Asuminen

Näin haet töitä Espanjasta

Julkaistu: 31.10.2024

Suomalaisille ja muille EU-kansalaisille työnhaku Espanjasta on melko suoraviivaista. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä paikalliseen työvoimatoimistoon ja ilmoittautua työnhakijaksi.

Suomalaisille ja muille EU-kansalaisille työn hakeminen Espanjasta on helppoa, sillä EU-kansalaiset voivat hakea töitä tai työllistää itsensä yrittäjinä Espanjassa samoin oikeuksin kuin espanjalaiset. Erillistä työlupaa työskentelyn aloittamiseksi ei tarvita.

Työnhakijaksi (demandante de empleo) voi ilmoittautua Espanjassa kuka tahansa yli 16-vuotias EU-kansalainen. EU-alueen ulkopuolelta saapuneita koskevat ehdot ovat tiukemmat.

Suuntaa ensin työvoimatoimistoon

Työnhakuprosessi vaihtelee Espanjassa itsehallintoalueittain ja jonkin verran myös kaupungeittain. Työnhakijaksi ilmoittautuminen onnistuu yleensä myös netin kautta, jos käytössä on sähköinen tunnistautuminen (esim. Certificado Digital tai Cl@ve). Muussa tapauksessa työnhakijaksi ilmoittaudutaan paikan päällä työvoimatoimistossa.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan aina itsehallintoalueiden työvoimatoimistoissa, vaikka esimerkiksi työttömyystuet haetaan valtion Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) -toimistoista.

Esimerkiksi Andalusian itsehallintoalueella prosessin voi aloittaa Servicio Andaluz de Empleon sivuilla ilman sähköistä tunnistautumistakin, mutta kun pyydetyt tiedot (esimerkiksi henkilötiedot, NIE-numero tai passin numero) on annettu, työnhakijalle tarjotaan aikaa työvoimatoimistossa, jossa prosessi viimeistellään.

Työnhakijaksi ilmoittautuminen on yleensä nopea prosessi, joka ei kaikissa kaupungeissa vaadi edes ajanvarausta. Andalusiassa ajanvarausta kuitenkin suositellaan, ja se onnistuu esimerkiksi netin kautta tai puhelimitse (+34) 955 625 695.

Mukaan tärkeimmät paperit

Ilmoittautuu työnhakijaksi sitten sähköisesti tai paikan päällä toimistossa, prosessissa tarvitaan ainakin seuraavat paperit ja dokumentit:

  • Kuvallinen henkilöllisyystodistus, eli passi tai henkilökortti
  • NIE-kortti
  • Tutkintotodistukset ja vastaavat
  • Espanjalainen sosiaaliturvakortti, jos sellainen on jo hankittu.

Jos olet ollut aktiivinen työnhakija Suomessa, etkä halua menettää oikeuttasi työttömyystukeen, espanjalaisessa työvoimatoimistossa on esitettävä myös Suomesta saatu U2-lomake. Se todistaa oikeutesi työttömyystukeen myös Espanjassa. Työttömyystukea voi saada EU-alueella työtä hakiessa kolmen kuukauden ajan.

NIE-numero olisi paras hankkia ennen työvoimatoimistoon suuntaamista, mutta joissakin kaupungeissa vasta Espanjaan saapuneet voivat käynnistää työnhakuprosessin pelkällä passilla.

NIE-numeroa haetaan ulkomaalaisasioita hoitavassa extranjería-toimistossa, joka sijaitsee yleensä kansallispoliisin, eli Policía Nacionalin, asemalla.

Jos et puhu espanjaa, työvoimatoimistoon kannattaa ottaa mukaan tulkki tai ainakin ystävä tai tuttu, joka osaa auttaa kommunikoinnissa tarpeen tullen.

Oikeus työttömyyskorvaukseen kerrytetään töissä

Jos olet asunut Espanjassa tai muualla ulkomailla ennen työn halua, huomioon kannattaa ottaa, että työnhaku Espanjassa ei automaattisesti anna oikeutta työttömyystukeen tai muihinkaan sosiaalisiin tukiin. Ilmoittautuminen työnhakijaksi ei siis oikeuta hakijaa työttömyyskorvauksiin.

Oikeus työttömyyskorvaukseen, eli paroon, kerrytetään Espanjassa palkkatyötä tekemällä ja sosiaaliturvaa kerryttämällä. Minimiajan, eli noin neljä kuukautta, työttömyyskorvausta voi saada vasta, kun sosiaaliturvaa on kerryttänyt palkkatyössä vähintään 360 päivää. Alle vuoden työtä tehneillä voi olla oikeus subsidio por desempleo -tukeen, riippuen työsuhteen kestosta ja mahdollisista perhevelvoitteista.

Irtisanoutuminen työstä ei anna Espanjassa oikeutta nostaa työttömyyskorvausta. Irtisanottu voi puolestaan olla oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Tässä tapauksessa sinun on jälleen ilmoittauduttava työnhakijaksi ja sitten haettava työttömyystukea SEPEn toimistosta.

Aurinkorannikolla töitä myös suomeksi

Työvoimatoimisto voi tarjota Espanjassa työnhakijoille erilaisia työmahdollisuuksia samalla tavalla kuin suomessakin. Työnhaussa kannattaa kuitenkin olla itsekin aktiivinen.

