Eläminen ja lomailu

Miten torakoista pääsee eroon?

Julkaistu: 18.07.2016

Torakoita torjutaan myrkyillä ja erilaisilla ansoilla sekä yksinkertaisesti varmistamalla ettei näillä sitkeillä hyönteisillä ole ruokaa eikä juomaa tarjolla.

Torakat ovat Blattodea-alalahkoon kuuluvia, muodoltaan litteähköjä ja äärimmäisen sitkeitä hyönteisiä. Eurooppalaisissa kaupunkiympäristöissä torakat ovat noin 2–5 cm pitkiä, mutta muualla maailmassa ne voivat kasvaa jopa 10 cm:n pituisiksi.
Torakoiden torjunnassa ja hävittämisessä vaaditaan kärsivällisyyttä. Munat ovat hyvin suojassa torjunta-aineilta niin sanotussa munakotelossa, ja niinpä käsittely täytyy uusia säännöllisin väliajoin niin kauan kuin hyönteisiä esiintyy, jotta useampi sukupolvi saadaan tuhottua. Yöllä ravinnonhakumatkalle suuntaavaa eläintä seuraamalla näkee mistä torakka saapuu ja mitkä ovat kulkureitit. Kulkureitti ja kolo, jonne torakka suuntaa, kannattaa myrkyttää.

Varmista ettei torakka saa nestettä eikä ravintoa

Sitkeä hyönteinen voi elää jopa kuukauden ilman ravintoa, mutta ilman nestettä ne eivät selviä hengissä yli viikkoa. Torakat hakeutuvatkin taloissa paikkoihin, joissa saavat juotavaa ja tällaisia paikkoja löytyy esimerkiksi jos putkissa on vesivuotoja. Kaikki vuodot kannattaa siis tukkia torakoidenkin vuoksi. Kun nestettä ei ole saavilla, suuntaavat torakat myös helpommin ansoihin joiden teho perustuu geelimäisiin nesteisiin.

Hyönteistorjunta tulee aloittaa siivoamalla. Erityisesti keittiö, jossa on ruoanmurusia houkuttaa hyönteisiä yöllisille aterioille. Likaisia astioita ei kannata jättää lojumaan tiskialtaaseen vaan hoitaa astioiden pesu tai tiskikoneeseen laitto ripeästi. Pintojen lisäksi puhtaana tulee pitää myös hormit. Torakoiden herkkua on esimerkiksi rasva, joka jää liesituulettimeen tai hormeihin.

Ruoat tulee säilyttää jääkaapissa tai umpinaisissa rasioissa, myös lattiat tulee pitää puhtaana ja roskat tulee pitää suljetuissa roska-astioissa ja roskapussit vielä ulos joka päivä.

Torakka-ansat

Vaikka koti olisi putipuhdas, voi paikalle silti saapua torakka, jos pesä on rakennettu rakennukseen. Torakoita voi torjua ansoilla. Kaupoista voi ostaa lapsiturvallisia ansoja, joissa on tuholaismyrkkyä geelinä, jota torakat luulevat ruoaksi. Myrkky ei tapa torakkaa välittömästi vaan kulkeutuu hyönteisen mukana pesään saakka ja tappaa myös torakoita pesässä. Tällä tavalla torakoiden tuhoaminen kestää useampia viikkoja, sillä myrkky ei tuhoa torakoiden munittuja munia vaan myrkytystä tulee jatkaa useamman sukupolven ajan.

Torakka-ansoja voi tehdä myös itse. Nettisivusto opastaa mm. rakentamaan torakka-ansan yhdistämällä boorihappoa (ácido bórico), vehnäjauhoja ja sokeria. Vaalea vehnäjauho ja sokeri houkuttavat torakat paikalle ja boorihappoa koituu niiden turmaksi. Sokerin sijasta voi käyttää myös makeaa kaakaojauhetta. Jauhemaista boorihappoa myydään apteekeissa ja joskus nimenä voi olla myös ”polvo anticucarachas”.
Jauhe asetetaan astialle ja astia paikkoihin jossa torakat liikkuvat eli kaappien taakse, jääkapin alle, keittiökaappien alle. Jauhemyrkytystä jatketaan kolmen sukupolven ajan. Yhden sukupolven tuhoaminen kestää noin 2 viikkoa. Avoin astia voi houkuttaa perheen lemmikkieläimiä tai pikkulapsia. Astia tulee siis laittaa paikkaan, jonne pääsevät vain hyönteiset.

Hyönteismyrkyt

Kaupoissa myydään erilaisia torakkamyrkkyjä. Yksinkertainen tuholaismyrkky joka toimii torakkajahdissa on saippuavesi. Suihkepulloon tehty vesi ja laimea saippua –sekoitus on tehokas torakkamyrkky. Saippuaksi sopii tavallinen suihkusaippua. Torakka kuolee muutamasta saippuavesipisarasta kunhan liuos osuu torakan päähän tai mahaan.

Kaupoissa myytävät myrkyt toimivat tehokkaasti, mutta tuhoten vain näkyvissä olevat torakat. Torakoiden tuhoamisessa tärkeää on saada koko pesä tuhottua. Jos torakkapesä on talon rakenteissa, ei muutamaan torakkaan sumutettava myrkky vie koko ongelmaa, vaan torakat voivat siirtyä syvemmälle rakenteisiin.

Voimakkaat ammattilaiskäyttöön suunnatut torakkamyrkyt ovat voimakkaita ja niiden käytössä tuleekin olla asiantuntija. Myrkky on vaarallista torakoiden lisäksi myös muille eläimille.

Ansat

Torakoita saadaan kiinni myös ansoilla. Tämä malli sopii yksittäisten torakoiden metsästykseen. Kaupoissa myytävät torakka-ansat toimivat houkuttimina torakoille ja hyönteiset jäävät ansaan ja menehtyvät sinne. Kotitekoisessa ansassa käytetään vettä. Veden perässä liikkuvat torakat saadaan satimeen kun seinän viereen asetetaan vesiastia. Veden varaan joutuneet torakat eivät pääse nousemaan astiasta.

Ennaltaehkäise

Torakat viihtyvät puutarhassa puupinoissa ja muissa kätevissä piilopaikoissa. Älä siis pinoa puukasoja talon seinän vierustalle ja pidä muutenkin puutarha puhtaana kasvijätteestä. Talven tullessa torakat etsivät lämpöä ja suuntaavat lämpimiin talon rakenteisiin. Jotta torakat eivät pääse rakenteisiin, tiivistä ja korjaa mahdolliset halkeamat. Tarkista ovien pielet ja kaappien taustat ja peitä mahdolliset halkeamat. Huomaa erityisesti keittiön ja kylpyhuoneen korjattavat kohdat.

Tiedot: hyönteismaailma.fi, wikipedia, wikihow

Jaa:

Hetkiä: Palmun alla itsenäisyydestä

Museoiden ravintoloissa on hyvä herkutella