AjanvieteAlue-esittelytAnna Venejärvi MadridissaEläminen ja lomailu

Madrid – jalkapallofanin unelmakohde

Julkaistu: 20.01.2024

Kahden legendaarisen jalkapallojoukkueen, Real Madridin ja Atlético Madridin, kotikaupunki on huippustadioneineen ja -peleineen jalkapallofanien pyhiinvaelluskohde.

Moni jalkapallon ystävä unelmoi matkasta Madridiin, eikä syyttä. Pääkaupunki on kahden maailmanluokan joukkueen, Real ja Atlético Madridin kotikaupunki, jonka stadioneilla pelataan huippuluokan jalkapalloa lähes vuoden ympäri lyhyitä liigataukoja lukuun ottamatta.

Sekä Atlético että Real Madridin peleihin on usein mahdollista saada liput usein vielä viime hetkilläkin – lukuun ottamatta El Clásicon kaltaisia huippupelejä. Barcelona-Madrid-kaksinkamppailujen liput myydään yleensä loppuun nopeasti.

Real Madridin kotistadion on toistaiseksi remontissa, mutta stadionilla voi seurata jo pelejä. Keväällä 2024 Madridiin matkustavien kannattaa pitää tarkasti myös silmällä Atléticon nettisivuja. Joukkueen Cívitas Metropolitano -stadionilla pelataan sekä LaLigan että UEFA Mestarien liigan pelejä, ja tavallisiin liigapeleihin lippuja saa alkaen 30 eurolla. Esimerkiksi maaliskuussa madridilaisjoukkue saa kotistadionillaan vastaansa FC Barcelonan.

Huippujalkapalloa on Madridissa nähtävillä muun muassa Atlético Madridin kotistadionilla, Cívitas Metropolitanossa. Kuva Francisco Pinton/Madrid Destino.

Realin kotipesä Santiago Bernabeu

LaLigan kärkipaikkaa tällä hetkellä kärkkyvän Real Madridin kotistadioni on keskustan tuntumassa, Paseo de la Castellanan varrella sijaitseva Santiago Bernabeu. Stadionille pääsee kahdella tapaa: joko ostamalla liput peliin tai osallistumalla stadionkierrokselle. Santiago Bernabeu on ollut remontissa jo viitisen vuotta, ja näillä näkymin remontti valmistuu lopullisesti keväällä 2024.

Maailman parhaisiin jalkapallojoukkueisiin lukeutuvan Real Madridin kotistadionin voi odottaakin olevan tasokas, mutta nyt vuonna 1947 käyttöön vihitty stadion avaa ovensa upeampana kuin koskaan.

Vuonna 2019 aloitettuun remonttiin on uponnut lopulta kaksinkertainen määrä alkuperäisbudjettiin verrattuna – kaikkiaan 1175 miljoonaa euroa. Lopputuloksena on 84 000 katsojan maailmanluokan stadion, jossa voidaan jatkossa nähdä jalkapallopelien ohella myös muuta urheilua koripallosta tennikseen.

Uudella virtaviivaisella stadionilla on muun muassa avautuva katto, joka mahdollistaa pelaamisen kaikissa sääoloissa, sekä luksusta henkivä Skybar-kattoterassi, jossa viihtyvät stadionin lukuisat VIP-vieraat.

Vaikka Santiago Bernabeun uudistukset ovat vielä työn alla, stadionilla voi vierailla jo nyt. Stadionkierrokset, joihin kuuluu muun muassa Real Madrid -museossa vierailu, maksavat toistaiseksi noin 28–40 euroa, tosin Real Madridin nettisivuilta liput voi saada hieman edullisemmin.

Uudistustöiden aikana ei kuitenkaan pääse tutustumaan kaikkiin stadionin osiin. Niiden, jotka haluavat nähdä stadionin kaikilla herkuilla, kannattaakin odottaa remontin valmistumiseen.

Santiago Bernabeun kunnostustyöt ovat kestäneet jo viitisen vuotta, ja fanit odottavat kiihkeästi remontin valmistumista keväällä 2024. Kuva Paolo Giocoso/Madrid Destino.

Atlético kutsuu peleihin

Santiaga Bernabeu ei ole Madridin ainoa nähtävän arvoinen stadion, vaan aikaa kannattaa varata myös keskustasta noin 10 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalle Cívitas Metropolitano -stadionille (tunnetaan myös nimellä Wanda Metropolitano).

Atlético Madridin kotistadionille mahtuu noin 67 000 katsojaa. Tunnelma peleissä on kokemisen arvoinen, kun ”Atletin” punavalkoiset liput liehuvat stadionilla.

