Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Casaresin valkoinen vuoristokylä kiehtoo upeilla maisemilla

Julkaistu: 05.08.2023

Idyllinen 5300 asukkaan Casaresin vuoristokylä sijaitsee Málagan provinssissa Andalusiassa. Se kuuluu Andalusian valkoisten kylien eli pueblos blancos -verkostoon kapeine katuineen, jyrkänteineen ja valkokalkittuine taloineen. Espanja.Com teki heinäkuun viimeisenä sunnuntaina päiväretken kylään, joka on myös andalusialaisen nationalismin isän Blas Infanten synnyinpaikka.

Katso video Casaresin upeista maisemista:

Matka Casaresiin on helpointa ja nopeinta henkilöautolla, jolloin ajomatka esimerkiksi Málagasta käsin länteen päin kestää noin puolitoista tuntia. Casares sijaitsee lähellä Esteponaa, josta tie kääntyy sisämaan vuoristoa kohti, jossa Casaresin vuoristokylä sijaitsee. Julkisillakin kulkuneuvoilla pääsee paikan päälle, mutta matka kestää silloin lähes neljä tuntia, ja matkan aikana on vaihdettava linja-autoa.

Oman auton pysäköintiin on Casaresissa useita vaihtoehtoja. Maksuton vaihtoehto on esimerkiksi kunnallinen parkkihalli, jossa oli ainakin Espanja.Comin vierailuajankohtana hyvin tilaa.

Casaresin nähtävyydet

Espanja.Com aloitti Casaresiin tutustumisen kylän turistitoimistosta, joka sijaitsee nykyään Blas Infanten synnyin kodissa. Turistitoimistosta saimme kartan ja tietoa mihin kohteisiin Casaresissa kannattaa tutustua. Turistitoimistossa on myös tarjolla materiaalia liittyen Casaresin historiaan ja siihen mitä kaikkea alueella voi tehdä.

Casaresin turistitoimisto sijaitsee Blas Infanten synnyinkodissa.

Espanja.Comin tiimi tutustui nähtävyyksiin aloittaen kierroksen turistitoimiston lähellä sijaitsevista kohteista edeten kohti kylän korkeinta kohtaa.

Fuente de Carlos III -suihkulähde

Plaza de Españalla oleva Carlos III -suihkulähde on osa hydraulisia uudistuksia, joita tehtiin 1700-luvulla. Uudistuksella kanavoitiin vesi kylän keskustaan. Suihkulähde on neoklassista tyyliä, ja vaikka sitä on vuosien saatossa korjattu useita kertoja, se on edelleen alkuperäisessä ulkomuodossa ja tuo kylään raikasta vettä vuorilta.

Carlos III -suihkulähde sijaitsee Plaza de España -aukiolla.
Monumento de Blas Infante -patsas

Blas Infanten patsas sijaitsee myös Plaza de España -aukiolla. Blas Infante syntyi Casaresissa vuonna 1885. Hän oli espanjalainen andalusialaismielinen poliitikko, kirjailija, historioitsija ja musiikkitieteilijä, joka tunnetaan Andalusian nationalismin (Padre de la Patria Andaluza) isänä. Blas Infante murhattiin elokuussa 1936 todennäköisesti Francon joukkojen toimesta.

Andalusian nationalismin isän Blas Infanten patsas.
Iglesia Parroquial de San Sebastián -kirkko

San Sebastián on pieni 1600-luvulta peräisin oleva kirkko, joka sijaitsee keskustassa Plaza de España -aukiolla. Rakennus on basilikatyylinen, ja siellä säilytetään Nuestra Señora del Rosarion kuvaa, joka on Casaresin suojeluspyhimys. Aina toukokuussa kuva siirretään pyhiinvaelluksella Ermita de la Virgen del Rosario del Campon pyhäkköön.

San Sebastiánin kirkossa säilytetään Casaresin suojelupyhimyksen Nuestra Señora del Rosarion kuvaa.
Arco medieval de Calle Arrabal -keskiaikainen kaariportti

Arco medieval de Calle Arrabal on kaarevan muotoinen portti, josta kuljettiin sisälle arabilinnoituksen alueelle.

Muralla Arabe -arabilinnoitus

Kylän korkeimmalla paikalla sijaitsee Casaresin linna. Sieltä on upeat ja laajat näkymät Rondasta Algeciraksen lahteen asti ja Jimenaan, Castellariin, Gibraltarille ja Afrikkaan. Hyvä näkyvyys mahdollisti aikoinaan kommunikoinnin rannikon linnoitusten, tornien ja sisämaan pikkukylien kanssa. Säilyneet linnan rauniot ja kaivaukset, joita alueella on tehty, osoittavat linnan alkuperän 1200-luvulle.

Vanha arabilinnoitus on peräisin 1200-luvulta.
Centro Cultural Blas Infante -Blas Infanten kulttuurikeskus

Blas Infante -kulttuurikeskus sijaitsee Casaresin linnan alueella ja sieltä on huikeat näkymät Casaresin kylään, ympäröivään vuoristoon sekä Gibraltarille ja Afrikkaan. Keskus avattiin heinäkuussa 2010 pitkän restauroinnin jälkeen. Siellä on useita pysyviä näyttelyitä yli 800-vuotisesta Casaresin historiasta. Kulttuurikeskuksen upeissa tiloissa esitetään myös näytelmiä ja pidetään konsertteja sekä esitelmiä.

