AsuminenOstaminen ja vuokraaminen

Asunnon vuokraaminen osa 2/2 pitkäaikainen vuokraus

Julkaistu: 01.08.2016

Espanjassa asuvat tai sinne kokonaan muuttavat etsivät pysyvämpää kotia. Tämä artikkeli käsittelee pitkäaikaisvuokrausta eli Espanjassa yli kuuden kuukauden sopimusta.

Vuokraaminen kuten muukin toiminta on Espanjassa joustavampaa kuin suomalaiset ovat tottuneet ja löytyy kaiken kirjavaa käytäntöä. Sopimuksia tehdään, mutta niiden arvo on lähinnä keskinäisenä sopimuksena. Harvemmin niistä lähdetään oikeuteen kiistelemään.

Netistä ja toimistoista

Suurin valikoima on netissä, josta löytyy sekä yksittäisten välittäjien sivustoja että sivustoja, joissa ilmoittavat monet yritykset. Yleensä sivut ovat espanjaksi, mutta on olemassa muutamia sivustoja, joissa ilmoitukset ovat englanniksi ja Espanja.Com sivuilta löytyy koko Espanjan alueelta suomeksi.

Turistialueilla on suomalaisia välitystoimistoja, jotka vuokraavat asuntoja myös pitkäaikaisesti. Lisäksi on sivustoja, joissa omistajat ilmoittavat itse, isoimpana näistä Milanuncios. Nämä ilmoitukset ovat ainoastaan espanjaksi. Edullisimmat asunnot löytyvät näistä paikallisten ilmoituksista.

Isommissa kaupungeissa on tavallista jakaa asunto. Facebook onkin hyvä väline löytää asunto, varsinkin jos etsit kimppakämppää. Näistä tiedotetaan myös perinteiseen tapaan ilmoituksilla kahviloiden ja kauppojen seinillä.

Jos et ole itse paikanpäällä, alue ei ole sinulle tuttu tai et osaa espanjaa, niin voit käyttää relocation eli asunnon etsintäpalvelua. Sinulle etsitään räätälöidysti juuri toiveittesi mukainen asunto. Paikallisagentti tuntee alueen ja toimii edustajanasi etsien ja tutkien asunnot ja sopimukset. Tämä palvelu on maksullista ja agenteille ei yleensä ole asuntoja tarjolla, vaan he etsivät markkinoilta asiakkaalle sopivan.

Asunnon varustelu ja kalustus

Asuntojen taso vaihtelee todella modernista täysin huonokuntoiseen, vetoiseen ja homeiseen luukkuun. Kuukausivuokra antaa kyllä osviittaa asunnon kunnosta. Halvalla et saa hyvää, myöskään Espanjassa.

Asuntoja löytyy tyhjästä täysin varusteltuun vuodevaatteita myöden. Rahalla saa tässäkin asiassa ja omistajan kansallisuudella on usein merkitystä. Kaunis sisustus ja ulkomaalainen omistaja tarkoittavat yleensä kalliimpaa kuukausivuokraa.

Jos omistaja on espanjalainen, niin kalustus saattaa olla skandinaaviseen makuun vanhanaikaista ja kulunutta. Normaalia on, että hyvä patja löytyy yleensä vain kalliimmista asunnoista. Suuremmissa kaupungeissa löytyy enemmän kalustamattomia asuntoja kuin turistialueilla.

Varaudu siihen, että espanjalainen omistaja on jättänyt omia tavaroitaan asuntoon säilöön ja ne vievät puolet säilytystiloista.  Neuvottele etukäteen, että mitä niille tehdään.

Varustelu

Keittiökaapit ja koneet sekä pyykinpesukone ovat asunnossa yleensä omistajan puolesta.Vesi ja hella voivat toimia joko kaasulla tai sähköllä. Espanjalainen pitää sähkön hintaa kalliina ja siksi yleensä varustaa asunnon kaasulaitteilla. Uunia ei asunnossa aina ole, vaan vuokralainen voi ostaa sen erikseen, mikron tyylisesti. Hinnat Espanjassa noin 70e.

Ikkunat ja ovet kannattaa tarkistaa, sillä ne voivat olla hatarat. Talvisin Espanjassa tuulee ja on kosteaa, myös etelässä. Ikkunat toimivat tosin luonnollisena ilmanvaihtoväylänä, sillä suomalaista koneellista tai vapaata ilmankiertojärjestelmää ei ole kuin ihan uusissa asunnoissa. Liian tiiviit ovet ja ikkunat eivät siis tiedä hyvää talvella.

