AjankohtaistaAjanvieteAnna Venejärvi MadridissaEläminen ja lomailu

Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet

Julkaistu: 13.05.2023

Monipuolisessa museokaupungissa Madridissa voi nähdä harvinaisia taideaarteita. Tutustu kaupungin parhaisiin museoihin ja kokoelmien helmiin.

Madrid ei jätä taiteen ystäviä kylmäksi, sillä kaupungissa on tarjolla maailmanluokan taidemuseoita sekä espanjalaisen että kansainvälisen taiteen ystäville.

Madridin kolme tärkeintä taidemuseota, Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza, löytyvät kätevästi Madridin ”taidekolmion” (Triángulo del Arte) alueelta, Atochan juna-aseman läheisyydestä. Pääset museosta toiseen helposti kävellen. Metrolla museoalueelle suuntaavien kannattaa jäädä pois Estación del Arte -pysäkillä (metrolinja 1).

Estacion del Arte -metropysäkki “Taiteen pysäkki” on hyvä lähtöpiste seikkailulle Madridin museoihin. Kuva Anna Venejärvi.

Museoita ei kuitenkaan kannata ahmia liikaa samalle päivälle, sillä pelkästään valtavan kansallismuseo Pradon aarteisiin tutustuminen vie vähintään puoli päivää.

Museo del Prado – komea kansallismuseo

Vuonna 1819 ovensa avannut Museo del Prado on Espanjan merkittävin museo ja espanjalaisen taiteen runsaudensarvi. Espanjalaisten taideaarteiden lisäksi esillä on muun muassa italialaista ja ranskalaista taidetta aina 1800-luvulle asti. Pradon jyhkeissä saleissa voi nähdä kaikkiaan 8600 maalausta ja 700 veistosta mestareilta, kuten Diego Velázquez, Francisco de Goya ja El Greco.

Taidemaalari Diego Velázquezin patsas valvoo Prado-museon rauhaa rakennuksen edustalla. Kuva Anna Venejärvi.

Pradoon on vapaa pääsy iltaisin: maanantaista lauantaihin kello 18–20 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kello 17–19.

Näe ainakin:

Muotokuvamaalarina ja hovielämän tulkitsijana tunnetun Diego Velázquezin (1599–1660) Las Meninas -teoksesta (Hovinaiset) on tullut Madridin symboli ja Pradon suurin vetonaula. Myös hollantilaisen El Boscon vaikuttava kolmiosainen Jardín de las delicias (Maallisten ilojen puutarha) on tutustumisen arvoinen.

Museo Reina Sofía – modernin taiteen aarteita

Moderniin ja nykytaiteeseen keskittynyt Museo Reina Sofía jatkaa taidematkaa siitä, mihin Prado jää: se esittelee taidetta vuoden 1800-luvun lopusta alkaen. Esillä on sekä vaihtuvia näyttelyitä että pysyvä kokoelma, jossa on taidehelmiä Pablo Picasson, Salvador Dalín ja Joan Mirón kaltaisilta espanjalaismestareilta.

Pablo Picasson massiivisen Guernican ja monia muita modernin taiteen helmiä voi nähdä Museo Reina Sofíassa. Kuva César Lucas Abreu – Madrid Destino.

Reina Sofíassa voi vierailla ilmaiseksi arkisin maanantaisin sekä keskiviikosta lauantaihin kello 19–21 ja sunnuntaisin kello 12.30–14.30.

Näe ainakin:

Reina Sofíassa vieraileva ei voi ohittaa Pablo Picasson vaikuttavaa Guernicaa, joka kuvaa Guernican traagista pommitusta Espanjan sisällissodassa.

Museo Thyssen-Bornemisza – kansainvälistä huipputaidetta

Palacio Villahermosa -palatsissa sijaitseva Museo Thyssen-Bornemisza tarjoaa laadukkaan kansainvälisen taidekokoelman sekä vaihtuvia näyttelyitä. Esillä on muun muassa Vincent Van Goghin, Paul Gauguinin, Edvard Munchin ja Edward Hopperin taidetta – monien muiden lisäksi.

