Anna Venejärvi Madridissa

Päiväretkelle Madridista 1 – Historiallinen Segovia hurmaa

Julkaistu: 20.04.2024

Espanja.Com aloittaa kolmen artikkelin sarjan Madridin seudun päiväretkikohteista. Ensimmäisenä vuorossa on roomalaisesta akveduktistaan tunnettu Segovia.

Madridin lähialueilla on monia historiallisia kaupunkeja ja kyliä, jotka ovat alueen sujuvien liikenneyhteyksien ansiosta mitä parhaimpia päiväretkikohteita Espanjan pääkaupungissa lomaileville.

Päivä- tai viikonloppuvisiitille Madridissa matkailevia houkuttelee muun muassa Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella sijaitseva Segovia, joka sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Madridista.

Segovia viehättää historiallisilla kortteleillaan. Vanha kaupunki kuuluu kokonaisuudessaan Unesco-kohteiden listaan. Kuva Turismo de Segovia.

Täydellinen viikonloppuloma

Segovia on yksi Espanjan vanhimmista kaupungeista, ja sen juuret johtavat roomalaisten aikaan. Matkailijoita noin 50 000 asukkaan kaupunkiin kutsuu kuuluisa roomalainen akvedukti.

Segoviassa viehättää historiallinen arkkitehtuuri ja pienen kaupungin rauhallisen kodikas ilmapiiri. Kaupunki on helppo tutkia läpi jalkaisin, ja nähtävää riittää juuri sopivasti päiväksi tai kahdeksi – madridilaistenkin keskuudessa Segovia onkin suosittu viikonloppumatkakohde.

Tunnelmallisen majoituksen voi löytää vanhan kaupungin hotelleista ja majataloista, ja ravintoloissa pääsee herkuttelemaan perinneruualla Kastilia ja Leónin tyyliin.

Segoviassa on mahdollista yöpyä esimerkiksi vanhaan luostariin luodussa Áurea Convento Capuchinos -kylpylähotellissa. Myös uniikkien Parador-hotellien ketjuun kuuluvassa Parador de Segovia -hotellissa on mukavaa maalaistunnelmaa.

Unesco-kohteena koko vanha kaupunki

Segovian akvedukti on harvinaislaatuinen historiallinen aarre, josta on pidettykin hyvää huolta. Noin vuoden 50 tienoilla rakennettu vedenkuljetusjärjestelmä vei vettä Segoviaan vuoristoisen maaston halki aina vuoteen 1973 asti. Toki rakennelmaa on peruskorjattu vuosien varrella.

Noin 18 kilometriä akvedukti on edelleen hyvässä kunnossa, ja sen Segovian puoleiseen osaan voi tutustua vanhan kaupungin ytimessä. Aivan akveduktin tuntumassa sijaitsee myös Segovian turistitoimisto, josta voi napata mukaan kaupungin kartan sekä hyviä vinkkejä vierailulle.

Segovian historiallinen akvedukti yllättää koollaan ja hyvällä kunnollaan. Kuva Turismo de Segovia.

Akvedukti sekä Segovian vanha kaupunki kokonaisuudessaan ovat kuuluneet Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon vuodesta 1985 alkaen. Vanha kaupunki kutsuu tutustumaan kivisiin katuihin ja kauniisiin aukioihin. Arkkitehtuuri yllättää kauneudellaan lähes joka kulman takana.

Suosittuihin vierailukohteisiin lukeutuu Segovian komea goottilaistyylinen katedraali, jonka monivaiheinen rakentaminen alkoi 1525. Sen vieressä sijaitsevaa Plaza Mayor -aukiota reunustavat kutsuvat kahvilat.

Vanhan kaupungin laidalta voi löytää myös Segovian satumaisen linnan, Alcázar de Segovian, joka tarjoaa upeat näkymät lähiympäristöön. Linnaa ympäröi muun muassa Pinarillon alue retkeilyreitteineen; se tunnetaan Segovian vihreinä keuhkoina.

