Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Rondan kuuluisaan rotkoon on avattu uusi kävelyreitti

Julkaistu: 11.05.2024

Rondassa avattiin 13. huhtikuuta uusi kävelyreitti, joka kulkee koko Rondaa symboloivan rotkon pohjalla. Reitti on herättänyt suurta kiinnostusta ja se vie kulkijansa kaupungin kuuluisan Puente Nuevo -sillan juurelle. Espanja.Com kävi tutustumassa reittiin viikko sen avaamisen jälkeen.

Ronda on sisämaassa sijaitseva noin 35 000 asukkaan kaupunki Málagan maakunnassa. Se on rakennettu korkealle Serranía de Rondan vuoristoon. Kaupungin halkaisee 120 metriä syvä El Tajo -rotko, jonka yli on 1700-luvulla rakennettu Puente Nuevo -silta. Rotkon pohjalla virtaa Guadalevín-joki.

Rotkon eteläpuolella sijaitsee maurien rakentama vanhakaupunki kapeine kujineen ja pohjoispuolella sijaitsevat uudemmat rakennukset.

Rondan vanhan kaupungin kapeita katuja.
Rondan kaupungin uudempaa puolta.

Caminito del Desfiladero del Tajo -reitillä kulkeminen

Uudelle Caminito del Desfiladero del Tajo -reitti on kiinnitetty vanhan kaupungin puoleiseen rotkon seinämään lähelle rotkon pohjaa. Reitille pääsee joko rotkon pohjan lähellä kulkevan tien kautta tai laskeutumalla rotkoa kohti Rondan vanhan kaupungin Plaza de María Auxiliadora -aukion kautta.

Reitille pääsee rotkon pohjan lähellä kulkevan tien kautta.
Plaza de María Auxiliadora -aukiolta on hienot näkymät El Tajo -rotkoon ja sitä kautta pääsee myös reitin alkupäähän.

Reitin lähtöpisteessä on vierailukeskus, josta ostetaan pääsylippu (mikäli sitä ei ole ostanut ennakkoon) ja haetaan reitillä pakollinen kypärä. Samalla henkilökunta antaa myös lyhyen opastuksen reitin kulkemista varten.

Vierailukeskus.
Vierailukeskuksesta haetaan reitillä pakollinen kypärä.

Reitti on vain 250 metriä pitkä ja se on kiinni kallion seinämässä. Reitti johtaa Puente Nuevo -sillan juurelle, josta käännytään takaisin kohti lähtöpistettä.

Reitti on kiinni kallion seinämässä.

Koko kävelymatkan ajan saa ihailla upeita maisemia ylöspäin pitkin rosoisia rotkon seinämiä ja Puente Nuevo -siltaa. Rotkon yläreunassa näkyvät Rondan valkokalkitut rakennukset.

Kävelyreitiltä on huikeat maisemat ylöspäin.

Katso video kävelyreitin maisemista:

Reitin varrella on seitsemässä kohdassa QR-koodi, joiden kautta on mahdollista saada tietoa rotkon geologisesta muodostumisesta, Puente Nuevo -sillan rakentamisesta ja myllyteollisuuden historiasta. Lisäksi niissä on tietoa hedelmäpuutarhoista, joiden kastelu hoidetaan edelleen kasteluojasta, jonka voi nähdä reitin aikana.

Reitin varrella on seitsemän QR-koodia.

Reitin kulkemisen ja kypärän palauttamisen jälkeen kannattaa vielä jäädä ihailemaan huikeita maisemia vierailukeskuksen takana olevalle näköalapaikalle.

Näköalatasanne tarjoaa huikeita maisemia.
Maisemia näköalatasanteelta.

Ideasta toimeksi

Rondan kaupunginhallituksen Caminito del Desfiladero del Tajo -reitin ideasta on kulunut kolme vuotta, jonka jälkeen hankittiin tarvittavat luvat, varmistettiin rahoitus ja toteutettiin rakennustyöt. Ensimmäisen 24 tunnin aikana uusien nettisivujen avautuessa lippuja reitille oli myyty noin 600 kappaletta.

Rondaan rekisteröityneet asukkaat voivat kulkea reittiä maksutta. Nyt avattu 250 metrin reitti tulee saamaan jatkoa ensi syksynä alkavien rakennustöiden myötä. Jatko-osio koostuu monimutkaisemmista rakenteista, ja sen valmistumisen jälkeen, on mahdollista kiertää koko rotko. Reitin toinen vaihe tulee päättymään vanhalle arabikylpylälle ja vanhalle sillalle.

Reitillä vierailu

Reitin kulkeminen maksaa vain viisi euroa ja lipun voi ostaa ennakkoon verkosta Desfiladero del Tajon verkkosivuilta tai reitin alkupäässä olevasta vierailukeskuksesta.

Lipun reitille voi ostaa joko ennakkoon verkosta tai reitin alkupäässä olevasta vierailukeskuksesta.

Reitille kannattaa varustautua mukavilla vaatteilla ja tukevilla kengillä. Ohjeissa kehotetaan kunnioittamaan alueen kasvistoa ja eläimistöä sekä hiljaisuutta. Kaikki roskat tulee laittaa jäteastioihin.

Reitille ei saa tuoda lemmikkieläimiä ja sen ikäraja on kahdeksan vuotta. Reitillä ei saa tupakoida eikä siltä saa poiketa. Reitille ei myöskään saa ottaa mukaan mitään apuvälineitä, kuten kävelysauvoja tai kävelykeppiä. Reitti ei sovellu liikuntaesteisille.

Reitti on avoinna talviaikaan maanantaista perjantaihin kello 9.00–17.00 ja syksyllä ja keväällä kello 10.00–20.00. Kesäisin se on avoinna joka päivä kello 10.00–14.00 ja 18.00–21.00. Matka Rondaan Málagasta kestää noin 1 tunnin ja 15 minuuttia AP-7-moottoritietä pitkin.

Lue lisää Málagan alueen matkakohteista:
Caminito del Rey on kestosuosikki päiväretkikohteena
Antequeran el Torcal on vaikuttava päiväretkikohde
Näköalavaellus Mijas-vuorten Kappeli-reitillä
Kaupunkivaellus Benalmádenan rantareitillä Torrequebradasta Torremuelleen
Casaresin valkoinen vuoristokylä kiehtoo upeilla maisemilla
Päiväretki Fuengirolasta: Ronda ja Setenil de las Bodegas

Lähde
desfiladerodeltajo.info

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

San Isidron juhla on Madridin kevään kohokohta

Melu aiheuttaa epämukavuutta asumisessa Espanjassa