Museo Carmen Thyssen esittelee vaikuttavan kokoelman espanjalaista ja kansainvälistä taidetta. Kuva Museo Nacional Thyssen-Bornemisza.

Thyssen-museoon on vapaa pääsy maanantaisin koko päivän ajan, kello 10–19.

Näe ainakin:

Thyssen-museon tunnetuimpiin teoksiin kuuluu muun muassa Van Goghin (1853–1890) maisemateos Les Vessenots à Auvers, jossa huomion kiinnittävät taiteilijalle tyypilliset voimakkaat siveltimenvedot.

Museo Sorolla – kaupungin kaunein kotimuseo

Museo Sorolla sijaitsee Madridin kauniissa Almagron kaupunginosassa, hieman syrjässä suosituimmasta museoalueesta, mutta on ehdottomasti vierailun arvoinen. Taidemaalari Joaquín Sorollan (1863–1923) kotimuseota ympäröi pittoreski puutarha, ja sisällä talossa voi tutustua impressionistimaalarin teoksiin sekä kodin esineistöön. Valoisissa maalauksissa toistuvat ranta- ja vesiaiheet. Pienehkö idyllinen museo sopii hyvin vierailukohteeksi niille, jotka eivät halua kahlata läpi valtavia taidekokoelmia.

Kauniissa Museo Sorollassa pääsee tutustumaan Joaquín Sorollan taiteeseen ja taiteilijan kotiin. Kuva Paolo Giocoso – Madrid Destino.

Sisäänpääsymaksu Museo Sorollaan on vain 3 euroa. Lauantaisin kello 14–20 sekä sunnuntaisin kello 10–15 museoon on vapaa pääsy.

Näe ainakin:

El baño del caballo (Hevosen kylpy) on yksi Sorollan rakastetuimmista teoksista.

Museoiden ystävien muut suosikkikohteet Madridissa

1. CaixaForum Madrid
Museo Pradon läheisyydessä sijaitseva kulttuurikeskus, jossa on vaihtuvia näyttelyitä – aina taiteesta arkeologiaan ja designiin – sekä konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia.

2. Museo Cerralbo
1600-luvun palatsissa sijaitseva Museo Cerralbo esittelee markiisi Cerralbon ja hänen perheensä yksityiskokoelman, johon kuuluu noin 50 000 esinettä maalauksista huonekaluihin ja kelloihin.

3. Romantiikan ajan museo
Museo del Romanticismo, Romantiikan ajan museo, tarjoaa kokonaisvaltaisen näyttelyn, jossa on esillä muun muassa 1800-luvun taidetta, vaatteita ja huonekaluja sekä sisustusesineitä.

4. Madridin historian museo
Aivan Tribunal-metroaseman vieressä sijaitseva Museo de Historia de Madrid sukeltaa pääkaupungin historiaan. Kattavaan museoon on aina vapaa pääsy.

5. Arkeologinen museo
Espanjan kansalliskirjaston kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva Kansallinen arkeologinen museo (Museo Arqueológico Nacional de España), on ehdoton kohde historian ystäville.

Lue lisää:
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet
Suomalainen metsä alle kahden tunnin matkan päässä Madridista
Madridissa on katu, joka on kuin Hollywoodin Walk of Fame
Madridiin keinojärvi helteitä helpottamaan

Pääkuva Álvaro López del Cerro – Madrid Destino
Teksti Anna Venejärvi
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on yli 12 vuotta Espanjassa asunut toimittaja ja kirjoittaja. Hän asuu Madridissa ja kirjoittaa Espanja.Comille Espanjaan liittyvistä uutisista sekä erilaisista ajankohtaisista aiheista. Tämän kevään aikana Anna kirjoittaa Espanja.Comille muun muassa neljän artikkelin sarjan Madridista.

Jaa:

Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 3

Aurinkorannikon sinisen lipun rannat kesällä 2023