Myös tällä stadionilla on viihtyisät VIP-tilat, joten pelikokemuksen voi viedä halutessaan seuraavalle asteelle ostamalla VIP-liput peliin alkaen noin 100–200 euron hintaan, VIP-paketista riippuen.

Myös Cívitas Metropolitanolla on tarjolla stadionkierroksia, jossa pääsee tutustumaan stadioniin kokonaisuudessaan, aina pelaajien pukuhuoneesta peliviheriöön sekä joukkueen johtoportaan tiloihin.

Pelipäivinä jalkapallohuumaa kannattaa suunnata hengittämään stadionien läheisyyteen jo pari tuntia ennen peliä. Lähibaarit täyttyvät jalkapallofaneista, jotka lämmittelevät pelitunnelmaa spekuloimalla pelin kulkua jo hyvissä ajoin.

Ja jos paikkaa stadionilta ei löydy, jännitys on yleensä korkealla myös pelin näyttävissä madridilaisbaareissa.

Atlético Madridin Cívitas Metropolitano -stadion vihittiin käyttöön vuonna 2017. Kuva: Francisco Pinton/Madrid Destino.

Jalkapallon historiaa seitsemässä kerroksessa

Kummallakin Madridin jalkapallostadionilla on oma museonsa, joissa käydään läpi joukkueiden historiaa. Lisäksi piipahdus Madridin keskustassa, Puerta del Sol -aukion tuntumassa sijaitsevaan Legends – The home of Football -museoon, on paikallaan. Talo tarjoaa jalkapallohistoriaa ja futistietoutta laidasta laitaan seitsemän kerroksen ja 4200 neliömetrin verran.

Nykyteknologiaa hyödyntävä jalkapallomuseo kertaa keskeisiä jalkapallohistorian hetkiä kronologisessa järjestyksessä, ja talossa voi ihailla muun muassa Pelén, Maradonan ja Messin pelipaitoja, pelikenkiä ja palloja.

Jalkapallopäivä Madridissa on mukava päättää esimerkiksi baskiravintola Asador Donostiarraan, joka on sekä Real että Atlético Madridin johtoportaan että futisfanien vakiopaikka.

Madridin futistärppejä

Plaza de Cibeles – Jos osut Madridiin Real Madridin tärkeiden pelien voitonjuhlien aikaan, suunta kannattaa ottaa Plaza de Cibeles -aukiolle. Fanit kokoontuvat juhlimaan Cibelesin suihkulähteen ympärille, ja tärkeimpien pelien kohdalla paikalla vierailee usein myös itse joukkue.

Plaza de Neptuno – Keskeinen Plaza de Neptuno -aukio on toisen madridilaissuosikin, Atlético Madridin voitonjuhlien keskipiste.

Keskustan futiskaupat – Sekä Realin että Atléticon liikkeitä on ympäri Madridia, mutta joukkueiden lippulaivamyymälät sijaitsevat ydinkeskustassa. Real Madridin liikkeet löytyvät osoitteista Arenal 6, Gran Vía 31 ja Carmen 3, ja Atlético de Madridin pelipuvut sekä -varusteet voi hankkia osoitteesta Gran Vía 47.

Vahamuseo Museo de Cera de Madrid – Jos Madridin matkalla ei tarjoudu mahdollisuutta seurata jalkapalloa livenä, konkaripelaajien kanssa pääsee poseeraamaan Madridin vahamuseossa, Plaza de Colón -aukion kupeessa. Museossa on muun muassa Iker Casillasin ja Cristiano Ronaldon vahaversiot.

Hotelli Pestana CR7 Gran Vía – Cristiano Ronaldo on jättänyt Madridissa jälkensä paitsi futiskentille myös hotellibisnekseen. Miehen omistamaan hulppeaan hotelliin, jossa on tietenkin esillä erilaista jalkapallotavaraa, voi tutustua osoitteessa Gran Vía 29. Yö hotellissa maksaa normaalisti alkaen noin 150 euroa.

Plaza de Cibeles -aukiolla tapahtuu, kun Real Madrid voittaa tärkeitä otteluita. Kuva César Lucas Abreu/Madrid Destino.

Lue lisää Madridista:
Lasten kanssa Madridissa
Ruokamatkalla Madridissa – pääkaupungin parhaat ravintola-alueet
Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan
Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet

Teksti Anna Venejärvi
Pääkuva Hiberus/Madrid Destino
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.

Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.

Jaa:

Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa

Uusi keittiö Espanjassa – helppo homma?