Maantasolla olevasta asunnosta on syytä tarkistaa seinät lattiatasolta. Jos näkyy, että ne on maalattu useaan kertaan, se kielii mahdollisesta homesta talvisaikaan. Vaatekaapit kannattaa nuuhkia ja tutkia samasta syystä takanurkat ja kaapin taakse kannattaa kurkistaa. Seinissä voi myös olla kosteutta talvisin, joka ei kuitenkaan ole hometta.

Sopimus

Sopimus tehdään yleensä 11 kuukaudeksi ja sitä voi vuokralainen jatkaa halutessa aina viiteen vuoteen asti. Tästä pitää ilmoittaa 30 päivää ennen sopimuksen loppumista. Sopimus jatkuu samoilla ehdoilla vuokralaisen niin halutessa nämä viisi vuotta. Vuokraa voi tänä aikana korottaa vain indeksikorotuksen verran.

Vuokralaisen oikeudet ovat vahvat Espanjassa ja heitä on vaikea saada ulos asunnosta, vaikka he eivät täyttäisi sopimuksen ehtoja. Tästä syystä asunnon omistaja haluaa yleensä varmistua vuokralaisen maksukyvystä.  Ennen sopimuksen tekoa he saattavat vaatia jonkinnäköistä todistusta tuloista: eläke, palkka tai saldo tilille. Suositus edelliseltä vuokraisännältä auttaa juuri sinua saamaan asunnon, jos siihen on monta pyrkijää.

Asunnon käyttö

Asunnon omistajan kanssa voi neuvotella monesta asiasta. Voit ehdottaa hinnanalennusta joiksikin kuukausiksi, jos esimerkiksi seinät vaativat maalausta ja olet valmis sen toteuttamaan.

Vuokralaisella on oikeus maalata seinät haluamallaan värillä. Ne pitää kuitenkin lähtiessä maalata takaisin alkuperäiseen sävyyn, ellei sitten omistaja ole tyytyväinen värivalintoihisi.

Vuokralainen ei voi alivuokrata asuntoa edelleen, mutta hänellä on oikeus majoittaa sinne ystäviä ja sukulaisia. Vuokranantaja ei siis voi kieltää esimerkiksi asunnon antamista ystävien käyttöön vuokralaisen oman matkan ajaksi.

Vuokraisäntä ei voi tulla asuntoon ilman sinun lupaasi eikä häntä tarvitse päästää sisälle vaikka olisit kotona. Maalta vuokrattuun taloon saattaa omistaja tulla hoitamaan puutarhaa ja korjaamaan satoa. Hän voi tulla useamman kerran viikossakin, joten käyntitiheys kannattaa kirjata sopimukseen sillä kulttuurierot ja tavat ovat suuret. Sopimuksessa yleensä mainitaan, että korjausmiehet vuokralaisen pitää päästää asuntoon.

Irtisanominen

Yleinen askarruttava kysymys on sopimuksen irtisanominen kesken kauden.  Lain mukaan vuokralaisella on oikeus irtisanoa sopimus kesken kauden sen jälkeen kun sopimusta on kestänyt kuusi kuukautta. Lähdöstä pitää kertoa kirjallisesti KAKSI kuukautta ennen lähtöä ja sopimuksen täyttymättömästä loppuajasta korvata omistajalle yhden kuukauden vuokraa vastaava summa per jäljelle jäänyt vuosi. Jos siis sopimuksesta jäi esimerkiksi neljä kuukautta (kolmas osa vuotta) ”käyttämättä” niin vuokralainen maksaa omistajalle kolmanneksen kuukauden vuokrasta. Lain mukaan tämä pitää maksaa vain, jos se on kirjattu sopimukseen.

Asunnon omistaja voi lopettaa vuokrasuhteen kesken sopimuskauden vain jos hän tarvitsee asunnon oman perheen käyttöön. Tästä hänen pitää ilmoittaa NELJÄ kuukautta aikaisemmin.

Komissio

Jos vuokraat asunnon välittäjän kautta, on komission suuruus yleensä yhden kuukauden vuokraa vastaava summa. Sen maksaja vaihtelee eri puolilla Espanjaa, kaupungeittain ja tapauskohtaisesti. Toisaalla sen maksaa vuokralainen toisaalla omistaja. Välillä maksetaan puoliksi ja toisinaan omistaja kieltäytyy maksamasta vaikka alueen yleinen käytäntö olisikin, että omistaja maksaa. Ota siis selvää miten asia kunkin asunnon kohdalla on.

