Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Espanjan seitsemän pääkaupunkia ennen Madridia

Julkaistu: 01.02.2023

Madrid ei ole aina ollut Espanjan pääkaupunki. Historian aikana myös muut Espanjan paikkakunnat ovat olleet pääkaupungin asemassa.

Córdoba, Toledo ja Sevilla ovat aiemmin olleet Espanjan pääkaupunkeja, mutta moni ei tiedä, että jopa pieni asturialainen kaupunki on ollut pääkaupungin asemassa.

Córdoba

Andalusialainen Córdoban kaupunki, jonka roomalaiset perustivat 100-luvulla, oli Hispania Ulteriorin (Rooman valtakunnan provinssi) pääkaupunki. Vuosisatoja myöhemmin, Córdoban kalifaatin aikana, siitä tuli jälleen pääkaupunki, jonka kautta hallittiin koko Iberian niemimaata.

Mezquita-catedral de Córdoba eli Córdoban moskeija on upea rakennus, jonka arabit rakensivat vuosina 785-987. Kuva Pixabay.
Barcelona

Visigoottien kuningaskunta vaihtoi pääkaupunkiaan historian aikana useaan kertaan. Yksi niistä oli Barcelona, joka siihen aikaan tunnettiin nimellä Barcino. Vielä tänäkin päivänä Barcelonan historiallisessa museossa (MUHBA – Museo de Historia de Barcelona) on nähtävillä esineitä pääkaupunkiajanjaksolta.

Plaça de Catalunya on suuri aukio Barcelonan keskustassa. Kuva Flickr.
Cangas de Onís

Yllättäen asturilainen pieni Cangas de Onísin kaupunki oli Espanjan pääkaupunki Asturiaksen kuningaskunnan (Reino de Asturias) aikana. Covadongan taistelun voiton jälkeen vuonna 722, Cangas de Onísista tuli pienen Pelayon hovin ensimmäisen kuninkaan päätöksen myötä Asturian kuningaskunnan pääkaupunki. Myöhemmin se oli kaikkien valloitettujen alueiden pääkaupunki.

Cangas de Onísin roomalaissilta. Kuva Flickr.
Toledo

Toledon kaupungista tuli visigoottien kuningaskunnan pääkaupunki vuonna 567, jolloin kuningas Atanagildo siirsi pääkaupugin sinne Barcelonasta. Lisäksi se oli toiseen otteeseen pääkaupunkina vuosien 1519–1561 välillä Espanjan kuningas Kaarle I:n määräyksestä.

Näkymä Toledon kaupunkiin ja Alcázar de Toledo -linnoitukseen. Kuva Wikimedia.
Valladolid

Vuonna 1601 Lerman herttuatar, joka oli kuningas Felipe III:n uskottu, teki päätöksen siirtää hovin Madridista Valladolidiin. Tämä ajanjakso kesti vuoteen 1606 asti. Noiden vuosien aikana rakennettiin symboliset rakennukset, kuten Palacio de Santa Cruz ja Palacio de Pimentel.

Palacio de Pimentelin sisäpiha. Kuva Wikimedia.
Sevilla

Sevilla on ollut Espanjan pääkaupunki kahteen otteeseen. Ensimmäinen ajanjakso oli vuosina 1729–1733, jolloin kaupungista tuli Felipe V:n asuinpaikka. Tänä ajanjaksona rakennettiin Real Maestranza de Caballería ja la Real Fábrica de Tabacos. Sevilla tuli toistamiseen pääkaupungiksi sisällissodan aikana vuosina 1808–1810.

Sevillan Real Fábrica de Tabacos eli kuninkaallinen tupakkatehdas. Kuva Flickr.
Cádiz

Cádiz toimi Espanjan pääkaupunkina kolmen vuoden ajan vuosina 1810–1813. Siitä tuli tärkeä kulttuurinen, poliittinen ja kaupallinen keskus. Kyseisenä ajanjaksona allekirjoitettiin myös Espanjan perustuslaki, joka tunnetaan nimellä ”La Pepa”.

Catedral de Cádiz kuvattuna mereltä päin. Kuva Flickr.

Lue lisää:
Nautinnollinen seitsemän maaseutukylän viikonloppureitti Córdobassa
Cádiz – Espanjan vanhin kaupunki
Lumoava Córdoban moskeija-katedraali
Sevillan kadut johdattavat aitoon tunnelmaan

Lähde
20minutos.es

Pääkuva Flickr
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Matkamessukilpailun voittajat arvottu!

Uutiskirje tammikuu 03/23