AjankohtaistaAlue-esittelytAnna Venejärvi MadridissaEläminen ja lomailu

Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan

Julkaistu: 15.07.2023

Madridissa voi löytää eläväisen kauppahallin lähes jokaisesta kaupunginosasta. Tämän päivän kauppahallit ovat gastronomisia toreja, jotka yllättävät tarjonnallaan, tyylillään ja tunnelmallaan. Kauppahallit ovat säilyttäneet Espanjassa suosionsa, ja etenkin pääkaupungissa Madridissa vanhat mercadot ovat tehneet viimeisen reilun vuosikymmenen aikana uuden tulemisen.

Eri kaupunginosien kauppahalleja on remontoitu viihtyisiksi ja trendikkäiksi ostospaikoiksi, joista löytyy usein myös vilkkaita gourmetruokahalleja ja -toreja erilaisten herkkujen maisteluun. Ostosten ohella voi siis nauttia vaikkapa muutaman tapaksen tai viinilasillisen.

Uudenlaisen kauppahallikulttuurin pioneeri Madridissa on Plaza Mayor -aukion tuntumassa kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Mercado San Miguel. Kauppahallista on tullut yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista ja symboleista. Sittemmin monta muuta kauppahallia on seurannut perässä ja uudistanut ilmeensä.

Tutustu viiteen tunnettuun madridilaiseen kauppahalliin ja tee matkastasi pääkaupungissa gastronomian juhlaa!

Madridilainen klassikko Mercado de San Miguel

Madridin Mercado de San Miguel on kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva, aamusta iltaan väkeä kuhiseva ruokatori. Vuonna 1916 alun perin avatulla Mercado de San Miguelilla on pitkä historia, mutta enää sitä ei voi kutsua perinteiseksi kauppahalliksi.

Arkisten viikko-ostosten teon sijaan San Miguelissa herkutellaan nykyään muun muassa espanjalaisilla gourmet-herkuilla aina kinkuista juustoihin ja viineihin. Kauppahallissa on tarjolla kaikkea mahdollista cocktaileista mereneläviin, tuoreisiin hedelmiin ja leivonnaisiin. Itse rakennus on yksi madridilaisen rauta- ja lasiarkkitehtuurin taidonnäytteistä.

Mercado de San Miguelissa on tarjolla kaikkea mahdollista cocktaileista mereneläviin, tuoreisiin hedelmiin ja leivonnaisiin.

Osoite: Plaza de San Miguel
Avoinna: su–to kello 10.00–24, pe ja la 10–01

Mercado San Antón – kattoterassilla kruunattu Chuecan helmi

Chuecan kaupunginosan hiljattain uudistettu kauppahalli on mielenkiintoinen sekoitus perinteistä kauppahallia ja trendikästä ruokatoria. Sen ensimmäinen kerros on suosittu ostospaikka, perinteinen kauppahalli, josta mukaan voi poimia tuoreet ruoka-ainekset kalasta lihaan ja vihanneksiin. Toisesta kerroksesta löytyy puolestaan gastronominen tori, joka tarjoilee niin espanjalaisia kuin etnisiäkin herkkuja.

Toisesta kerroksesta löytyy gastronominen tori, joka tarjoilee niin espanjalaisia kuin etnisiäkin
herkkuja.

Rakennuksen kruunu on kolmannesta kerroksesta löytyvä vehreä kattoterassi, joka on täydellinen paikka lämpimistä illoista nautiskeluun cocktailia siemaillen. Viikonloppuisin terassilla kannattaa varautua tungokseen, kun taas arkipäivisin tilaa on yleensä mukavasti.

Kolmannesta kerroksesta löytyy vehreä kattoterassi.


Osoite: Calle de Augusto Figueroa 24
Avoinna: kauppahalli ma–la kello 9.30–21.30, gastronominen tori 12–24

Salamancan kaupunginosan symboli Mercado de la Paz

Hienostokaupunginosan maineessa oleva Salamanca on tunnettu tyylikkäistä fine dining – ravintoloistaan, mutta historiallisen barrion sydämessä sykkii lämmin sydän nimeltä Mercado de la Paz. Salamancan kaupunginosan vuonna 1882 avattu kauppahalli on kansanläheinen ja vilkas kauppapaikka, jossa nautitaan ostosten ohella reilu annos perunamunakasta tai kahvikupillinen.

Salamancan kaupunginosan vuonna 1882 avattu kauppahalli on vilkas kauppapaikka.


Osoite: Calle Ayala 28
Avoinna: ma–pe kello 9–20, la kello 9–14.30, su suljettu

Värikäs Mercado de Antón Martín Atochan tuntumassa

Kivenheiton päässä Atochan juna-asemalta ja Madridin suurimmista museoista, kuten Pradosta, sijaitseva Mercado de Antón Martín on yksi suurimman muodonmuutoksen kokeneista madridilaisista mercadoista. Värikkäässä kauppahallissa on 60 ruokatiskiä, joiden antimiin kuuluu niin espanjalaisia kuin aasialaisia ja eteläamerikkalaisiakin makuja. Kauppahallissa kannattaa testata Doppelgänger Barin maukkaita ja innovatiivisia tapaksia.


Osoite: Calle de Santa Isabel 5
Avoinna: Ma–ke kello 9–23, to–la 9–23.30, su suljettu

Trendikäs Chamberín Mercado de Vallehermoso

Vuonna 1930 avattu Mercado de Vallehermoso on kiinteä osa suosittua Chamberín kaupunginosaa. Se on kauppahalli ja sen lisäksi tärkeä kokoontumispaikka alueen asukkaille, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia. Kauppahallin pohjakerroksessa sijaitsee alueen tuottajien ruokatori, jossa myydään perinteisiä, eettisesti tuotettuja Madridin seudun tuotteita kohtuulliseen hintaan. Herkkuja pääsee halutessaan tietenkin myös maistelemaan.

Osoite: Calle de Vallehermoso 36
Avoinna: Ma–to kello 9–23, pe–la kello 9–24, su kello 12.30–17

Lue lisää:
Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet
Suomalainen metsä alle kahden tunnin matkan päässä Madridista
Madridissa on katu, joka on kuin Hollywoodin Walk of Fame
Madridiin keinojärvi helteitä helpottamaan

Teksti ja kuvat Anna Venejärvi
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on yli 12 vuotta Espanjassa asunut toimittaja ja kirjoittaja. Hän asuu Madridissa ja kirjoittaa Espanja.Comille Espanjaan liittyvistä uutisista sekä erilaisista ajankohtaisista aiheista. Tämän kevään aikana Anna kirjoittaa Espanja.Comille muun muassa neljän artikkelin sarjan Madridista.

Jaa:

Matka Pablo Picasson ihmeelliseen maailmaan Málagan Museo Picassossa

Syö herkullisesti, terveellisesti ja 100 % espanjalaisesti