Mitä hyvää poikkeustila on sinun elämääsi tuonut? Oletko pitkästä aikaa syönyt perheesi kanssa tai oppinut nauttimaan omasta seurasta? Kenties olet oppinut uuden taidon tai päinvastoin, löytänyt rentoutumisen taidon. Kerrankin aikaa nukkua kunnolla! Tämä poikkeustila ei ole mennyt hukkaan, jos se on jollain tavalla rikastuttanut elämää.
Koronavirus on ravistellut ihmiskuntaa monella tapaa ja jotain hyvääkin tästä kaikesta näyttäisi jäävän käteen – niin henkilökohtaisella tasolla kuin maailmanlaajuisestikin.
Mediakritiikki yleistynyt
Koronavirukseen liittyvä uutisointi on ajoittain ollut hyvinkin ristiriitaista ja kansa on herännyt kiinnittämään entistä tarkemmin huomiota käytettyihin lähteisiin tai niiden puutteeseen. Samalla kritisoidaan infodemiaa, uutisoinnin aiheuttamaan hämmennykseen perustuvaa vallankäyttöä.
Suomi sai aiheen tiimoilta hyvää mainetta maailmalla, kun englantilaislehti The Guardian haastatteli filosofian tohtori Kari Kivistä siitä, kuinka Suomessa opetetaan esikoulusta lähtien lapsia kriittiseen ajatteluun ja valeuutisten tunnistamiseen. Haastattelusta uutisoitiin pian myös espanjankielisessä mediassa.
Uutta oppimassa
Verkkokaupat ja -palvelut sekä niiden monimuotoinen kirjo ovat tulleet tutuiksi monelle. Useat ovat osallistuneet elämässään ensimmäistä kertaa livejumppa– tai tanssitunnille verkon välityksellä, kirjastoista on opittu lainaamaan digitaalista materiaalia ja etätöiden vaatima tekniikka on tullut tutuksi.
Erityisolosuhteissa nuoremmalla sukupolvella on ollut aikaa ja kiinnostusta opettaa digikommunikoinnin saloja vanhemmilleen, ja mummot ja papat soittelevat lapsenlapsilleen videopuheluita eri sovellusten kautta. Hangouts, Teams, Skypen ja WhatsAppin videopuhelut ynnä muut alkavat olla jo hyvin hanskassa.
Poikkeustila on saanut kulttuuritarjonnan räjähtämään verkossa; viihdyttäviä livekonsertteja tarjoavat niin maailmankuulut tähdet kuin harrastelijamuusikotkin ja esimerkiksi lähes kaikkiin tunnettuihin museoihin ympäri maailman pääsee tutustumaan virtuaalikierroksilla.
Elämänarvojen tarkistus
Huoli lähimmäisistä on suuri ja yhteyttä rakkaimpiin on pidetty tiiviimmin kuin joulun pyhinä konsanaan. Mukaville keskusteluille riittää aikaa. Perheet viettävät aiempaa enemmän aikaa yhdessä ja ovat innostuneet tekemään asioita, joihin vuorokauden tunteja ei yleensä saada riittämään. Kaupoista hamstrataan hiivaa pakastimiin asti ja monessa kodissa on herätty tuoreiden sämpylöiden tuoksuun. Pitkästä aikaa perheet ovat syöneet yhdessä joka päivä.
Solidaarisuus on nostanut päätään ja heikompiosaisia on avustettu poikkeusoloissa monella tapaa: hyväntekeväisyysjärjestöjen ja -kampanjoiden välityksellä, ruokapankkien kautta sekä suoraan itse auttamalla. Tilanne on myös tuonut esiin vanhustenhoidon ongelmia ja ikäihmisille vaaditaan heidän ansaitsemaansa, arvokasta kohtelua.
Työn alati stressaamilla ihmisillä on ollut aikaa rauhoittua, kuunnella itseään ja miettiä omaa hyvinvointiaan – ja kenties valmistella itselle sopivaa elämänmuutosta.
Hatunnosto terveydenhuollon työntekijöille
Terveydenhuollon työntekijöiden tekemisen arvostus on kohonnut merkittävästi. Espanjassa kansa on kokoontunut karanteenin kestäessä joka ilta kello 20:00 kotiensa parvekkeille ja pihoille osoittamaan kunnioitusta aplodein terveydenhuollon työntekijöille, joista suuri osa tekee normaalia pidempää työpäivää ja antaa kaikkensa tilanteen niin vaatiessa.
Hoitohenkilökunnan palkkojen tarkastaminen kiinnostaa nyt muitakin kuin ammatinharjoittajia itseään, mistä he toivottavasti saavat tukea seuraaviin palkkaneuvotteluihin.
Hygienia tutuksi
Kuinka ja miksi käsiä kannattaa pestä etenkin influenssan aikaan? Mitkä voivat olla seuraukset, jos ei yskitäkään kainaloon tai kyynärvarteen? Millaista turvaväliä kannattaa liikuttaessa noudattaa tartuntariskin pienentämiseksi? Kuinka pestä ostetut hedelmät ja vihannekset?
Hygieniasta ja muidenkin kuin oman itsensä turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu hyviin tapoihin ja se on noussut yksilöiden velvollisuudeksi poikkeusolosuhteiden keskellä. Jotkut ovat jopa opetelleet valmistamaan desinfiointiaineita kotioloissa.
Luovuus kukoistaa
Käsitöitä, musisointia, taiteilua, uusia kokeiluja kotikeittiöissä, uusia tapoja yhteydenpitoon… Vanhoja taitoja verestetään ja uusia opetellaan. Arkirutiinien pyöriessä enemmän oman kodin ympärillä ovat monet kaivaneet esiin virkkuukoukkunsa ja lankavarastonsa, maalinsa ja pensselinsä, kitaransa tai vanhat reseptivihkonsa ja -kirjansa. Vinkkejä ja valokuvia tuotoksia jaetaan auliisti tuttavien kanssa.
Internet tulvii ideoita luoville ihmisille niin kuvien kuin videoidenkin muodossa; esimerkiksi musiikin ystäville löytyy kursseja varmaankin kaikille instrumenteille ja niin aloittelijoille kuin taitoa jo omaaville soittajille.
Luonto kiittää
Koronaviruksen pysäyttämässä maailmassa ilmanlaatu on parantunut ja monissa savusumun vaivaamissa miljoonakaupungeissakin on päästy ihailemaan taivaan sineä. Pakokaasuista peräisin olevan typpioksidin pitoisuus ilmassa on laskenut merkittävästi Suomessakin, kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet ja vihdoin on Kiinassa kielletty villieläinten myyminen ihmisravinnoksi.
Matkailu ja kulutus ovat saaneet huomiota ja niitä on alettu pohtimaan eri näkökulmista. Kenties seuraava matka Espanjaan sujuukin maata pitkin? Kotimaanmatkailu voi nousta arvoonsa ja olemme huomanneet, että elämä voi olla nautittavaa ilman jatkuvaa shoppailua.
Monet eivät toivokaan paluuta lähtötilanteeseen, vaan esiin on noussut vihreän talouskasvun strategioita.
Kuvat: Pixabay/ Messan Edoh, Svgsilh.com, PxHere.com, Pixnio.com