AsuminenEläminen ja lomailu

Kymmenen etua espanjalaisessa kylässä asumisessa

Julkaistu: 27.10.2023

Espanja on maa, joka tarjoaa kulttuuria, historiaa ja luonnon monimuotoisuutta. Nähtävyyksien joukossa ovat kaupungit ja kylät, jotka ovat säilyttäneet menneiden vuosien viehätyksen, perinteet ja kauneuden. Jokaisella Espanjan kylällä on omat erityispiirteensä, perinteensä sekä historiansa.

Jos kaipaa muutosta elämärytmiin, uudenlaista yhteyttä luontoon ja ympäristöön sekä rauhallista elämää, asuminen pienellä paikkakunnalla voi olla hyvä vaihtoehto. Espanjan kylissä voi nauttia vehreistä maisemista, raikkaasta ilmasta, rauhasta sekä ympäristön monimuotoisuudesta. Tällainen asumisympäristö kohentaa niin fyysistä kuin henkistä terveyttä. Lisäbonuksena on kyliä ympäröivä luonto, joka tarjoaa upeita maisemia, vaihtelevia värejä, luonnonääniä sekä erilaisia eläin- ja kasvilajeja.

Kyläelämässä on monenlaisia etuja, joista espanjalainen kiinteistöportaali Idealista on listannut kymmenen merkittävintä.

Rennompi elämäntyyli

Maaseudun rauhassa aika usein tuntuu kulkevan hitaammin, mikä antaa enemmän aikaa omille ajatuksille sekä aikaa nauttia ympäristöstä perheen ja ystävien kanssa.

Rennommalla elämäntyylillä on tutkittu olevan monia etuja:

 • Se lisää keskittymiskykyä ja luovuutta.
 • Vähentää huolestuneisuutta ja auttaa kohtaamaan ongelmat rauhallisemmin.
 • Ehkäisee ruoansulatusongelmia ja muita stressiin liittyviä terveysongelmia.
 • Auttaa ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä.
 • Kohentaa itsetuntoa ja mielialaa sekä helpottaa ihmissuhteita.
Kylissä elämäntyyli on kaupunkeja rennompi ja hidastempoisempi.

Merkityksellisimpiä ihmissuhteita

Pienemmillä paikkakunnilla ihmiset tuntevat hyvin toisensa, joten myös ihmissuhteet ovat läheisimpiä. Kylässä asumisen onkin tutkittu:

 • Parantavan vuorovaikutusta sekä lisäävän kunnioitusta ja yhteistyötä ihmisten välillä.
 • Laajentavan verkostoja ja parantavan sosiaalista tukea, mikä helpottaa esimerkiksi työmahdollisuuksien sekä avun saamista.
 • Yhteisöön kuulumisen tunne nostaa mielialaa ja lisää onnellisuutta.
 • Ehkäisevän yksinäisyyttä ja sosiaalista eristäytymistä, mikä vaikuttaa positiivisesti fyysiseen ja henkiseen terveyteen.
 • Edistävän empatiaa, suvaitsevaisuutta ja solidaarisuutta eri-ikäisten, erilaisista kulttuuritaustoista tulevien ja eri lailla ajattelevien välillä.
 • Parantavan turvallisuutta ja omasta ympäristöstä huolehtimista, sillä ihmiset välittävät yhteisön hyvinvoinnista.
Pienemmillä paikkakunnilla ihmiset tuntevat hyvin toisensa.

Isompia ja edullisempia koteja

Asuntojen neliöhinta on pienemmillä paikkakunnilla alhaisempi kuin kaupungeissa, mikä mahdollistaa asumisen tilavammissa kodeissa, jossa on enemmän huoneita sekä muita ominaisuuksia, kuten terassi ja uima-allas.

Asuntojen neliöhinta on pienemmillä paikkakunnilla alhaisempi kuin kaupungeissa.

Tilastojen mukaan asunnon hankkiminen Espanjassa alle 5000 asukkaan kunnasta on 51,8 % halvempaa kuin koko maassa keskimäärin. Esimerkiksi El Carpio de Tajon kunnassa Toledossa keskimääräinen neliöhinta huhtikuussa 2023 oli 407 €/m2. Samaan aikaan Madridin keskineliöhinta oli 3977 €/m2.

Verovähennykset ja taloudellinen tuki

Joillakin itsehallintoalueilla autioitumisvaarassa olevien kuntien asukkaat saavat verovähennyksiä vuokrasta, asunnon hankinnasta ja sen kunnostamisesta. Lisäksi verovähennyksiä annetaan yrityksen perustamisesta maaseudulle ja lasten päiväkotikuluista.