Blas Infante -kulttuurikeskuksessa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia.
Cementerio -hautausmaa

Casaresin sokkeloinen, rauhallinen ja tunnelmallinen hautausmaa sijaitsee kauniiden maisemien ympäröimänä kylän yläosassa arabilinnoituksen alueella. Se on yhä käytössä ja kaikki haudat ovat hyvin hoidettuja sekä poikkeuksellisen kauniiksi laitettuja.

Casaresin hautausmaa on poikkeuksellisen kaunis.
Iglesia de la Encarnación -kirkko

Iglesia de la Encarnación -kirkko on mudejar-tyylinen (sekoitus goottilaista ja islamilaista tyyliä). Kirkontorni on peräisin 1500-luvulta.

Iglesia de la Encarnación -kirkko.
Paseo panorámico Puerto de la Cruz -maisemapolku

Puerto de la Cruz -maisemapolun varrelta on upeat näkymät Caseresin kylään ja ympäristöön. Siellä sijaitsee myös köysiradan, Tirolina Urbanan lähtöpiste.

Näkymiä Puerto de la Cruz -maisemapolulta.
Luonto ja liikunta

Casaresin luonto on hyvin monimuotoinen ja maisemat ovat vaihtelevia, jonka vuoksi liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Eritasoisia ja eri alueille suuntautuvia virallisia patikointireittejä on 11, joista osan voi kulkea myös pyöräillen tai ratsastaen.

Lisäksi kunnan puolesta on jalkapallokenttä, padelkenttä, uima-allas, kuntosali ja urheilukenttä. Yksityisiä urheiluklubeja on muutama, joissa on hyvät pelimahdollisuudet, kuntosali ja ohjattua liikuntaa.

Casares Costa

Caseresin vuoristokylän vastakohtana on modernimpi Casares Costa, joka sijaitsee rannikolla 14 km ja noin 25 minuutin automatkan päässä. Siellä on upeita rantoja uimista ja rentoutumista varten. Osa rannoista on ansainnut siisteydellään ja laadukkuudellaan sinisen lipun. Rannan tuntumassa on myös useita rantaravintoloita eli chringuitoja, joissa voi nauttia merellistä ruokaa.

Casares Costalla on upeat rannat.

Casaresin ruokakulttuuri

Casaresin ruokakulttuurin voi jakaa kahteen osaan, vuoristotyyppiseen ja rantatyyppiseen. Vuoristotyyppiseen perinneruokaan kuuluu Pringa, alueen tyypillinen pataruoka, jossa on erilaisia lihoja ja kikherneitä.

Casaresin alueella tarjotaan myös omaa variaatiota gazpachosta, kylmästä tomaattipohjaisesta keitosta, sekä juustoja Crestellinan vuoristoalueelta. Juustot on tehty vuohenmaidosta perinteisellä tavalla. Paikallinen leipä paistetaan puukäyttöisellä uunilla, ja sen päälle voi halutessaan laittaa coloráa, punaista laardia.

Rantatyyppiseen ruokaan kuuluvat paistettu kala ja gazpacho sekä hedelmäiset salaatit. Tunnetuin ruokalaji on kuitenkin moruna de sardinas, marinoidut sardiinit, jotka on maustettu sitruunalla ja paprikalla. Jälkiruokiin kuuluvat erilaiset kakut ja Casaresin kuuluisat keksit, jotka syödään suklaalla tai hunajalla päällystettynä.

Erityistä huomioitavaa

Casaresiin matkustaessa kannattaa huomioida vuodenaika ja vuorokaudenaika. Kesällä, erityisesti heinä- ja elokuussa lämpötila voi nousta päivällä jopa yli 40-asteen, jolloin kivisessä kylässä on todella kuumat oltavat. Kadut ovat poikkeuksellisen jyrkkiä ja kapeita, ja ne on tehty mukulakivestä. Casaresiin tutustuminen vaatii siis jonkin verran kuntoa ja voi olla haastava liikuntarajoitteiselle.

Casaresin kadut ovat poikkeuksellisen jyrkkiä.

Mikäli nämä seikat eivät ole esteenä, on Casares ehdottomasti tutustumisen arvoinen, ja maisemat ovat poikkeuksellisen upeat ja laajalle ulottuvat.

Lisää tietoa Casaresin matkailusta löytyy esimerkiksi kunnan omilta verkkosivuilta.

Lue lisää:
Päiväretki Fuengirolasta: Ronda ja Setenil de las Bodegas
Päiväretki Júzcariin, Andalusian smurffikylään
Nauti andalusialaisesta arjesta Coínissa
Nautinnollinen seitsemän maaseutukylän viikonloppureitti Córdobassa
Romanttisesti vaeltaen Rondasta El Secaderoon
Tutustu tänä kesänä Andalusian kauniisiin kyliin

Lähde
casares.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Härkäjahti jatkuu kohti Välimeren rantoja

Benalmádena Pueblon perinteiset feriat alkavat pian pidennetyillä aukioloajoilla