Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet

Julkaistu: 11.03.2023
AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytEläminen ja lomailu

Mitä viikonloppu Espanjan pääkaupungin sykkeessä pitää sisällään? Kokosimme yhteen ainekset täydelliseen viikonloppulomaan Madridissa. Lue myös vinkit budjettisi mukaiseen majoitukseen.

Lauantai
Aamukahvit Plaza Mayorilla

Kahvikupillinen Plaza Mayor -aukiolla on madridilainen klassikko. Vilkas aukio kaupungin sydämessä onkin täydellinen paikka aloittaa viikonloppu pääkaupungissa. Vuonna 1619 käyttöön vihittyä Plaza Mayoria reunustavat historialliset rakennukset, kuten näyttävin seinämaalauksiin koristeltu Casa de la Panadería.

Jos nälkä yllättää, aukion kupeessa sijaitsevasta Mercado de San Miguelin gourmet-kauppahallista löytyy aamukymmenestä alkaen makeita ja suolaisia herkkuja jokaiseen makuun.

Plaza Mayor -aukio kutsuu seuraamaan ihmisvilinää ja nautiskelemaan kupillisen kahvia. Kuva Anna Venejärvi.
Piipahdus kuninkaanlinnassa

Plaza Mayorilta on helppo jatkaa matkaa Palacio Realille, joka on yksi Euroopan suurimmista kuninkaallisista linnoista. 1700-luvun alussa rakenteille laitettu linna on yhä Espanjan kuningasperheen edustuskäytössä. Osa siitä on avoinna yleisölle. Liput kannattaa ostaa varsinkin viikonloppuvisiiteille jonojen välttämiseksi etukäteen netistä. Piipahda myös läheisellä Madridin oopperatalolla, Teatro Realilla.

Palacio Real, eli Madridin kuninkaanlinna, on yksi pakollisista pistäytymiskohteista Madridissa. Kuva Anna Venejärvi.
Palacio Realin puutarhat ovat hyvä hengähdyspaikka hektisen kaupunkipäivän keskellä. Kuva Anna Venejärvi.
Lounas-tapakset La Latinassa

Lounasaikaan suunnan voi ottaa värikkääseen La Latinan kaupunginosaan, josta löytyy ravintoloita jokaiseen makuun. Valikoiman tapas-baareja löydät yhdeltä alueen parhaista ravintolakaduista, Cava Bajalta. Herkuttele rennosti vaikkapa Cava Baja 17- ja Erre Que Erre La Latina -ravintoloiden pintxoilla.

Viinit kaupungin parhaalla näköalalla

Lounaan jälkeen on energiaa suunnata ydinkeskustan sykkeeseen, Plaza de España -aukiolla komeilevan Hotel Riun kattoterassille. Pääsymaksu terassille on viikonloppuisin 10 euroa (arkisin 5 euroa), eikä jonotukseltakaan välttämättä välty. Hotellin 27. kerroksesta aukeavat kuitenkin Madridin parhaat näköalat, joten terassilla kannattaa nauttia vaikkapa lasillinen viiniä.

Madridin ehkä upeimmat näköalat avautuvat Plaza de España -aukiolla sijaitsevan Riu-hotellin katolta. Kuva Hotel Riu.
Musikaali-ilta Gran Víalla

Hotel Riun kulmilta starttaava Gran Vía, eli Madridin 1,3 kilometriä pitkä keskuskatu, on tunnelmallisimmillaan iltaisin. Ikonisen kadun varrelle sijaitsevat monet Madridin kuuluisimmat teatterit, joista löytyy niin komediateatteria kuin musikaaleja. Lauantai-illan kruunaa Teatro Lope de Vegassa vuodesta 2011 pyörinyt Leijonakuningas-musikaali (El Rey León), johon liput kannattaa ostaa etukäteen.

Keskuskatu Gran Vía ei nuku koskaan. Sen varrelta löytyvät muun muassa monet Madridin suurimmista teattereista. Kuva Anna Venejärvi.
Sunnuntai
Churrot klassikkokahvilassa

Vuonna 1894 ovensa avannut Chocolatería San Gines on Madridin kuuluisin churro-paikka. Aloita sunnuntai talon churroilla ja suklaalla,tai jos lauantai venähti pitkäksi, churrot voi nauttia jo aamuyöstä. Madridilaisten suosikki-churrería palvelee nimittäin vuorokauden ympäri torstaista lauantaihin. Muina päivinä se sulkeutuu 23.30.

