreällä merkitty 1,5 km reitti on helpompi, ja sen kiertää myös lasten kanssa alle tunnissa. Lähes puolet pidempi 2,7 km keltainen reitti on hieman vaativampi, ja aikaa sen kulkemiseen kannattaa varata pari tuntia.

Torcal Alton parkkipaikan reunasta lähtee kaksi hyvin merkittyä vaellusreittiä.

Reitit on merkitty värein, ja polkuja pitkin pääsee etenemään hyvin. Irtokivet ja sateiden jälkeen liukkaat pinnat vaativat hieman tasapainoa ja keskittymistä. Reitin voi myös kiertää hyvässä kunnossa olevan koiran kanssa.

Liikuntaesteinenkin pääsee nauttimaan ainutlaatuisista maisemista, sillä esimerkiksi Mirador de las Ventanillas – ja Monumento Natural del Tornillo -näköalapaikoille pääsee kävelyteitä pitkin.

Mirador de las Ventanillas -näköalapaikka.
Lisätietoja ja opastettuja kierroksia

El Torcalin luonnonpuisto on sopiva päiväretkikohde esimerkiksi Málagassa asuvalle tai alueella vierailevalle. Matka kestää autolla moottoritie A-45 pitkin Antequeran suuntaan noin tunnin. Luonnonpuisto sijaitsee Antequeran ja Villanueva de Concepcion kylän välimaastossa, ja puistoon pääsee kylän kautta tietä A-7075 pitkin. Julkinen liikenne ei ainakaan toistaiseksi kulje el Torcaliin.

Tietoa alueesta saa Torcal Altossa sijaitsevasta Centro de Visitantes -keskuksesta ja Paraje Natural Torcal de Antequera -verkkosivuilta. Keskuksen informaatiopisteen vieressä on myös kahvila-ravintola ja wc:t. Alueelle ei ole sisäänpääsymaksuja, ja myös museokierros on ilmainen.

El Torcalin Centro de Visitantes -keskus.
Centro de Visitantes -keskuksessa on myös kiinnostava museo.

El Torcalissa järjestetään myös erilaisia maksullisia opastettuja kierroksia, joissa tutustutaan esimerkiksi alueen luoliin.

Lue lisää:
Turruncúnin aavekaupungissa on loistavat vaellusreitit
Espanja tutuksi vaellusreiteillä
Teneriffan upeat vaellusreitit
Málagan vaellusreitit, joille pääsee ilman autoa

Lähde
torcaldeantequera.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Tia ja Ninni auttavat Aurinkorannikolla

Sofia-opiston toiminnanjohtaja tuo Aurinkorannikolle väyläopinnot yliopistoon