Segovian katedraali on sen vanhan kaupungin kruunu ja yksin sen kuvatuimmista kohteista. Kuva Turismo de Segovia.

Edullinen keramiikkakaupunki

Segoviasta ei tarvitse palata kotiin ilman tuliaisostoksia. Kaupungissa ja lähiympäristössä valmistetaan muun muassa perinteikästä keramiikkaa, ja paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä saa Segovian pienistä putiikeista paljon edullisemmin kuin hintavammista madridilaisista keramiikkaliikkeistä.

Vaikka esimerkiksi Calle Marqués del Arco -kadun kaupoista monet saattavat näyttää ulospäin vain turisteille suunnatuilta liikkeiltä, niiden syövereistä voi tehdä yllättäviä keramiikka- ja käsityölöytöjä – todella huokeaan hintaan.

Museoiden ystävien kannattaa puolestaan piipahtaa runoilija Antonio Machadon kotimuseossa Calle Desamparados -kadulla. Sevillalaissyntyinen runoilija saapui kaupunkiin vuonna 1919, ja hänen Segovian kodissaan voi tuntea historian lehtien havinaa.

Myös Segovian La Juderían juutalaisalueen korttelit kutsuvat tutkimaan kapeita katuja ja vanhaa arkkitehtuuria. Centro Didáctico de la Judería -keskus kertoo alueen sefardijuutalaisten historiasta.

Segovian kiinnostaviin museoihin kuuluu Casa de Antonio Machado -kotimuseo. Kuva Turismo de Segovia.

Possua ja ponche segovianoa

Kaupunkikierroksen jälkeen maistuu tietenkin hyvä ruoka, josta ei ole pulaa Segoviassa.  Alueen tunnetuin perinneruoka on uunissa kokonaisena paistettu murea possu, Cochinillo Asado, joka leikataan perinteisesti palasiksi lautasen avulla.

Yhdestä possusta riittää yleensä koko pöytäseurueelle, riippuen tosin possun koosta. Perinteisen segovialaisen lounaan tai illallisen voi nauttia esimerkiksi Plaza Mayorin tuntumassa sijaitsevassa perinteikkäässä ravintola Jose Maríassa.

Jälkiruuaksi on Segoviassa syytä valita ponche segoviano, jota myydään lähes jokaisessa leipomossa ja kahvilassa myös kotiin ostettavaksi. Marsipaanilla päällystetty imelä mutta suussa sulavan herkullinen leivonnainen sisältää muun muassa keltuaiskreemiä.

Perille Segoviaan junalla tai bussilla

Segoviaan pääsee Madridista kätevästi autolla, ja matka kestää noin 1 tunnin ja 20 minuuttia. Useimmat päiväretkeilijät taittavat matkan kuitenkin julkisella liikenteellä, ja kaupunkiin onkin hyvät yhteydet bussilla ja junalla.

Nopein tapa matkata Madridista Segoviaan on hypätä AVANT-junaan Madridin Chamartínin juna-asemalta. Matka Segoviaan, Guiomarin juna-asemalla kestää vain puolisen tuntia ja maksaa noin 14 euroa. Junia kulkee normaalisti noin puolen tunnin välein. Perillä Segoviassa matkaa on jatkettava juna-asemalta vanhan kaupungin ja akveduktin suuntaan paikallisbussilla numero 11.

Bussimatkailusta pitävät voivat valita Segoviaan Moncloan bussiasemalta lähtevän linja-auton. Bussin pysäkki Segovian päässä sijaitsee vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Lue lisää Madridista:
Seikkailulla Madridin metrossa
Madrid lintuperspektiivistä – pääkaupungin parhaat näköalapaikat
Madrid – jalkapallofanin unelmakohde
Lasten kanssa Madridissa
Ruokamatkalla Madridissa – pääkaupungin parhaat ravintola-alueet
Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan
Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet

Teksti Anna Venejärvi
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.

Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.

Jaa:

Nauti Espanjan kesästä ja rannoista turvallisesti

El Pinetissä voit aistia menneiden vuosikymmenten rantalomatunnelmia