Terveys- ja hyvinvointi

Kanarian aloe vera on arvostettu luonnonlääke

Julkaistu: 30.04.2024

Kanariansaarten aloe vera -farmit ovat kasvattaneet suosiotaan vierailukohteina. Yhä useampaa matkailijaa kiinnostaa hyvinvointi, sekä aito, paikallinen elämä ja luonto. Tuhansia vuosia lääkekasvina tunnettu aloe vera elää uutta kukoistuskauttaan saarilla, joiden lämmin ja kuiva ilmasto sopii täydellisesti sen kasvattamiseen.

Aloe vera kasvaa Kanariansaarilla sekä luonnonvaraisena että viljeltynä.

Aloe vera kiinnostaa matkailijoita

Canarias7-sivusto uutisoi (02/2024) Rafael Lesmesin perustaman Finca Canariasin menestyskonseptista. Perheyrityksen maatiloilla viljellään ja esitellään aloe veraa, sekä myydään siitä valmistettuja tuotteita. Aiemmin matkailualalla toiminut Rafael Lesmes on onnistunut luomaan toimivan elämystuotteen; sadat tuhannet turistit vierailevat eri puolilla saaria sijaitsevilla farmeilla vuosittain. Lesmesille tuotteen laatu ja aitous ovat sydämen asioita.

Kanarialainen aloe vera on todettu laadultaan yhdeksi maailman parhaista aloe veran alalajeista. Tämän arvellaan johtuvan saarten vulkaanisesta maaperästä ja runsaasta auringonvalosta.

Aloe vera kukkii Kanariansaarilla muutaman kerran vuodessa.

Lääkealoen historiaa

Jo muinaiset egyptiläiset pitivät aloe veraa suuressa arvossa. Aikakaudelta 1500 eaa peräisin olevien papyruskääröjen mukaan aloeta käytettiin ihosairauksien, päänsäryn ja suolistovaivojen hoitoon. Aloe Vera nimettiin ”kuolemattomuuden kasviksi”, ja sitä istutettiin pyramidien ympärille. Myös Intian, Kiinan ja Japanin muinaisissa kulttuureissa tunnettiin aloe veran lääkkeelliset ominaisuudet.

Alun perin Arabian niemimaalta kotoisin oleva aloe vera levisi Kolumbuksen mukana uuteen maailmaan. Christoffer Kolumbuksen tiedetään käyttäneen aloe veraa sotilaiden haavojen ja ruhjeiden hoitoon.

Aloe vera on kuivan maan kasvi

Mehikasveihin kuuluvan aloe veran piikkihampaisten lehtien väri vaihtelee harmaasta vihreään, kukinnon väri keltaisesta punaiseen. Kukintovarsi voi kasvaa jopa 90 cm korkeaksi. Aloe vera kykenee varastoimaan vettä lehtikudokseensa, ja menestyy siksi kuivassa maassa. Liikaa kastelua se ei sen sijaan kestä. Aloe vera on tuttu näky Kanariansaarilla. Sitä kasvaa pelloilla, puistoissa, pihoilla ja tienvarsilla.

Huonekasvina aloe vera tarvitsee aurinkoisen paikan ja vain vähän vettä parin viikon välein.

Aloe veran lehti irrotetaan kasvista vetämällä, se leikataan auki, ja geelimäinen sisus kaavitaan ulos. Lehtimehu sisältää runsaasti eri vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Tämä hyytelö on lukemattomien eri aloe vera-tuotteiden raaka-aine.

Aloen monipuoliset hyödyt

Aloe vera -farmien lisäksi alan yrityksillä on liikkeitä saarten kaupungeissa. Niissäkin voi tutustua aloen viljelyyn. Eco Aloe Vera -liike esittelee aloe veran viljelyä San Agustinissa, saaren etelärannikolla. Pihalla kasvaa aloe veraa, ja liikkeessä näytetään kasvin viljelystä ja tuotteiden valmistuksesta kertovaa videota.

Aloe verasta valmistetaan monenlaisia, hintatasoltaan vaihtelevia tuotteita. Edullisia aloetuotteita voi Kanariansaarilla ostaa myös ruokakaupoista.

Eco Aloe Veran myyjä Esperanza Gutierre Butler näyttää miten aloen lehti leikataan, ja muistelee samalla lapsuuttaan. Hänen isoäidillään oli tapana pitää aloen veran lehteä jääkaapissa, ja käyttää sitä tarvittaessa ensiapuna hyönteisten pistoihin, haavoihin ja ihottumiin.

Lehdestä leikattiin pala, ja sisällä olevaa, viilentävää hyytelöä levitettiin iholle. Nyt hänelle arkisesta asiasta on tullut kasvava trendi, joka tuo liikkeeseen niin ulkomaalaisia, kuin espanjalaisiakin asiakkaita.

Esperanza näyttää miten aloenlehteä leikataan.
Aloe veran geelimäinen sisus on erittäin riittoisaa ja helposti levitettävää.

Aloe verasta valmistetaan erilaisia kosteus- ja hoitovoiteita, seerumeita, hiustenhoitotuotteita, saippuoita ja kylpytuotteita. Myös lemmikkieläimille on omat tuotteensa. Aloe veran vaikutukset ovat moninaiset: se kosteuttaa ja hoitaa ihoa, lievittää monenlaisia iho-oireita, ja sopii esimerkiksi auringon polttaman ihon, sekä palovammojen hoitoon.

Ulkoisesti sitä käytetään myös lihas- ja nivelkipuihin. Juotavan aloe vera -mehun taas uskotaan vahvistavan immuunisysteemiä, edistävän ravintoaineiden imeytymistä, ja parantavan ruuansulatusta.

Lääkealoen (aloe barbadensis) hyytelömäinen sisus.

Lue lisää:
Nauti Espanjan kesästä ja rannoista turvallisesti
Mercadonalla vuoden 2024 paras kosteuttava kasvovoide
Fuengirolan Gran Parque de La Loma -puisto avattiin
Ekstra-neitsytoliiviöljy voi auttaa painonpudotuksessa ja alentamaan verensokeria
Espanjalaisia makuja kotiin vietäväksi
Syö herkullisesti, terveellisesti ja 100 % espanjalaisesti

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Koe vanhan ajan tunnelmaa Málagan Huelinissa

Henry Aflecht julkaisee jo kolmannen kirjansa elämänkokemuksistaan Espanjassa