Myös ensisijaisen asunnon ostamiseen, remontoimiseen tai vuokraamiseen liittyviä henkilökohtaisia tuloverovähennyksiä on saatavilla autioitumisvaaran alla olevilla maaseutualueilla. Tuloverovähennykset vaihtelevat itsehallintoalueen mukaan, mutta ne voivat olla jopa 20 % maksetuista veroista, eli 700 eurosta enintään 10 000 euroon vuodessa.

Etuja kiinteistön hankinnassa on tarjolla myös perintö- ja lahjaveron suhteen. Etuja kiinteistön hankinnassa voi saada alle 5000 asukkaan kunnissa tai kunnissa, joissa asukkaita on alle 12,5 neliökilometriä kohden.

Kiinteistön hankinnassa voi saada etuja alle 5000 asukkaan kunnissa.

Vähemmän saasteita

Pienemmillä paikkakunnilla on pääsääntöisesti vähemmän liikennettä ja saasteita kuin suuremmilla paikkakunnilla, mikä tai tekee asuinympäristöstä puhtaamman ja terveellisemmän.

Vaikka jotkin saasteet voivat vaikuttaa sekä kaupunki- että maaseutualueisiin, on tiettyjä saasteita, joita on enemmän kaupungeissa, kuten teollisuus, josta pääsee saasteita ilmakehään, veteen ja maaperään.

Suuri merkitys on myös omalla ympäristökäyttäytymisellä, johon jokainen voi itse vaikuttaa.

Kylässä eläminen on edullisempaa

Elämisen hinta eri paikkakunnilla riippuu monista tekijöistä, kuten asuntotyypistä, elintarvikkeista, kulkuvälineistä ja vapaa-ajan harrasteista. Kuitenkin pienemmillä paikkakunnilla asuminen on yleensä edullisempaa kuin suurissa kaupungeissa.

Jotta saisi tarkemman käsityksen asumisen kustannuksista kylissä, voi seurata kuluttajahintaindeksiä (CPI) tai kuluttajien ostovoimaa. Näiden indikaattoreiden avulla pystyy vertailemaan elinkustannuksia eri alueiden välillä, ottaen huomioon vuokrahinnat sekä tavaroiden ja palveluiden hinnat.

Indikaattoreiden mukaan Espanjan kalleimmat kaupungit ovat Madrid ja Barcelona, joiden elinkustannukset ovat 20 % korkeammat kuin maan keskiarvo. Halvimmat kaupungit ovat Elda-Petrer (Alicante) ja Puertollano (Ciudad Real), joiden elinkustannukset ovat 31 % keskimääräistä alhaisemmat.

Alhaisempi stressitaso

Kaupungeissa elämänrytmi on rennompaa ja tietyt tekijät auttavat vähentämään stressiä. Niitä ovat:

 • Alhaisempi melutaso ja parempi ilmanlaatu voivat edistää levon saantia, terveyttä ja hyvinvointia.
 • Läheisempi kontakti luontoon on hyväksi mielenterveydelle; se rentouttaa, vähentää ahdistusta ja parantaa mielialaa.
 • Alemmat elinkustannukset voivat lieventää taloudellisia paineita ja siten parantaa elämänlaatua.
Kylien ympäristö on luonnonläheinen.

Parempi fyysinen terveys

Pienemmällä paikkakunnalla asuminen voi vaikuttaa myönteisesti fyysiseen terveyteen:

 • Vähemmän kaupunkien saasteita ja parempi kosketus luontoon, mikä voi edistää rentoutumista, kohentaa mielialaa sekä samalla ehkäistä niin hengitys- kuin sydän- ja verisuonisairauksia.
 • Vahvempi yhteisöllisyyden tunne ja ympäristön tuki voivat helpottaa päivittäistä elämää ja siten lisätä onnellisuutta.
 • Vähäisempi altistuminen kaupungin stressitekijöille, kuten liikenneruuhkille ja kiireelle.

Pysäköintipaikka lähellä kotia

Auton pysäköiminen saattaa tuntua pieneltä yksityiskohdalta, mutta se voi ratkaista kaupungeissa ilmenevän ainaisen pysäköintiongelman.

Pysäköintipaikkojen saatavuus riippuu tietysti useista tekijöistä, kuten paikkakunnan koosta, sijainnista ja vuodenajasta sekä saatavilla olevista pysäköintimahdollisuuksista. On kuitenkin todennäköistä, että kun asukkaita on vähemmän, myös pysäköintitilaa on enemmän.

Lue lisää kylässä asumisesta Espanjassa:
Viisi viehättävää rannikkopaikkakuntaa Espanjassa
Benarrabá on edistyksellinen kylä Costa del Solin tuntumassa
Zamoran tyhjä kylä Salto de Castro palaa markkinoille kaksinkertaisella hinnalla

Lähde
idealista.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Annetaanko Espanjassa juomarahaa? – Näin tippaat oikein

Teatteri Suomela tuo Irwinin Aurinkorannikolle