Espanjan pääkaupunki Madrid ja lähiseudun yhdeksän kuntaa on määrätty ’lockdowniin’ eli liikkumisrajoituksiin alkaen iltakymmeneltä perjantaina. Hallituksen terveysministeriön torstaina julkistamaan säädökseen perustuva määräys koskee yhteensä 4,8 miljoonaa pääkaupunkiseudun asukasta.
Espanjan keskushallituksen terveysministeriö julkisti torstaina maan virallisessa lehdessä (BOE) joukon säädöksiä, joiden mukaan Madridin aluehallinnon olisi pantava toimeen pääkaupunkiseudulla kuntien väliset liikkumisrajoitukset. Liikkumisrajoitteiset kaupungit ja kunnat ovat Madrid, Fuenlabrada, Parla, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Getafe, Alcorcón, Leganés, Móstoles ja Alcalá de Henares.
Terveysministeriön hallintomääräysten mukaan liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset koskevat kaikkia niitä paikkakuntia, joissa on ollut yli 500 koronatapausta 100.000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.
Rajoitusmääräysten alaisten alueiden asukkaat eivät saa liikkua kotikuntansa rajojen ulkopuolelle, ellei heillä ole siihen perusteltua ja todistettavaa syytä esimerkiksi työn, opiskelun tai terveyskeskuskäynnin vuoksi. Ulkoilua ei ole kielletty, mutta sosiaaliset kokoontumiset on rajoitettu kuuteen henkilöön. Kaupat, ravintolat, toimistot ja palvelut pysyvät toistaiseksi auki, mutta asiakkaita saa olla tiloissa 50 % kapasiteetilla (terassilla 60 %). Kaikkien myymälöiden, ravintoloiden ja baarien on myös suljettava ovensa iltayhteentoista mennessä rajoituksia koskevilla paikkakunnilla.
Valitus päätöksestä
Madridin aluehallinto ei olisi halunnut mennä rajoitustoimiin, ja sen arvion mukaan Espanjan keskushallitus rikkoo hallintolakia yksipuolisella määräyksellään. Madridin aluehallinto teki perjantaina keskushallituksen päätöksestä valituksen Espanjan oikeusviranomaisille. El Mundo -lehden mukaan kanteessa todetaan, ettei Madridin alueen taloutta vahingoittavalle terveysministeriön päätökselle ole terveydenhoidollisia perusteita.
Madridin aluehallinnon mukaan koronatartuntojen määrä on ollut viime päivinä jo laskussa ja terveysviranomaisten kontrollissa ja kehityksen olleen myönteinen. Lähipäivien luvut osoittavat, mihin suuntaan pääkaupunkiseudulla todellisuudessa ollaan menossa.
Espanjan keskushallituksen ja Madridin aluehallituksen tiukan kädenväännön tausta on vahvasti puoluepoliittinen. Espanjan hallituksessa istuvat vasemmistopuolueet PSOE sekä Podemos ja Madridin aluehallinnossa keskustaoikeistolainen PP sekä keskustaliberaali Ciudadanos.
Muualla Espanjassa keskushallitus ei ole ollut yhtä aktiivinen paikallishallintojen paimentamisessa. Esimerkiksi Navarran Pamplonassa tartuntaluvut ovat korkeammat kuin pääkaupunkiseudulla, mutta siellä hallitus ei ole painostanut vasemmistohallinnon aluejohtajia pääkaupunkiseudun tapaan.
Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: BOE, El Mundo, ABC
Kuva: Pixabay