AjankohtaistaAjanvieteEläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Rullakiekko yhdistää lapsia ja aikuisia Fuengirolassa

Julkaistu: 22.04.2023

Fuengirola Lions on vuonna 2014 perustettu rullakiekkoseura, joka pyörii etupäässä suomalaisin voimin. Yhdysvalloista lähtöisin olevan lajin suosio kasvaa koko ajan Espanjassa. Fuengirola Lions on hyvin aktiivinen ja monikulttuurinen seura. Siellä on pelaajia lähes 30 eri kansallisuudesta. Fuengirola Lions yhdistääkin upealla tavalla lapsia, nuoria ja aikuisia täällä Aurinkorannikolla. Seura on järjestämässä tämän viikonlopun superpesiskauden avausta, Fugepesistä.

Espanja.Com kävi tutustumassa kahteen aktiiviseen ja reippaaseen rullakiekkoilijaan: 9-vuotiaaseen Jade Hiitolaan ja 32-vuotiaaseen Jesse Kuuselaan, joka pelaamisen lisäksi valmentaa kahta seuran joukkuetta.

Jade hurahti täysillä rullakiekkoiluun

9-vuotias Jade Hiitola on asunut perheensä kanssa Fuengirolassa jo kohta viisi vuotta. Hän käy neljättä luokkaa espanjalaisessa Acapulco-koulussa. Rullakiekon pelaamisen hän aloitti viime syksynä, kun kuuli kavereilta joukkueesta.

– Innostuin lajista heti! Jos pitää sanoa kuinka paljon ykkösestä sataan, niin sanon että tuhat! Mä vaan haluan pelata, olen tosi hyvä puolustaja. Tykkään luistella kovaa. Aiemmin pelasin jalkapalloa, mutta se oli liian tylsää. Parasta rullakiekossa on pelata eri paikoissa turnauksissa ja kaverit. Sevillassa oli pari viikkoa sitten turnaus, jossa tulimme toiseksi, kertoo Jade innoissaan.

Jade Hiitola innostui rullakiekosta heti. Kuva Espanja.Com.

– Meidän joukkueen nimi on Lions Benjamin. Joukkueessa on 16 pelaajaa, joista puolet on tyttöjä. Rullakiekko sopii lapselle joka on villi, koska rullakiekossa voi käyttää energiaa pelaamiseen. Rullakiekko on kivaa, kannattaa tulla mukaan!

Katso video Lions Benjamin -joukkueen treeneistä:

Kaikki mukaan pelaamaan

Fuengirola Lionseilla on tällä hetkellä yhdeksän joukkuetta: aikuisten joukkueita on viisi ja lasten ja nuorten joukkueita on neljä. Rullakiekko sopiikin kaikenikäisille ja tasoisille. Kaikille pelaajille riittää peliaikaa. Treenejä pidetään tiistaisin ja torstaisin Santa Fen sisähallissa. 

Treenejä pidetään tiistaisin ja torstaisin Santa Fen sisähallissa. Kuva Espanja.Com.

Laji on helppo aloittaa, koska hallilta löytyy kaikki varusteet. Toiminta pyörii talkoovoimin, ja junioreiden kausimaksut pyritään pitämään mahdollisimman alhaisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus tulla pelaamaan. Fuengirola Lionseilla onkin eri sponsoreita, ja rahaa kerätään eri tavoin lasten ja nuorten hyväksi. 

Aikuisten sarjoissa on vauhtia. Kuva Félix Alcalá.
Rullakiekkoa auringon alla

Jesse Kuusela on 32-vuotias liikunnanopettaja, joka on asunut Fuengirolassa vaimonsa kanssa kohta kaksi vuotta. He kumpikin viihtyvät täällä hyvin.

– Parasta täällä on aurinko ja ihmiset, jotka ovat avoimempia kuin Suomessa. Aurinko tekee ihmiselle hyvää, toteaa Jesse.

Jessellä onkin pitkä ura jääkiekkoilijana, josta hänen piti luopua tänne muuttaessaan. Tilalle tuli kuitenkin heti rullakiekkoilu.

