Paras ilmansuunta asunnolle Espanjassa

Julkaistu: 03.04.2023
AjankohtaistaAsuminenEläminen ja lomailu

Asuntoa ostaessa yksi tärkeimmistä seikoista on asunnon ilmansuunta. Väärä ilmansuunta voi kasvattaa energiankulutusta jopa 70 % ja vaikuttaa merkittävästi asumisviihtyvyyteen.

Jokaisella on asumisen suhteen omat mielipiteensä, toiveensa ja tarpeensa. Optimaalinen asunnon ilmansuunta riippuu monesta tekijästä, kuten missä asunto maantieteellisesti sijaitsee, miten ja milloin asuntoa käytetään sekä mitkä ovat käyttäjän toiveet. Alla on kerrottu millaisia seikkoja eri ilmansuunnissa kannattaa huomioida, joiden perusteella voi pohtia mikä niistä olisi itselle sopivin.

Onko pohjoinen ilmansuunta hyvä?

Monen mielestä asunnon pohjoinen ilmansuunta on huonoin, sillä aurinko ei paista sinne suoraan. Auringonvalo pääsee asuntoon vain kesällä ja silloinkin vain varhain aamulla ja myöhään illalla. Tämä tarkoittaa, että asunto on yleensä viileä ja jokseenkin pimeä, mikä tekee näistä asuntokohteista vähemmän kiinnostavia.

Pohjoisella ilmansuunnalla on kuitenkin myös etunsa, sillä se on ainoa ilmansuunta, joka saa tasaisen määrän valoa päivän aikana. Monet Espanjan kaupungit ovat kesällä kuumia, ja pohjoisen ilmansuunnan avulla voi siten säästää merkittävästi ilmastointikuluissa. Pohjoinen ilmansuunta on myös sopiva toimistorakennuksille. Pohjoiseen suunnatuissa asunnoissa on tärkeää olla korkealaatuiset lämpöä eristävät ikkunat ja hyvin tehty eristys talvea varten.

Pohjoiseen suunnatuissa asunnoissa on tärkeää olla korkealaatuiset ikkunat.
Eteläinen ilmansuunta on monien suosikki

Asuntoihin, joiden ilmansuunta on etelä, paistaa aurinko läpi päivän suurimman osan vuodesta, myös keskipäivän kuumimpina tunteina. Tämä tarkoittaa, että Espanjan kuumuudessa näissä asunnoissa olennaista on hyvä ilmastointi sekä kunnolliset kaihtimet. Myös katoksilla ja markiiseilla pystyy estämään auringonvalon sisääntuloa.

Asunnon liikaa lämpeämistä ehkäisevät hyvät kaihtimet.

Yleensä ottaen Espanjan loma-asuntoina suosituimpia ovat juuri asunnot, joiden ilmansuunta on etelä. Näin on erityisesti silloin, kun kyseessä on lomakotia hankkiva ulkomaalainen. Nämä asunnot ovat myös erittäin valoisia, mikä helpottaa asunnon mahdollista myyntiä.

Espanjan loma-asuntoina suosituimpia ovat juuri asunnot, joiden ilmansuunta on etelä.
Itäisen ilmansuunnan edut

Mikäli asumisessa tärkeinä arvoina ovat energian säästäminen ja kestävä kehitys, on itäinen ilmansuunta täydellinen. Aurinko paistaa asuntoon aamulla ja puoleen päivään asti, jolloin lämpö pääsee kertymään ja se kuluu hitaasti iltaan asti.

Itäinen ilmansuunta on hyvä olohuoneelle ja terassille. Lisäksi kannattaa asentaa hyvät verhot, jotta kuumimpina päivinä lämpöä ei pääse liikaa sisään. Espanjassa tämä ilmansuunta on erinomainen, jos haluaa valoisan asunnon, mutta ei maksaa suuria ilmastointikuluja.

Miksi ilmansuunnaksi kannattaa valita länsi?

Läntisen ilmansuunnan asunnot eivät ole espanjalaisille ostajille yleensä kovin suosittuja, sillä aurinko paistaa niihin kuumimpana keskipäivänä, mutta aamulla ei ole valoa. Tämä tarkoittaa, että kertynyt lämpö vapautuu yöllä ja ilmastointia saatetaan siksi tarvita jopa yöaikaan.

Etelä-eurooppalaisten keskuudessa länsi-ilmansuunta ei ole suosittu, sillä päivän kuumuus saattaa tehdä yöstä epämiellyttävän. Mikäli kuitenkin asuu kylmässä ilmastossa tai on erityisen herkkä kylmälle, voi länsi olla sopiva ilmansuunta asunnolle. Asunto kannattaa olla hyvin eristetty, jotta välttyy suurilta energiakustannuksilta.

Vaikuttaako ilmansuunta asunnon hintaan?

Kyllä, ilmansuunta vaikuttaa ehdottomasti asunnon hintaan. Espanjassa asunto, jonka ilmansuuntana on etelä tai itä, on yleensä kalliimpi. Se ei kuitenkaan ole ainoa hintatekijä. Se mikä ratkaisee, on kuinka paljon asuntoon pääsee valoa.

Jos esimerkiksi eteläsuuntainen asunto on alimmassa kerroksessa ja sen edessä on suuri rakennus, ilmansuunta ei juurikaan lisää asunnon arvoa. Toisaalta, jos asunnon pääilmansuunta on pohjoinen, mutta sieltä on hienot merinäköalat, ilmansuunta ei ole niin merkityksellinen.

Yleisesti skandinaavisten asunnon ostajien suosituimmat ilmansuunnat ovat etelä ja länsi.

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Ulkomaalaiset ostivat asuntoja Espanjasta vuonna 2022 enemmän kuin koskaan
Vuosi 2022 oli Espanjan kiinteistömarkkinoiden paras 15 vuoteen
Kotini Espanjassa: Isosta omakotitalosta moderniin kattohuoneistoon
Harkitsetko uudiskohteen ostoa Aurinkorannikolta?
Espanjassa asuntolainan saaminen edellyttää virallista hinta-arviota
Asuntolainan hakeminen Espanjasta

Lähde
inmokearealestate.com

Kuvat ja teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Osallistu Asunnot Espanja.Comin kilpailuun ja voita majoitus asunnonetsintämatkalle!

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Asuntouutiskirje huhtikuu 01/2023

Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 1