AjankohtaistaEläminen ja lomailu

Kuusi viilentävää espanjalaista kesäjuomaa

Julkaistu: 01.07.2024

Espanjassa on paljon laadukkaita ja maistuvia viinejä. Kannattaa kuitenkin myös kokeilla muita juomia. Erityisesti kesäaikana on tarjolla useita janon sammuttavia vaihtoehtoja.

Tutustu Espanja.Comiin keräämään kuuteen juomaan seuraavalla Espanjan matkallasi tai sekoittele juomat kotonasi Suomessa.

1. Sangria

Sangria on ehkä Espanjan klassisin juoma. Sitä nauttiessa pääsee nopeasti Espanjan tunnelmiin niin lomalla kuin kotonakin. Se sopii hyvin myös ruokajuomaksi.

Sangria on punaviinipohjainen juomasekoitus, jonka resepti saattaa vaihdella eri ravintoloiden välillä. Sangriaan lisätään yleensä aina brandyä, pilkottuja hedelmiä sekä mehua tai virvoitusjuomaa. Usein siihen laitetaan myös hedelmälikööriä.

Sangrian voi valmistaa myös valkoviini- tai kuohuviini-pohjaisena versiona. Espanjalaisissa ruokakaupoissa myydään valmiiksi sekoitettuja sangriapulloja, mutta ne eivät vedä vertoja aidolle ravintolassa sekoitetulle sangrialle. Sangria saa nimensä espanjan kielen sanasta sangre (veri).

Sangria valmistuu helposti omassa keittiössä esimerkiksi tällä reseptillä:

1 plo (0,75 l) punaviiniä
6–8 dl sitruunanmakuista limonadia
2,5 dl sitruslikööriä
4 dl appelsiinimehua
3–4 appelsiinia viipaleina
2 sitruunaa viipaleina
jäisiä punaisia marjoja
jäitä
muutama oksa tuoretta basilikaa tai minttua

Valmistusohjeet:
Kaada viini tarjoilukannuun tai astiaan. Lisää limonadi ja sitruslikööri. Purista appelsiineista mehu. Pese ja viipaloi sitrukset sekaan. Sekoita ja siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi. Lisää juomaan marjoja, jäitä ja tuoreita yrttejä juuri ennen tarjoilua.

Sangria on punaviinipohjainen juomasekoitus. Kuva Pixabay.

2. Clara

Olut on suosittu juoma niin suomalaisten kuin espanjalaistenkin keskuudessa. Espanjalaisilla on tapana juoda olutta pienistä laseista (caña), joissa se ei ehdi lämmetä helteessä. Kesällä oluesta on olemassa raikkaampi versio, clara, jossa olueen on sekoitettu sitruunalimonadia. Oluen joukkoon voidaan kaataa esimerkiksi spriteä tai sitruunafantaa.

Useat olutmerkit valmistavat claraa pullotettuna (nimellä radler tai shandy), joten sitä voi ostaa myös supermarketeista.

Claraa voi ostaa myös supermarketeista, tosin nimellä radler tai shandy. Wallpaper Flare.

3. Horchata

Horchata on Valenciasta kotoisin oleva alkoholiton juoma. Se on kasvispohjainen juoma, joka valmistetaan perinteisesti ”maamanteleista” (esp. chufa) puristetusta maidosta. Kyseinen viljelty sarakasvi kasvattaa maan alle pähkinämäisiä juurimukuloita. Näistä liotuksen jälkeen puristetun nesteen lisäksi horchataan tulee vettä ja sokeria.

Horchata nautitaan kylmänä, sen koostumus on maitomainen ja yleensä pinnalle ripotellaan kanelia.

Horchata-tyyppisen juoman voi valmistaa näin:
Horchataa vastaavan, energiapitoisen juoman valmistusta voi kokeilla esimerkiksi kaura- tai mantelimaidolla, ja sokerin voi korvata hunajalla.
Joukkoon voi lisätä myös kanelia ja raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta. Juoma jäähdytetään viileäksi ja nautitaan mielellään 3–4-asteisena.

Horchatan koostumus on maitomainen, ja yleensä sen pinnalle ripotellaan kanelia. Kuva Rawpixel here.

4. Barraquito

Jälkiruokajuomaksikin soveltuva barraquito on espanjalainen kahvijuoma, joka on erityisen suosittu Kanariansaarilla. Juoma tarjoillaan pienestä lasista, johon tulee espressoa, kondensoitua maitoa ja appelsiinilikööriä. Barraquiton eri kerrokset näkyvät lasista selvästi.

Barraquiton voi tilata myös alkoholittomana versiona.

Barraquiton eri kerrokset näkyvät lasista selvästi. Kuva Wikimedia.

5. Rebujito

Rebujito on suosittu juoma Etelä-Espanjan Andalusiassa. Rebujito-drinkki sekoitetaan paikallisesta sherrystä ja sitruunalimonadista sekä maustetaan mintunlehdellä. Juoma on erittäin suosittu feria-tapahtumissa, joita järjestetään paljon kevään, kesän ja syksyn aikana eri puolilla Andalusiaa.

Rebujito sekoitetaan sherrystä ja sitruunalimonadista sekä maustetaan mintunlehdellä. Kuva Pxhere.

6. Tinto de verano ja kalimotxo

Tinto de verano on niin sanottu köyhän miehen sangria. Yksinkertainen juoma koostuu punaviinistä, johon sekoitettu sitruunan tai appelsiinin makuista limonadia.

Kalimotxo on samantyyppinen sekoitus, mutta punaviiniin sekoitetaankin sitruunalimonadin sijasta Coca-Colaa. Juoma on hyvin suosittu espanjalaisten keskuudessa, ja se on kotoisin Baskimaalta.

Molempien juomien pohjana käytetään yleensä edullisia viinejä.

Tinto de verano eli köyhän miehen sangria. Kuva Flickr.
Kalimotxo on punaviinin ja Coca-Colan sekoitus. Kuva PxHere.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.07.2023.

Lue lisää:
Mijas Pueblon kesäillan maukas tapasreitti
Espanjan 20 suosituinta tapasta
Espanjan suosituimmat kesäjuomat!
Top 15 – Juomatuliaiset Espanjasta

Lähde:
blog.amigofoods.com
spain.info
alko.fi

Pääkuva Flickr
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Top 10 rantaa Costa del Solilla