AsuminenEläminen ja lomailu

Málagan kaupungissa vuokrataan joka kolmas kiinteistö turisteille

Julkaistu: 02.05.2024

Espanjan keskuspankin mukaan Málagan ja Marbellan kaupungeissa on eniten loma-asuntoja koko Espanjassa. Joka kolmas Málagan ja Marbellan laitakaupunkialueelta vuokrattava asunto on tarkoitettu turisteille.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos perinteinen asuntojen vuokratarjonta näiden kahden kaupungin laitamilla koostuisi sadasta kiinteistöstä, lomamarkkinat koostuisivat hieman yli viidestäkymmenestä lisäasunnosta.

Jos koko vuokramarkkinat, asunto- ja loma-asunnot laskettaisiin yhteen, asuntoja olisi yhteensä hieman yli 150, joista kolmannes olisi lomakoteja.

Málagan keskustassa loma-asuntoja on 22,3 % asuntojen vuokramarkkinoista, mikä tarkoittaa, että jokaista sataa perinteistä vuokra-asuntoa kohden on yli 22 lomavuokra-asuntoa. Marbellan keskustassa turistiasuntojen määrä on vieläkin suurempi, sillä niitä on 64 % pitkäaikaisvuokramarkkinoiden asunnoista. Tämä tarkoittaa, että jokaista sataa asuntoa kohden on 64 lomavuokra-asuntoa.

Espanjan keskuspankin ekonomistit ovat laskeneet kyseiset luvut tarkastelemalla elokuussa 2023 saatavilla olevien loma-asuntojen määrää, viimeisimpiä saatavilla olevia tietoja vuokra-asunnoista kunnittain sekä lukuja viimeisimmästä väestö- ja asuntolaskennasta vuodelta 2021.

Laskelmat tehtiin Espanjan 25 suurimmalle kaupunkialueelle. Laskelmista nähdään, että Málaga ja Marbella erottuvat selkeästi joukosta. Vain Alicanten maakunnassa sijaitsevassa Elchessä on enemmän turistivuokra-asuntoja. Siellä jokaista sataa vuokra-asuntoa kohden on 66 turistiasuntoa.

Lähde Espanjan keskuspankki. Grafiikka Espanja.Com.

Málagan ja Marbellan luvut ylittävät muiden suurten turistikaupunkien, kuten Palma de Mallorcan luvut. Baleaarien pääkaupungin laitamilla jokaista 100:aa tavanomaista vuokra-asuntoa kohden on lisäksi 24 turistivuokra-asuntoa, kun taas kaupungin keskustassa lomavuokra-asunnot vastaavat 2,7 % pitkäaikaisista vuokra-asunnoista.

Loma-asuntojen määrä Málagassa ja Marbellassa on myös suurempi kuin Santa Cruz de Teneriffalla tai Las Palmas de Gran Canarialla, sillä niissä kummassakaan turistivuokra-asunnot eivät edusta edes 10 % pitkäaikaisten vuokra-asuntojen tarjonnasta.

Turistivuokra-asuntojen määrä on merkittävä myös Vigossa, Alicantessa, Santanderissa ja Gijónissa, sillä ne edustavat noin 25 % kaikista vuokra-asunnoista. Tämä tarkoittaa, että näillä alueilla Biskajanlahdella ja Välimerellä jokaista 100:ta perinteistä asuntoa kohden on 25 vierailijoille tarkoitettua asuntoa.

Espanjan keskuspankin raportin mukaan lomavuokrauksen prosenttiosuus Espanjan kokonaisasuntomarkkinoista on vaatimaton, noin 1,8 % kiinteistöjen kokonaismäärästä. Se vastaa kuitenkin jo lähes 10 % vuokramarkkinoiden koosta. Lomavuokraus on keskittynyt enimmäkseen suurille turistialueille, erityisesti Málagaan ja Marbellaan, joissa niitä on viisi kertaa keskimääräistä enemmän.

Aliarvioitu matkailukiinteistöjen määrä

Tilastotieteilijä Julio Rodríguez, INE:n (Instituto Nacional de Estadística) eli Espanjan tilastokeskuksen jäsen ja Banco Hipotecario ja Caja de Granadan -pankin entinen johtaja uskoo, että saatavilla oleva data loma-asuntojen määrästä ei kerro koko totuutta. Hänen mielestään lomavuokra-asuntojen määrä on paljon korkeampi kuin tähän mennessä julkaistut luvut osoittavat.

Espanjan keskuspankista kerrotaan, että loma-asuntojen määrä on laskettu kolmen yleisimmin varaamiseen käytetyn verkkoalustan pohjalta, joten tilastot eivät sisällä loma-asuntoja niiden ulkopuolella.

Rodríguezilla on myös teoria siihen, miksi Málagan ja Marbellan loma-asuntojen määrä on niin korkea. Hänen mukaansa Andalusiassa asukkaat ovat perinteisesti ennemminkin ostaneet kuin vuokranneet asunnon itselleen, joten suurin osa vuokratarjonnan kasvusta on ollut juuri loma-asunnoissa.

Espanjan keskuspankin mukaan alueilla, joilla on paljon turistivuokra-asuntoja, asuntojen osto- ja vuokrahinnat nousevat suhteessa enemmän verrattuna alueisiin, joissa tarjonta koostuu perinteisistä vuokra-asunnoista.

Espanjan keskuspankin mukaan lomavuokraustrendi on jossain määrin vähentänyt asuntojen tarjontaa pidempiaikaiseen vuokra-asumiseen, vaikkakin hyvin epätasaisesti eri maantieteellisillä alueilla.

Keskuspankki kertoo raportissaan, että lomavuokraustoiminta on keskittynyt tärkeimmille turistialueille, kuten Málaga, Marbella, Elche ja Palma de Mallorca sekä suuriin kaupunkeihin, joissa on eniten matkailua, kuten Barcelona, Madrid, Sevilla ja Valencia. Ne alueet, joissa on enemmän pitkäaikaisvuokraamisen syrjäyttäviä turistivuokraajia, kokevat kiinteistöjen osto- ja vuokrahintojen suhteellista nousua.

AIRE Partnersin konsulttitoimiston asiantuntija Patricio Palomar sanoo, että kun alueella on loma-asuntoja 30 % kiinteistöistä, koko ympäristö muuttuu matkailijoiden tarpeiden mukaan ja hinnat nousevat siinä määrin, että alkuperäinen väestö siirtyy muille alueille. Tällöin turistivuokra-asunnot muodostavat joka toisen kaikista tarjolla olevista vuokrakiinteistöistä. Tämä on ilmiö, joka on havaittavissa esimerkiksi Granadassa, jossa perinteisesti yliopisto-opiskelijoille vuokratut asunnot ovat siirtyneet turistien vuokrattaviksi.

Lue lisää:
Málagan alueen asuntojen hinnat ja vuokrat nousivat jälleen
Onko Espanja turvallinen maa asua ja matkailla?
Mikä ihmeen taloyhteisö?
Kuka omistaa Málagan lomavuokra-asunnot?
Mitä maksaa eläminen Aurinkorannikolla?
Espanjassa pyritään rajoittamaan paikoitellen kohtuuttomiksi kohonneita vuokria

Lähde
surinenglish.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Nyt juhlitaan! Kansainväliset päivät pyörähtivät käyntiin Fuengirolassa

¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla! osa 9