Kuinka parantaa lomakodin esteettömyyttä ja samalla nostaa asunnon arvoa?

Julkaistu: 29.05.2023
AjankohtaistaAsuminenRemontointi ja rakentaminen

Kesälomakausi lähestyy ja sitä myötä myös rannalla tai vuoristossa sijaitsevan lomakodin käyttö tulee ajankohtaiseksi. Espanjan tilastokeskuksen INE:n mukaan Espanjassa on noin kolme miljoonaa lomakotia. Lomakoti on voinut kuitenkin aikojen saatossa muuttua hankalaksi käyttää, koska siellä liikkuminen ei olekaan enää yhtä helppoa kuin aiemmin.

Vuosia sitten hankittu lomakoti voi ikääntymisen myötä muuttua haasteelliseksi asua esimerkiksi jyrkkien portaiden takia, jotka eivät ostohetkellä olleet ongelma. Myös vaikeasti saavutettava sisäänkäynti saattaa estää asuntoon pääsyn.

Vain 1 % Espanjan kodeista täyttää esteettömyyskriteerit. Kun huomioidaan liikuntarajoitteisten henkilöiden suuri määrä, on luku hyvin matala. Vaikka lomakotia ei käytetäkään yhtä usein kuin ykköskotia, on yhtä lailla tärkeää parantaa sen käyttömukavuutta ja toiminnallisuutta. Vastineeksi se vaikuttaa myönteisesti asunnon arvoon.

Ratkaisuja asunnon ulkopuolelle

Esteettömyyden parantamiseen on erilaisia ratkaisuja sekä asunnon sisä- että ulkopuolelle. On tavallista, että erityisesti vanhemmissa rakennuksissa on paljon portaita ulkopuolella. Niitä pitkin pitää kulkea, jotta pääsee esimerkiksi asunnon ovelle, autotalliin tai yhteisön yhteisiin tiloihin. Tässä tapauksessa porrashissi voi olla erinomainen ratkaisu. Myös uima-altaaseen pääsy voi olla haastavaa, johon apua löytyy nostohissistä. Ulkotiloihin tulee vallita hissimalleja, jotka kestävät kaikenlaisia sääolosuhteita.

Jyrkät portaat saattavat estää asuntoon pääsyn.

Toinen vaihtoehto on rakentaa ramppeja. Niiden suunnittelussa ja pintamateriaalissa kannattaa olla tarkka, jotta niistä ei tule liian jyrkkiä tai liukkaita.

Muita tärkeitä esteettömyyttä parantavia tekijöitä ovat kulkuväylät, jotka eivät ole liukkaita sekä tukikahvojen asennus sopiviin paikkoihin. Lisäksi tulee huomioida pyörätuolilla tai saattajan kanssa kulkevalle kävelijälle tarpeeksi leveät oviaukot.

Ratkaisuja asunnon sisäpuolelle

Kodeissa, joissa on kaksi tai useampi kerros, on tullut yhä yleisemmäksi asentaa yhden hengen hissi. Hissin asennus on hyvä sijoitus, sillä se nostaa asunnon arvoa. Hissien muotoilu, tekniikka ja asennus on kehittynyt viime vuosina huomattavasti eteenpäin. Nykyään ne vievät hyvin vähän tilaa, ovat esteettisen näköisiä ja ennen kaikkea helppo asentaa, mikä vähentää remonttiaikaa ja kustannuksia.

Yhden hengen hissi vie nykyään hyvin vähän tilaa.

Järkevää on myös poistaa tiettyjä sisustuselementtejä kuten mattoja, koska ne voivat vaikeuttaa liikuntarajoitteisen kulkua. Lisäksi kannattaa säätää huonekalujen korkeutta, asentaa tarvittaviin paikkoihin kuten kylpyhuoneisiin liukuovia ja tukikahvoja.

Nykyään Espanjassa huomioidaan yhä paremmin esteettömyyteen liittyvät tekijät, ja sitä myöten myös siihen liittyviä välineitä ja tekniikkaa on hyvin saatavilla. Lisäksi on saatavilla ammattitaitoisia asennuspalveluja.

Mikäli suunnittelet Aurinkorannikon asuntosi remontointia esteettömäksi, ota yhteyttä Espanja.Comiin. Autamme sopivien ratkaisujen löytämisessä.
ismo.ivakko@espanja.com
p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Costa del Solilla asumisen hyvät ja huonot puolet
Viisi parasta rannikkoaluetta ostaa asunto Espanjasta
Espanja on ihanteellinen etätyöskentelypaikka
Paras ilmansuunta asunnolle Espanjassa
Ulkomaalaiset ostivat asuntoja Espanjasta vuonna 2022 enemmän kuin koskaan
Espanjan asuntomarkkinoiden edullisimmat kunnat

Lähde
idealista.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Asuntouutiskirje toukokuu 03/2023

Ceuta on espanjalainen kaupunki Afrikassa