Kun työnhakuprosessiin liittyvästä byrokratiasta on selvinnyt espanjaksi, suomalaisia voi helpottaa tieto, että esimerkiksi Costa del Solin ja Costa Blancan alueella on tarjolla töitä myös suomeksi alueen suomalaisyrityksissä.

Monista suomenkielisistä työpaikoista Espanjassa ilmoitellaan myös suomalaisille työportaaleilla, kuten Työmarkkinatorilla ja Duunitorilla. Espanjalaisten keskuudessa suosituin työportaali on Infojobs.

Espanjassa toimivat suomalaisyritykset ilmoittelevat työpaikoistaan myös esimerkiksi somen kautta, ja toki mahdollisuuksia kannattaa kysyä suoraan myös Baronan kaltaisilta merkittäviltä työllistäjiltä.

Työkulttuuri poikkeaa suomalaisesta

Espanjaan töihin saapuvien kannattaa valmistautua siihen, että työaikataulut poikkeavat suomalaisista ja palkat ovat pääsääntöisesti pienemmät.

Monet espanjalaiset yritykset noudattavat yhä perinteisiä espanjalaisia aikatauluja ja sulkevat ovensa siesta-ajaksi. Tämä tarkoittaa, että myös työntekijöiden päivä jakautuu kahteen osaan. Kansainvälisissä yrityksissä työaikataulut ovat usein suomalaisia vastaavat.

Espanjan työlainsäädännössä on määritelty, että työaika saa olla enintään 40 tuntia viikossa. Tämän ylittävät tunnit katsotaan ylitöiksi, joiden on oltava vapaaehtoisia, ja ne on korvattava joko palkalla tai vapaa-aikana.

Espanjalainen erikoisuus on myös se, että palkka maksetaan usein 14 erässä 12 kuukausipalkan sijaan. Heinäkuussa ja joulukuussa maksetaan tuplapalkka.

Espanjan työelämään hypätessä kannattaa tutustua maan työlainsäädäntöön sekä oman alan työehtosopimukseen (convenio).

Espanjan yleisin palkka 1200 euron tienoilla

Keskipalkka on Espanjassa vuoden 2022 tietojen mukaan 26 948 euroa, eli keskimääräinen bruttopalkka on 2245 euroa kuukaudessa. Yleisin palkka, jonka tienaa 21 % palkkatöitä tekevistä, on vain 14 586 euroa, eli 1215 euroa kuukaudessa.

Korkeimmat palkat nautitaan Baskimaassa (32 313 euroa/vuosi), Madridin itsehallintoalueella (31 230 euroa/vuosi) ja Navarrassa (29 189 euroa/vuosi).

Matalimmat keskipalkat ovat puolestaan Extremadurassa (21 922 euroa/vuosi), Kanarialla (23 096 euroa/vuosi) ja Kastilia-La Manchassa (23 751 euroa/vuosi).

Lähteet
Servicio Andaluz de Empleo
INE

Työttömyystukea voi saada myös Espanjaan

Jos saat työttömyystukea Suomesta ja haluat lähteä hakemaan töitä Espanjasta, voit saada tukea tietyin ehdoin myös Espanjaan ja muualle EU-alueelle. Kela tai työttömyyskassa maksaa työttömyystuen samoilla ehdoilla ulkomaille kuin Suomeen enintään kolmen kuukauden ajan.

Mikäli työnhakumatka Espanjaan kiinnostaa, toimi näin:

1. Ota ensin yhteyttä TE-palveluihin, joka selvittää, voitko saada työttömyystukea myös ulkomailla ollessa.
2. Pyydä Kelasta tai työttömyyskassastasi U2-lomake viimeistään kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää. Espanjassa lomake on toimitettava paikalliseen työvoimatoimistoon
3. Espanjaan saavuttuasi ilmoittaudu paikalliseen työvoimatoimistoon viikon kuluessa ja noudata paikallisia ohjeita.

Peruspäivärahan maksaminen alkaa, kun työnhakumaan työvoimaviranomaisen lähettämä vahvistus rekisteröitymisestäsi on saapunut Kelaan.

Mikäli töitä ei Espanjasta löydy, peruspäivärahan tai ansiopäivärahan maksaminen ei keskeydy, jos palaat Suomeen kolmen kuukauden kuluessa ja ilmoittaudut heti palattuasi TE-palveluihin.

Lähde
Kela

Lue lisää Espanjassa asumiseen liittyvä artikkeleita:
Näin hankit NIE-numeron Espanjasta
Näin avaat pankkitilin Espanjassa
Suomalaisia töissä Espanjassa: Mika Osmo – helsinkiläisestä ravintoloitsijasta viinitukkuriksi Torreviejaan
Mikä on Espanjassa halpaa ja mikä kallista?
10 erikoisuutta espanjalaisissa asunnoissa
Unelmat todeksi – muutto Espanjaan: Reijo Kinnunen ja Arja Veijalainen vaihtoivat katamaraanin kattoterassiasuntoon Benalmádenassa
Unelmat todeksi – muutto Espanjaan: Katri Langel ja perhe viihtyvät Katalonian pienessä Cambrilsin kaupungissa

Kuvat Espanja.Com
Teksti Anna Venejärvi
toimitus@espanja.com

Jaa:

Tuntematon sotilas ja Mieskuoro Örisevät vierailulle Floridaan joulukuussa 2024

Espanjassa Ellun kaa! osa 64