Adellan ja Minoelin taival alkoi ummikkona espanjalaisessa päiväkodissa, ja nyt he käyvät espanjalaista koulua Fuengirolassa. – Onhan tämä mahtava mahdollisuus lapsille, toteavat Susanna Salmelin ja Ville Rannila. Videolla perhe kertoo kokemuksistaan ja antaa vinkkejä muille asiaa pohtiville.
Susanna Salmelin ja Ville Rannila tulivat Aurinkorannikolle keväällä 2021. – Meillä on molemmilla täällä sukulaisia ja tuttavia, joten meillä oli täällä tukiverkostoa ja olimme kuulleet kokemuksia espanjalaisesta järjestelmästä.
– Otimme jo Suomesta käsin paikallisen asiainhoitajan, sillä emme puhu espanjaa ja olimme kuulleet, että byrokratia saattaa täällä olla aikamoista, kertoo Susanna. – Suosittelemme vahvasti tällaisen asiantuntijan käyttöä. Kerromme hänelle tarpeemme ja hän auttaa järjestämään asiat.
Espanjalainen startti
– Halusimme lapsille heti paikallisen startin, joten silloin keväällä 4-vuotias Adella sekä 7-vuotias Minoel aloittivat paikallisessa tarhassa. Ajattelimme, että he pääsevät näin heti tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.
Tarjontaa oli, ja jopa suomalaisia päiväkoteja löytyy Aurinkorannikolta. – Löysimme suositusten avulla mukavan paikan, ja asiainhoitaja hoiti hakuprosessin.
– Tarhan aloitus meni sujuvasti, sillä täällä ollaan niin ystävällisiä, toteaa Susanna. Lapsetkin innostuivat, sillä siellä oli paljon espanjalaisia kotieläimiä.
Kumpikaan lapsista ei osannut paria sanaa enempää espanjaa, mutta kaikki sujui hyvin. Kavereita tuli ja kielitaitokin koheni nopeasti.
Uusperheeseen kuuluvat 11-vuotias Oskari jatkoi koulunkäyntiä Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa ja 18-vuotias Amanda jatkoi Aurinkorannikon suomalaisessa lukiossa.
Koulunkäynnin aakkoset espanjaksi
Koulunkäynti aloitetaan Espanjassa jo 6-vuotiaana ja sitä edeltää esikoulu, joka aloitetaan kolmen vanhana. Koska Adella viihtyi päiväkodissa, perhe ajatteli, että hän voisi hyvin pärjätä espanjalaisessa koulussa. – Löysimme kivan koulun ja vaikka meitä alkuun vähän hirvitti, niin kaikki on sujunut hyvin, kertoo Susanna.
Nyt eskarin viimeisellä luokalla oleva Adella on viihtynyt hyvin espanjalaisessa ilmapiirissä. Ensimmäisen kuukauden jälkeen alkoi kielikin sujumaan, ja musiikista ja esiintymisestä innostunut tyttö osaa jo monta espanjalaista laulua ulkoa.
Ville kertoo, että pääosa oppilaista on espanjalaisia, mutta mukana on kansainvälisiäkin lapsia ja jopa yksi, jonka toinen vanhemmista on suomalainen. – Hänestä onkin ollut apua.
Minoelin koulunvaihto kävi sujuvasti
Minoel siirtyi tarhasta Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun syksyllä 2021 aloittaessaan ensimmäisen luokan. Koulupaikat sinne oli pitänyt varmistaa jo aikaisemmin, silloin kun olimme vielä Suomessa, kertoo Susanna. – Ajattelimme silloin, että tämä on sellainen helppo vaihtoehto.
Perhe alkoi kuitenkin vuoden mittaan miettimään, että ehkä Minoelkin voisi siirtyä espanjalaiseen kouluun, ja hän vaihtoi syksyllä 2022 samaan kouluun Adellan kanssa. Espanjalaisessa järjestelmässä hän meni suoraan kolmannelle luokalle.
Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa opiskellaan myös espanjaa. – Mutta aika vähän niitä tunteja on, toteaa Susanna. Espanjalaisessa koulussa Minoelin kielitaito kohentui kuitenkin nopeasti.
– Jännitin ensin vähän, kertoo Minoel itse, mutta se meni nopeasti ohi. Koulustakin löytyi taas kavereita. – Yhtäkkiä kaikki vain olivat kavereita, hän toteaa.
Sujuvasti kahdessa kulttuurissa
Nyt kuudesluokkalainen Oskari jatkaa Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa ja on viihtynyt hyvin. Hän on mukana oppilastoimikunnassa ja pelaa paikallisessa rullakiekkojoukkueessa. – Ainoastaan ruoka on täällä erilaista, toteaa Oskari tyynesti. Muuten koulunkäynti on samanlaista kuin Suomessa.
Susannalla ja Villellä on ahkerasti Google-kääntäjä käytössä. Sen avulla autetaan läksyissä ja hoidetaan asioita koulun kanssa. Jonkin verran löytyy englannin kielen taitajia opettajista, mutta aika vähän. – Kyllä siellä pitää espanjaksi toimia. Vaikeimmissa asioissa käännymme asiainhoitajamme puoleen.
– Olemme kuulleet, että myöhemmin saattaa läksyjä olla espanjalaisessa koulussa enemmän ja ilmeisesti myös englannin opetus ei ole niin laadukasta kuin suomalaisessa. Muuten Susanna ja Ville eivät osaa arvottaa kouluja keskenään. – Molemmat toimivat hyvin.
– Mutta onhan tämä aikamoinen rikkaus lapselle oppia uusi kieli ja kulttuuri, ja tällaiset kokemukset lisäävät avarakatseisuutta, summaa Ville. Minoelkin vaikuttaa varmalta, että espanjan kielestä on hänelle jatkossa hyötyä.
Lue lisää aiheesta
*Suomalainen, espanjalainen ja kansainvälinen koulu Espanjassa
*Keräsen perheen lapset ummikkona espanjalaiseen kouluun
*Aurinkorannikon suomalaisen koulun 30-vuotis taival
Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.