Asuminen

Suomi ja Espanja, 100 vuotta diplomaattisuhteita

Julkaistu: 21.11.2018

Suomen suurlähettilään Madridin residenssissä juhlistettiin Suomen itsenäisyyspäivän ohella maiden satavuotista diplomaattisuhdetta 19.11.2018. Tilaisuutta isännöi Espanjan Suomen suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen puolisonsa Matti Laitisen kanssa.

Espanja oli ensimmäisiä valtioita, jonka kanssa vain kahdeksan kuukautta aikaisemmin itsenäistynyt Suomi solmi diplomaattisuhteet ja lähetti Mauritz Lorenzo Kihlmanin asiainhoitajaksi Madridiin 16.8.2018.

Madridin edustusto oli yksi seitsemästä ensimmäisestä Suomen edustustosta maailmalla. Vastavuoroisesti Espanja oli yksi ensimmäisiä Suomen itsenäisyyden tunnustaneita maita. Tällä hetkellä Espanjassa ja Andorrassa on yhteensä 12 kunniakonsulaattia, joiden puoleen Suomen kansalaiset voivat kääntyä konsuliasioissa.

Juhlavastaanotolla kunniavieraana puhunut Suomen eduskunnan puhemies Paula Risikko totesi, että Suomen ja Espanjan läheiset suhteet näkyvän muun muassa yhtenevinä kannanottoina Euroopan Unionin asioissa.

Tasa-arvo ja turvallisuus ovat pinnalla keskusteluissa molemmissa maissa. Puhemies Risikon johtama valtuuskunta (kansanedustajat Tarja Filatov, Sari Raassina) tapasi Madridin vierailullaan muun muassa Espanjan alahuoneen puhemies Ana Pastorin. Esiin nousi kolme konkreettista yhteistyön teemaa: naisten kansainvälinen rauhanvälitystyö, naiset ja työelämä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen. Tapaamisen tuloksena käynnistettiin parlamenttien välinen yhteistyö teemalla ”Naiset turvallisuuden tekijöinä” -hankkeen.

Hola, hei ja hej!

Tärkeintä politiikan ja liiketoiminnan edistämisessä on kansalaisten yhteisymmärrys. On tärkeää, että tunnemme toisemme, korosti Risikko puheessaan. Vuorovaikutus ja keskustelu ovat peruslähtökohta kaikelle yhteistyölle, kuten työstettäville ratkaisuille kestävän kehityksen puolesta.

Maillamme on lämpimät suhteet ja suomalaiset ovat kiitollisia siitä, että meitä kunnioitetaan Espanjassa. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyön kehittämistä esimerkiksi siten, että lisäämme sanansaattajina espanjalaisten turistien ja opiskelijoiden kiinnostusta Suomea kohtaan, totesi Risikko.

Sanotaan siis jatkossakin toisillemme reippaasti Hola, Hei ja Hej!

Tutustu Suomen ja Espanjan monivaiheeseen historiaan

Suomen Kanarian-kunniakonsuli, historioitsija ja toimittaja Dr. Juan Carlos Díaz Lorenzo on koonnut tietoa yhteisestä historiasta läpi Espanjan sisällissodan ja Francon ajan, aina näihin vuosiin saakka. Voit lukea suomeksi käännetyn artikkelin Suomen suurlähetystön sivuilta.

Lisää kiinnostavia vaiheita Suomen Espanjan suurlähetystön historiasta.

Lähteet:
Suomen suurlähetystö, Madrid
Suomen eduskunta: Risikko Espanjassa: Tasa-arvoa edistettävä kaikkialla ja yhdessä

Jaa:

Andalusia sai uuden kolmen tähden Michelin-ravintolan

Energiamyyntiä ei tehdä ovelta ovelle