Muutto toiseen maahan on aina ollut monen haave, mutta tämän kevään jälkeen kriteerit ovat muuttuneet. Espanja on yksi suosituimmista kohteista, heti Iso-Britannian jälkeen. Myös vaatimukset uuden asunnon ostolle ovat monilla muuttuneet pandemian aikana. Omaa pihaa ja tilaa kotitoimistolle arvostetaan.
Konsultointiyritys Knight Frankin tutkimuksen mukaan Espanja on toiseksi suosituin kohdemaa asunnonostolle tai lomakohteeksi niille, jotka pohtivat muuttoa ulkomaille koronakriisin jälkeen. Suosituin maa on Iso-Britannia, ja Espanjan jälkeen tulevat Ranska, Australia, Kanada, Sveitsi ja Yhdysvallat. Tutkimuksessa oli mukana ihmisiä 44 maasta.
Syyt muutolle
Näiden maiden suosio perustuu muun muassa hyvään elämänlaatuun, terveyteen, koulutuksen laatuun, vakaaseen valuuttaan ja poliittiseen vakauteen. Tutkimuksen mukaan ne ovat myös helposti tavoitettavia kohteita.
Yksi pääsyistä, joka myös johtaa mahdolliseen uuden kodin etsimiseen näistä maista, on parempi asuinpaikka vakituiselle perheelle, sekä myös mahdollisuus saada laadukkaampaa lääketieteellistä hoitoa. Kolmas tärkein tekijä muuttopäätöksessä on mahdollisuus ostaa lomakoti aurinkoisesta kohteesta, ja sen neljäntenä muutto työn vuoksi.
Lisäksi on tehty tutkimuksia, joiden mukaan Espanjan rannikon suosituimmissa turistikohteissa koronaviruksen esiintyvyys on alhaisempi kuin kiinteistön hankkimisesta kiinnostuneiden ihmisten kotimaissa. Esimerkiksi Málagassa, Alicantessa, Baleaareilla sekä Kanariansaarilla koronatapauksia on vähemmän per 100 000 asukasta kohti kuin Iso-Britanniassa, Belgiassa, Hollannissa, Ranskassa tai Saksassa.
Tutkimuksen mukaan koronapandemian seurauksena joka neljäs vastanneista harkitsee mahdollisuutta muuttaa uuteen asuntoon ensi vuonna. Tässä täsmennyksenä, että 40 % vastanneista etsisivät erilaista kiinteistöä, mutta samassa kaupungissa; 26 % valitsisivat muuton toiseen kaupunkiin, mutta pysyisivät samassa maassa; kun taas loput 34 % harkitsisivat mahdollisuutta hankkia koti ulkomailta.
Knight Frankin kansainvälisen asuntotutkimuksen johtaja Kate Everett-Allenin mukaan ihmisillä on viime kuukausina ollut aikaa miettiä elämäntyyliään ja tilankäyttöään, ja monet haluavat esimerkiksi lisää ulkotilaa sekä mahdollisen kotitoimiston. Nämä muutokset tulevat luultavimmin vaikuttamaan kiinteistömarkkinoihin ympäri maailman.
Millaista kotia etsimässä?
Yksi tärkeimmistä vaatimuksista joka tutkimuksessa nousi esille, on että uutta kotia etsivät asiakkaat haluavat suuren talon. Noin 45 % vastanneista olisivat valmiimpia ostamaan omakotitalon tai huvilan nyt kuin ennen koronakriisiä. Myös noin 40 %:lle vastanneista talon sijainti rannikon lähellä on tärkeää, kun taas noin 37 % haluaisivat talon ennemmin maaseudulta.
Monet ihmiset myös työskentelevät edelleen kotoa ja saattavat tulla työskentelemään vielä pandemian jälkeenkin. Noin kaksi kolmasosaa tutkimukseen vastanneista siis koki tärkeäksi, että heillä olisi oma toimisto kotonaan. Karanteenissa sisällä olo on myös monilla vahvistanut tarvetta olla luonnon lähellä sekä pitää huolta omasta fyysisestä ja henkisestä terveydestään, joten myös oman puutarhan ja ulkotilojen tarve on noussut kiinteistöjä etsivillä. Monet myös haluaisivat, että talossa on jonkinlainen lisärakennus jossa perhe voisi majoittua, sillä varsinkin vanhempia perheenjäseniä halutaan tässä tilanteessa pitää lähellä.
Budjetti kiinteistön ostolle
Yli puolet tutkimukseen vastanneista uskoivat, että kiinteistöjen hinnat tulevat tippumaan seuraavan vuoden aikana, tosin välttämättä ei huomattavasti. Kuitenkin 53 % vastanneista kertoi, että heidän budjettinsa kiinteistön ostolle on pysynyt samana tai jopa noussut pandemian aikana. Knight Frankin mukaan tässä voi syynä olla se, että monet eivät ole päässeet käyttämään varojaan karanteenin aikana, joten säästöjä on kertynyt enemmän.
Tässä kääntöpuolena on se, että monilla budjetti on laskenut esimerkiksi työpaikkojen palkka- tai työtuntien vähentymisen seurauksena. Kiinteistöjen hintojen muuttumisesta ei kuitenkaan vielä voida olla täysin varmoja, ennen kuin pandemia rupeaa kunnolla hellittämään.
Lähde: Idealista