Visiitti kaupungin suurimmalla kirppiksellä

Ehdoton sunnuntaiaktiviteetti Madridissa ensimmäistä kertaa vierailevalle on piipahdus rastrolla. Nämä valtavat sunnuntaimarkkinat levittäytyvät La Latinan kaupunginosan aikaa nähneisiin kortteleihin joka sunnuntaipäivä noin kello 9–15. Rastrolta voi löytää mitä tahansa kirpputoriaarteista koruihin, antiikkiin ja sekalaiseen kodintavaraan. Sukella ihmismassaan ja tee löytöjä!

Lounashetki boheemissa Malasañassa

Madridin henki elää sen kaupunginosissa, joista lounasaikaan kannattaa tutustua boheemiin Malasañaan. Keskustan kyljessä sijaitsevalla, opiskelijoiden suosimalla alueella on lukematon määrä edullisia ravintoloita ja kahviloita testattavaksi. Koe esimerkiksi tunnelmallinen El Perro y la Galleta Malasaña tai suosittu Ochenta Grados Malasaña. Pöytävaraus on suositeltava kumpaankin.

Kävelyretki Retiro-puistossa

Madridista ei voi lähteä vierailematta 125 hehtaarin alueelle levittäytyvässä Parque del Retiro -keskuspuistossa. Sunnuntai-iltapäivisin paikalliset perheet kerääntyvät istumaan sen varjoihin ja soutelemaan Estanque Grande -lammelle. Puiston upea Palacio de Cristal -lasipalatsi on piipahduksen arvoinen. Puiston tuntumassa sijaitsee myös Puerta de Alcalá, yksi Madridin kaupungin viidestä kuninkaallisesta portista.

Vieraile museossa

Jos energiaa riittää sunnuntain päätteeksi, Retiron tuntumassa sijaitsevaan kansallismuseo Pradoon on ilmainen sisäänpääsy sunnuntaisin kello 17–19. Pari tuntia ei ole tarpeeksi kaikkien taideaarteiden kahlaamiseen, mutta muun muassa Velázquezin ja Goyan teoksiin ehtii käydä ottamassa tuntumaa lyhyelläkin visiitillä.

Vinkkiboksi: Majoitus Madridista joka kukkarolle

Edullinen
The Hat Madrid
Plaza Mayorin tuntumassa (Calle Imperial 9) sijaitseva boutique-hostellissa on jaettuja dormi-huoneita ja yksityishuoneita. Hinnat alkaen noin 30 euroa/yö. Plussaa kaunis kattoterassi.

Keskihintainen
Room Mate Alicia
Keskeisellä Plaza Santa Ana -aukiolla sijaitseva tyylikäs hotelli tarjoaa huoneita alkaen noin 100 euroa/yö.

Laadukas
Only You Hotel Atocha
Atochan juna-aseman, Retiro-puiston ja Prado-museon kupeessa sijaitseva nykyaikainen hotelli, jossa majoittuminen maksaa alkaen noin 190 euroa/yö.

Lue lisää:
Madrid muuttuu digitaaliseksi ja hyvästelee paperin ja lähitapaamiset
Suomalainen metsä alle kahden tunnin matkan päässä Madridista
Madridissa on katu, joka on kuin Hollywoodin Walk of Fame
Madridiin keinojärvi helteitä helpottamaan

Pääkuva Hotel Riu
Teksti Anna Venejärvi
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on yli 12 vuotta Espanjassa asunut toimittaja ja kirjoittaja. Hän asuu Madridissa ja kirjoittaa Espanja.Comille Espanjaan liittyvistä uutisista sekä erilaisista ajankohtaisista aiheista. Tämän kevään aikana Anna kirjoittaa Espanja.Comille muun muassa neljän artikkelin sarjan Madridista.

Jaa:

Andalusian turistimajoitusta koskevat säännökset siirtyvät kuntien hallinnoimiksi

Málagan ja lähikaupunkien julkisille kulkuneuvoille yhteinen matkakortti