– Muutimme Fuengirolaan tiistaina, ja sain heti samana päivänä viestin Jari Nymanilta, että tulehan pelaamaan. Ihan heti samana päivänä en treeneihin ehtinyt, mutta torstaina menin. Siitä se sitten lähti, naurahtaa Jesse. 

– Oli hienoa, että löysin heti uuden joukkueen ja lajin tänne muuttaessani. Tämä on värikäs, positiivinen ja yhteisöllinen seura. Olemme kuin iso perhe. Rullakiekossa yhdistyy mahtavasti fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli. Treeneissä voi unohtaa asiat, jotka arjessa sillä hetkellä huolettaa. Harrastuksen myötä on helppo löytää ystäviä, saada kontakteja ja oppia kieliä, kuten englantia ja espanjaa.  

Tällä hetkellä Jesse valmentaa Fuengirola Lionsien vanhimpia junioreita ja aikuisten edustusjoukkuetta. Samalla hän pelaa aktiivisesti aikuisten edustusjoukkueissa. Viime vuonna he voittivat Liga Stilmat Espanjan sarjan mestaruuden, ja aikuisten Andalucian liigan mestaruuden Lions on voittanut useana vuonna putkeen. 

–Kannattaa ehdottomasti tulla mukaan pelaamaan. Jari Nyman ja Petri Rantanen ovat tehneet ison työn, jotta täällä on niin mahtava ja hyvin toimiva rullakiekkoseura. Iso kiitos heille.

Petri Rantanen vasemmalla ja Jari Nyman oikealla. Kuva Félix Alcalá.
Ennaltaehkäisevää nuorisotyötä

Rullakiekossa sosiaalinen puoli on erityisen tärkeä täällä Aurinkorannikolla. Lasten ja nuorten kannalta tällainen harrastus voi ehkäistä paljon ongelmia. Lajin kautta löytyy tukiverkko, kavereita ja fyysistä tekemistä.

– Kentällä pyörii nuoria vaikka eivät lajia harrastakaan. Se tuntuu olevan tietynlainen turvapaikka, jossa on luotettavia aikuisia. Nuoriin saa ihan eri kontaktin kentällä kuin koulussa. Uskon esimerkin voimaan. Haluan olla nuorille positiivinen esimerkki terveellisistä elämäntavoista ja siitä, kuinka tekemällä vahvasti töitä ja uskomalla itseesi voit päästä tavoitteeseen, kertoo Jesse. 

Fuengirola Lions tekee yhteistyötä Merimieskirkon sosiaalikuraattori Ninni Töllin kanssa, joka on tuttu näky Santa Fen kentällä. Nuorten pariin jalkautuva työ on poikinut ajatuksen aloittaa ensi syksynä lasten ja nuorten harrastusneuvonta kentällä rullakiekkotreenien aikaan. 

Superpesiskausi avataan Fuengirolassa 

Tänä viikonloppuna 22.-23.4.2023 avataan superpesiskausi täällä Fuengirolassa Elolan kentällä viidennen kerran peräkkäin. Fuengirola Lions on ensi kertaa päävastuussa tapahtuman järjestelyistä. Lauantaina pelataan naisten ottelu kello 13.00 alkaen, johon on vapaa pääsy. Sunnuntaina on miesten pelin vuoro kello 13.00 alkaen. Tähän peliin liput maksavat 10 euroa, ja alle 12-vuotiailla on vapaa pääsy.

– Tavoitteena on kerätä rahaa junioreille, jotta saadaan pidettyä kausimaksut mahdollisimman pieninä. Olen kova pesisfani. On hienoa, että täällä järjestetään tällainen tapahtuma, iloitsee Jesse. Tervetuloa siis katsomaan pesäpalloa tänä viikonloppuna!

Lue lisää:
Tia ja Ninni auttavat Aurinkorannikolla
Rullakiekkotiimissä osaksi Aurinkorannikon elämää
Espanjalainen startti – paikalliseen tarhaan ja kouluun Aurinkorannikolla

Pääkuva Espanja.Com
Video ja teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Päiväretki Fuengirolasta: Ronda ja Setenil de las Bodegas

Espanjan suosituimmat nähtävyydet