Takuuvuokra

Sopimusta tehdessä maksetaan omistajalle yleensä laillinen yhden kuukauden vuokratakuu kattamaan vuokralaisen aiheuttamat tuhot asunnossa. Käytännössä kuitenkin varsinkin kalliimmista asunnoista saatetaan vaatia kahden-kolmen kuukauden takuuvuokraa. Asunnon normaali kuluminen kuuluu asiaan ja siihen ei voi asunnon omistaja käyttää takuuvuokraa. Tämä on syytä kirjata sopimukseen, sillä etenkin iäkkäämmät espanjalaiset omistajat saattavat vuokralaisen lähtiessä vaatia asunnon seinien maalaamista siihen kuntoon kun ne olivat sopimuksen alkuhetkellä.

Jos asunnossa on kodinkoneita, niin niiden mennessä epäkuntoon on omistajan ne korjautettava tai korvattava. Ainoastaan, jos vika johtuu huonosta käytöstä, on vuokralainen vastuussa tai jos sopimukseen on kirjattu, että ne ovat vuokralaisen vastuulla.

Jos asunto on vuokrattu yksityisesti suoraan asunnonomistajalta, niin valitettavasti on välillä sattunut, että omistaja ei palauta takuuvuokraa vedoten mitä kummallisimpiin syihin. Jos tästä on minkäänlaista epäilystä, niin espanjalainen ei maksakaan viimeisen kuun vuokraa, vaan kuittaa sen takuuvuokralla. Laillista tämä ei ole, mutta yleinen käytäntö. Kiinteistövälittäjän kautta vuokratussa asunnossa tätä ei yleensä tapahdu, sillä välittäjä tuntee asunnonomistajat. Välittäjän ei kannata pitää listoillaan asuntoja, joista aiheutuu harmia ja omistajat kyllä ymmärtävät omat etunsa.

Sähkö, vesi, kaasu

Yleensä vuokralainen maksaa käyttämänsä energian. Joko sähkö- ja vesilasku laskutetaan omistajan tililtä ja vuokralainen maksaa nämä omistajalle takaisin tai laskuihin vaihdetaan vuokralaisen tilinnumero ja ne menevät suoraan vuokralaisen tililtä. Tämä kannustaa hoitamaan laskut, sillä jos niitä ei maksa ja sähko katkaistaan, niin sen uudelleen kytkentä on kallista ja tulee vuokralaisen maksettavaksi.

Jos sähkö kuuluu hintaan, niin varmista kuka kontrolloi sähkönkäyttöä. Jos omistaja asuu naapurissa, on hyvin mahdollista, että hän tulee huomauttamaan, jos esimerkiksi ilmastointi on liian pitkään päällä. Teillä voi myös olla eri käsitys asuintilan lämpötilasta. Espanjalainen saattaa hyvin asua +15 asteessa, kun suomalainen pyrkii pitämään sisällä yli +20 talvellakin.

Omistajan maksut

Omistaja maksaa yhtiövastikkeen, kiinteistöveron (IBI)  ja lain vaatiman vakuutuksen asuntoon. Yleensä vakuutus ei kata vuokralaisen asuntoon tuomaan irtaimistoa ja moni vuokranantaja vaatiikin vuokralaista ottamaan asuntoon vakuutuksen.

Muut tilat

Asuntoon saattaa kuulua parkkipaikka tai erillinen varasto. Sopimukseen kannattaa kirjata käyttöoikeus näihin, jos ne sisältyvät hintaan.

Huom! Nämä tiedot ovat yleispäteviä ja koskevat normaalia yksityisen henkilön asunnonvuokrausta. Lue aina tarkkaan sopimus ennen allekirjoitusta.

Artikkeli PÄIVITETTY 24.6.2020
tarkistuksessa auttoi Kati Patrikainen / Gestoria Bravo

Lue myös: Asunnon vuokraus osa 1/2 lyhytaikainen vuokraus
Täältä löydät sopimuspohjan
Lue lisää: ocu.org

Jaa:

Malagan kuuluisat Feriat juhlitaan taas 13.-20.8

Yhden miehen rakentama katedraali ihastuttaa