Asuminen

Melu aiheuttaa epämukavuutta asumisessa Espanjassa

Julkaistu: 10.05.2024

Huhtikuun loppupuolella 24.4., vietettiin Kansainvälistä melutietoisuuden päivää (International Noise Awareness Day). Melusaaste vaikuttaa suoraan hyvinvointiin, ja se on Euroopassa toiseksi suurin ympäristöllinen terveyshaitta ilmansaasteiden jälkeen. Tämä käy ilmi Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) laatimasta raportista, joka varoittaa ympäristössä yhä lisääntyvän melun terveydellisistä vaikutuksista.

Melusta kärsitään myös omassa kodissa. Knauf Insulationin mukaan, joka on monikansallinen kestäviin eristysratkaisuihin erikoistunut yritys, yhdeksän kymmenestä kokee, että melu kotona, varsinkin tiettyinä vuorokaudenaikoina, on suurin este kodin nauttimiselle.

Melu on terveyshaitta

EEA:n raportissa todetaan, että Euroopassa joka viides altistuu päivittäin terveytensä kannalta haitallisille melutasoille. Euroopan unionin ”terveellisiksi” määrittelemät melutasot ovat alle 55 desibeliä. Kaikki melu mikä ylittää ne pitkään, voi olla haitallista terveydellemme.

Jos ajatellaan, että kevyt liikenne tai rento keskustelu on yleensä noin 50 desibeliä, se antaa hieman käsitystä siitä, kuinka paljon haitalliselle melulle altistutaan päivittäin, erityisesti jos kyse on suuressa kaupungissa asumisesta.

Vaikka liikenne on suurin melusaasteen aiheuttaja, on muitakin melulähteitä, joille altistutaan päivittäin. Niitä ovat esimerkiksi naapurien aiheuttama meteli, joka usein aiheuttaa ristiriitoja taloyhteisön asukkaiden välille sekä heikentää kotihyvinvointia.

Melu onkin maksamattomien vastikkeiden lisäksi yksi taloyhteisöjen suurimmista ongelmista Espanjassa. Knauf Insulation arvioi, että 39 % melusaasteesta on lähtöisin naapurien aiheuttamasta metelistä.

85 % Espanjan kodeista ei täytä vähimmäisvaatimuksia melua vastaan

EEA:n raportissa kerrotaan, että Espanjassa ennen vuotta 1980 rakennetuissa kerrostaloista puuttuu lämpöeristys joko täysin tai se on erittäin puutteellinen. Näiden rakennusten asunnoissa on yleensä myös isoja akustisia puutteita. Raportista käy myös ilmi, että puutteellisten eristeiden takia, lähes yhdeksän kymmenestä ihmisestä (87 %) ei täysin viihdy kodissaan.

Knauf Insulation Iberian pääjohtaja Oscar del Rio toteaa, että suurin ongelma, jonka vuoksi lähes yhdeksän kymmenestä ihmisestä ei viihdy kodissaan melun vuoksi, johtuu kodin huonoista eristeistä, mikä vaikuttaa suoraan hyvinvointiin. Tämä ongelma on erityisen suuri Espanjassa, jossa suurinta osaa kiinteistöistä ei ole riittävästi eristetty melulta.

Green Building Council España (GBCe) raportin mukaan 85 % Espanjan kiinteistökannan 25 miljoonasta kodista (eli yli 21 miljoonasta kiinteistöstä), rakennettiin ennen melunvastaisen perusasiakirjan voimaantuloa (Documento Básico DB HR Protección frente al ruido). Sen vuoksi ne eivät tarjoa vähimmäislaatutakuita melua vastaan. Näistä kiinteistöistä 35 % on yli 50 vuotta vanhoja Espanjan Tilastokeskuksen mukaan.

Tasokkaasti lämpö- ja äänieristetty koti tuo huomattavasti lisää laatua päivittäiseen elämään ja samalla se säästää energiaa. Eristyksiin kannattaa kiinnittää huomiota myös silloin, kun on hankkimassa asuntoa Espanjasta.

Vanhempienkin asuntojen asumisviihtyvyyttä voidaan parantaa uusimalla ovet ja ikkunat sekä lisäämällä seinien eristyksiä.

Kaikki remonttipalvelut Aurinkorannikolla tarjoaa Fluico Installaciones.

Lue lisää
Andalusian aluehallinto näyttää vihreää valoa uima-altaiden täyttämiselle Málagassa ja Costa del Solilla
Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille lakkautetaan
Málagan kaupungissa vuokrataan joka kolmas kiinteistö turisteille
Tuleeko asunnon remontista ilmoittaa Espanjassa taloyhteisölle?
Onko Espanja turvallinen maa asua ja matkailla?

Lähde
fotocasa.es

Pääkuva iStock
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta tai myynnistä Espanjan Aurinkorannikolta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin.
ismo.ivakko@espanja.com
p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Jaa:

Rondan kuuluisaan rotkoon on avattu uusi kävelyreitti

Luontoelämyksiä Kanarian katolla